EU-revisorer: Østlandene roder med landbrugsstøtten

STØTTE: Den Europæiske Revisionsret retter en hård kritik af den måde, en række nye EU-medlemslande har udbetalt landbrugsstøtten på. Der er brug for en reform, lyder det fra revisorerne.
Per Bang Thomsen

Retten anbefaler en mere målrettet og resultatorienteret politik, hvor indkomststøtten gives til aktive landbrugere, der udøver konkrete og regulere landbrugsaktiviteter, og hvor offentlige enheder udelukkes.

Den Europæiske Revisionsret
De nye, østeuropæiske EU-medlemsstater roder med udbetalingen af landbrugsstøtten, og derfor er der behov for en reform, hvis støttemilliarderne fremover skal gå til aktive landmænd og reelle landbrugsprojekter. Det er meldingen fra Den Europæiske Revisionsret, som i en ny særberetning retter en hård kritik mod fordelingen af indkomststøtten i en række af de nyeste medlemsstater.

Sagen drejer sig om den generelle arealbetalingsordning – også kaldet SAPS – som blev udformet for, at de nye medlemsstater kunne udbetale indkomststøtte til deres landmænd.

Men ifølge beretningen har medlemsstaterne ikke har haft noget klart overblik over, hvem der var berettiget til at modtage landbrugsstøtten. Det har ført til, at milliarder af støtteeuro er blevet udbetalt til eksempelvis ejendomsselskaber, lufthavne og skiklubber, og det møder hård kritik.

Mere målrettet politik ønskes
Derudover har en række medlemsstater udbetalt støtte til offentlige enheder, som ikke har noget med landbruget at gøre. I Ungarn har staten været den største SAPS-modtager, og derfor mener Den Europæiske Revisionsret, at de offentlige enheder fremover skal udelukkes fra at modtage EU-landbrugsstøtte.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024