EU-midler fordeles ligeligt

25/11-05: Det fremgår af "Aftale om strukturreform" på erhvervsområdet, at det skal sikres, at yderområdernes andel af EU-midlerne bliver mindst den samme som i dag, lyder det i svaret.
Dokumentation
Spørger: Mia Falkenberg (DF)

Spørgsmål S 311: Kan ministeren oplyse, hvor stor økonomisk støtte de danske småøer og yderområder modtager fra EU, herunder fra landdistriktsmidlerne, og kan ministeren endvidere oplyse, hvordan ministeren forventer, at denne støtte vil udforme sig under de kommende års budgetter?

Svar fra ministeren: Jeg besvarede i skrivelse af 26. oktober 2005 spørgsmålet for så vidt angår Fødevareministeriets område. Jeg oplyste samtidig, at jeg ville indhente svarbidrag fra de øvrige relevante ministerier og, når svarbidrag forelå, besvare den del af spørgsmålet, der relaterer sig til andre ministerområder.

Jeg har anmodet en række ministerier om svarbidrag. Det har vist sig, at kun Økonomi- og Erhvervsministeriet - udover Fødevareministeriet - forvalter EU-støttemidler til de danske småøer og yderområder.

Økonomi- og Erhvervsministeriet har oplyst følgende:

"Erhvervs- og Byggestyrelsen er den ansvarlige myndighed for administrationen af det danske mål 2-program 2000-2006, der er særligt rettet mod yderområder. Programmet er opdelt i egentlige mål 2-områder og overgangsområder. Midlerne ydes som tilskud fra EU’s Socialfond og Regionalfond. Midlerne er forbeholdt nærmere bestemte yderområder, herunder de 27 danske småøer. Afgrænsningen af områderne fremgår af vedlagte kort.

Fra Regionalfonden er der per 31. august 2005 bevilget ca. 759 mio. kr. Af det angivne beløb for Regionalfonden udgør støtten til de 27 småøer ca. 12 mio. kr. Fra Socialfonden er der pr. 31. august 2005 bevilget ca. 362 mio. kr. En tilsvarende opgørelse for midler til småøerne findes ikke for Socialfonden.

For strukturfondsperioden 2007-2013 forventes det, at der tilfalder Danmark midler, men der er endnu ikke truffet beslutning om EU’s budget for perioden, hvorfor der ikke kan siges noget om størrelsen af de midler Danmark vil modtage. Regelsættet for strukturfondene forhandles fortsat i EU. I strukturfondsperioden 2007-2013 forventes EU-midlerne fra de to fonde at kunne anvendes i hele landet og ikke, som hidtil, at være bundet til bestemte geografiske områder.

Det fremgår af "Aftale om strukturreform" på erhvervsområdet, at det skal sikres, at yderområdernes andel af EU-midlerne bliver mindst den samme som i dag."

Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Miljøministeriet, Transport- og Energiministeriet og Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggende har oplyst, at de ikke yder tilskud fra EU-støtteordninger til de danske småøer og yderområder.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024