Fald i antallet af salmonella-fund på foderstofvirksomheder

Claus Iversen
Dokumentation
Plantedirektoratet kontrollerer produktionsanlægget på foderstofvirksomheder for forekomst af Salmonella mindst fire gange årligt. Det sker ved såkaldt proceskontrol, hvor særlig kritiske steder af anlæggene bliver kontrolleret. Ved fund af Salmonella i produktionsanlægget udføres der et ekstraordinært proceseftersyn.

Derudover udtager Plantedirektoratet også prøver af foderstoffer til kontrol for Salmonella.

Proceskontrol
Ved den almindelige proceskontrol i 1. kvartal 2003, udført på 116 virksomheder, er der fundet Salmonella på 2 foderstoffabrikker, 1 fjernlager og 1 oliemølle, i alt 3,4% af de kontrollerede virksomheder. Antallet af virksomheder med Salmonella er faldet i forhold til 4. kvartal 2002, hvor blev der blev fundet Salmonella på 5,6% af de undersøgte virksomheder. Niveauet er nu det samme som i 1. og 2. kvartal af 2002, hvor der på henholdsvis 2,2% og 3,6% af de kontrollerede virksomheder blev fundet Salmonella.

Færdigvarekontrol
I 1. kvartal 2003 er der ud af 932 udtagne prøver fundet 4 med indhold af salmonella. Det svarer til 0,4% af prøverne. De 4 positive prøver er udtaget fra foderblandinger: en til svin, en til kvæg, en til fisk og en til pelsdyr. I 4. kvartal 2002 blev der ikke påvist Salmonella i foderblandinger, men kun i fodermidler til selskabsdyr. Som følge af det lave antal positive prøver er der ikke tale om en stigning, som er signifikant.

Tallene stammer fra Plantedirektoratets kontrol (pdf) af Salmonella på foderstofvirksomheder for 1. kvartal 2003, der netop er offentliggjort.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024