Fjerkrækød fra tredjelande er OK

I artiklen "Kyllingeavlere vrede på Tulip" fremføres det, at indførsel af fjerkrækød fra tredjelande giver anledning til fødevaresikkerhedsmæssige problemer. Efter ministerens vurdering er der ikke grundlag for at mene, at indførsel af fjerkrækød fra tredjelande er en risiko for fødevaresikkerheden. Når der i forbindelse med veterinærkontrollen på grænsekontrolstederne konstateres uregelmæssigheder, skærpes kontrollen med produkter af samme oprindelse.
Tina Møller
Dokumentation
Spørgsmål 248: ”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Berlingske Tidende den 28. marts Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Berlingske Tidende den 28. marts 2003 ”Kyllingeavlere vrede på Tulip”. 2003 ”Kyllingeavlere vrede på Tulip”.

Svar: I den pågældende artikel ”Kyllingeavlere vrede på Tulip” fremføres det bl.a., at indfør- sel af fjerkrækød fra tredjelande giver anledning til fødevaresikkerhedsmæssige proble- mer, idet producenter i tredjelande angiveligt ikke stilles overfor de samme krav som EU-producenter.

Særligt fremhæves problemer med antibiotikarester og klordesinfekti- on af produkter. Et væsentligt element er opfattelsen af, at disse forhold skjules for for- brugerne idet kødprodukter produceret på grundlag af importeret fjerkrækød ikke mær- kes med denne oplysning.   Mærkning af fødevarer med oprindelsesbetegnelse er et EU-harmoniseret retsområde, og et generelt mærkningskrav vil derfor kræve en fællesskabsbeslutning.  

I henhold til samhandelsreglerne inden for WTO kan indførsel af fødevarer ikke afvises med mindre dette sker på videnskabeligt underbyggede begrundelser vedrørende f.eks. fødevaresikkerheden. Da tredjelande som ønsker at eksportere til EU skal leve op til de bestemmelser som gælder for produktion af fødevarer inden for Fællesskabet og dette (Løbenr. 18184) kontrolleres af Kommissionen, kan indførsel ikke forbydes med henvisning til Fælles- skabets egne produktionsmuligheder.  

Jeg vil gerne understrege, at alle tredjelande, som ønsker at eksportere fødevarer til EU skal leve op til de bestemmelser, som gælder for produktion af fødevarer inden for fæl- lesskabet, dog i visse tilfælde som alternativ ækvivalente bestemmelser, som af EU er vurderet at medføre det samme beskyttelsesniveau.  

Kommissionen har i hvert enkelt tilfælde til opgave, at foretage en godkendelsesvurde- ring af de pågældende lande eller dele heraf. I vurderingen indgår bl.a. de garantier, som landet kan give med hensyn til opfyldelse af Fællesskabsreglerne og som efterprøves ved inspektioner foretaget af Kommissionens Fødevare- og Veterinærkontor (FVO).

Kommissionen gennemgår på Fællesskabets vegne indkomne garantier fra tredjelande og foreslår på baggrund af disse og eventuelt supplerende inspektioner enten accept af indførsel fra disse lande eller restriktioner i indførslen.  

Når der i forbindelse med veterinærkontrollen på grænsekontrolstederne ved indførsel til Fællesskabet konstateres uregelmæssigheder, f.eks. i form af fund af restkoncentrati- oner af forbudte stoffer, skærpes kontrollen med produkter af samme oprindelse. Hvis det konstateres at der er tale om et generelt problem stiller Kommissionen forslag om fælles restriktioner over for indførsel. Efterhånden som Fællesskabet kan godtage de modtagne garantier fra oprindelseslandet på, at forholdene er rettet, kan disse restriktio- ner ophæves.  

En sådan Kommissions beslutning om restriktioner på indførsel af fjerkrækød fra Thai- land er vedtaget og implementeret i den danske ”Restriktionsbekendtgørelse”1. Der er således krav om systematisk kontrol af alle partier af fjerkrækød og produkter heraf for antimikrobielle stoffer, navnlig nitrofuraner og deres metabolitter. Kommissionen vur- derer løbende på grundlag af disse resultater de garantier der er modtaget fra de thai- landske myndigheder.                                                 1

Bekendtgørelse nr. 114 af  21. februar 2003 om indførsel af fødevarer m.v. fra visse lande med særlige restriktioner Denne procedure giver efter min vurdering ikke grundlag for at mene at indførsel af fjerkrækød fra tredjelande er en risiko for fødevaresikkerheden.

Mariann Fischer Boel /Maria Krohn


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024