Flertal vil stramme salmonella-plan

NYHED: Et flertal uden om regeringen vil gå meget længere i indsatsen mod den sidste tids salmonellaepidemi, end fødevareministeren lægger op til.
Salmonellahandlingsplanen fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er ikke god nok, mener et flertal i Folketinget.
Salmonellahandlingsplanen fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er ikke god nok, mener et flertal i Folketinget. Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Det er for sent, for langsomt og ikke særlig ambitiøst.

Bjarne Laustsen
Fødevareordfører (S)

Fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) plan, der skal bekæmpe det stigende antal salmonellainfektioner i Danmark, har fået en lunken modtagelse i Folketinget.

Et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF kalder planen for slap og forlanger kraftigere tiltag mod det, der har udviklet sig til den mest omfattende salmonellaepidemi nogensinde i Danmark.

"Det er for sent, for langsomt og ikke særlig ambitiøst," siger Socialdemokraternes fødevareordfører Bjarne Laustsen, der efterlyser mere tempo på Danmarks ansøgning om salmonellasærstatus i EU og flere penge til området:

Dokumentation

FAKTA:

Det vil Eva Kjer Hansen gøre ved salmonella-epidemien:

Fremover skal de næste tre partier af importeret kød forhåndsanmeldes og kontrolleres, hvis der én gang er fundet salmonella hos en importør. Tidligere har det kun været ét parti.

Ministeren vil mødes med importører og butikker for at få dem til at stille skrappere krav til slagterierne. Mødet har været planlagt længe, men skulle egentlig mest have handlet om campylobacter-bakterierne. Nu kommer også salmonella-bakterierne med.

Der skal informeres mere om salmonellafund på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Oplysningerne ligger der allerede i dag, men de skal ifølge fødevareministeren gøres mere tilgængelige.

Der skal ligge pjecer om salmonellarisikoen i butikkerne
myndighedernes arbejde med at opklare det aktuelle salmonella-udbrud skal kulegraves.

Der skal laves en handlingsplan mod salmonella i svin og kvæg.

Danmark skal arbejde for en fælles EU-grænse for salmonella- og campylobacter-bakterier i fersk kød. For campylobacter har det været besluttet længe, men nu kommer også salmonellaen med.

Danmark skal arbejde for en salmonellasærstatus i EU på linje med Sverige og Finland. Det blev imidlertid besluttet af regeringen og Dansk Folkeparti i salmonellahandlingsplanen fra 2006.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024