Fødevaredirektoratet undersøger margarine for PAH
Tina Møller
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Der er kommet fokus på problemet efter den svenske forbrugerorganisation, Sveriges Forbrugere, har krævet margarineproduktet Becel pro.activ fjernet fra butikkerne, fordi de mener, at det indeholder for meget af stoffet.
PAH dannes ved produktionen af de olier, der bruges i margarine, og det er tidligere fundet i olivenolie. Stoffet dannes også ved tilberedning af mad; især hvis man steger sin mad for hårdt. Stoffet er kræftfremkaldende men kan ikke helt undgås. Holdningen er derfor, at der skal være så lidt som muligt af det i fødevarer.
"Det niveau af stoffet svenskerne har fundet, giver os ikke umiddelbar anledning til at skride ind. Men vi vil kigge en ekstra gang på Unilevers dokumentation for produktet og analysere en række margarineprodukter, herunder Becel, for at sikre os, niveauet er så lavt som muligt", siger kontorchef i Fødevaredirektoratet Esben Egede Rasmussen.
Dermed er de danske myndigheder på linje med kollegerne i det svenske Livsmedelsverket, der også vil undersøge problemets omfang, inden de eventuelt griber ind.
"Vi får PAH fra mange forskellige madvarer, og det kan ikke undgås. Men det er et problem, hvis en enkelt fødevare, som fx margarine, pludselig indeholder for meget af stoffet og dermed bidrager til, at danskernes samlede indtag af PAH øges væsentligt. Derfor vil vi også gribe ind over for producenterne, hvis vi finder for store mængder af stoffet i prøverne", siger Esben Egede Rasmussen.
Kontaktpersoner
Kontorchef i Fødevaredirektoratet Esben Egede Rasmussen, tlf. 3395 6190.