Fødevaredirektoratet undersøger margarine for PAH

Tina Møller
Dokumentation
Fødevaredirektoratet vil undersøge en række margarineprodukter for det kræftfremkaldende stof PAH, for at sikre at der ikke er for meget af stoffet i de margariner, der sælges på det danske marked.

Der er kommet fokus på problemet efter den svenske forbrugerorganisation, Sveriges Forbrugere, har krævet margarineproduktet Becel pro.activ fjernet fra butikkerne, fordi de mener, at det indeholder for meget af stoffet.

PAH dannes ved produktionen af de olier, der bruges i margarine, og det er tidligere fundet i olivenolie. Stoffet dannes også ved tilberedning af mad; især hvis man steger sin mad for hårdt. Stoffet er kræftfremkaldende men kan ikke helt undgås. Holdningen er derfor, at der skal være så lidt som muligt af det i fødevarer.

"Det niveau af stoffet svenskerne har fundet, giver os ikke umiddelbar anledning til at skride ind. Men vi vil kigge en ekstra gang på Unilevers dokumentation for produktet og analysere en række margarineprodukter, herunder Becel, for at sikre os, niveauet er så lavt som muligt", siger kontorchef i Fødevaredirektoratet Esben Egede Rasmussen.

Dermed er de danske myndigheder på linje med kollegerne i det svenske Livsmedelsverket, der også vil undersøge problemets omfang, inden de eventuelt griber ind.

"Vi får PAH fra mange forskellige madvarer, og det kan ikke undgås. Men det er et problem, hvis en enkelt fødevare, som fx margarine, pludselig indeholder for meget af stoffet og dermed bidrager til, at danskernes samlede indtag af PAH øges væsentligt. Derfor vil vi også gribe ind over for producenterne, hvis vi finder for store mængder af stoffet i prøverne", siger Esben Egede Rasmussen.

Kontaktpersoner
Kontorchef i Fødevaredirektoratet Esben Egede Rasmussen, tlf. 3395 6190.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024