Fødevarekontrollanter sjusker med bøderne

NYHED: Fødevarekontrollens tildeling af bøder præges af tilfældighed – og i flere tilfælde får butikker ikke de bøder, loven kræver.
Det er ofte tilfældigheder, der afgør, om en overtrædelse af reglerne fører til en bøde for fødevarevirksomheder.
Det er ofte tilfældigheder, der afgør, om en overtrædelse af reglerne fører til en bøde for fødevarevirksomheder.
Niels Th. Dahl

Vi kan bekræfte, at der er uensartede afgørelser, som giver bødekrav i visse tilfælde – og det er klart utilfredsstillende.

Hanne Bach
Fødevarechef i Dansk Erhverv
Fakta

Fødevareloven kræver, at alle butikker, der sælger fødevarer, etablerer et system til egenkontrol af fødevarerne, og at den daglige kontrol kan dokumenteres.

Jurist i Fødevareregion Syd Lise Riisberg oplyser, at en butik, der ikke har etableret et system til egenkontrol, skal have tildelt en bøde på 5.000 kroner, så snart det opdages af fødevarekontrollen.

Er systemet allerede etableret, men blot ikke korrekt ajourført, skal butikken først have en indskærpelse - og hvis der fortsat ikke er styr på egenkontrollen ved næste kontrolbesøg, skal der falde en bøde på 5.000 kroner.

Når den nye fødevarelov træder i kraft 15. februar 2007, vil bøden for ikke at have etableret egenkontrolsystem stige til 15.000 kroner og bøden for ikke korrekt udført egenkontrol til 10.000 kroner.


Kilde: Altinget research

Hvis din fødevarekontrollant er i godt humør, kan du være heldig at slippe med en advarsel - også selv om du egentlig skulle have haft en bøde.

Men har han fået det forkerte ben ud af sengen, eller hvis han ikke er helt inde i reglerne, så risikerer du at få en bøde, du ikke skulle have haft.

Frustrerede købmænd
Sådan er de faktiske forhold for de danske dagligvarebutikker.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024