Fødevareminister nedsætter muslingeudvalg

På et samråd afslørede fødevareministeren, at hun nedsætter et muslingeudvalg. Socialdemokraternes medlem af Fødevareudvalget, Ole Vagn Christensen, kritiserer ministeren for at have truffet en forkert beslutning om kvoterne.
Claus Iversen
På et samråd i Folketingets Fødevareudvalg i onsdags fortalte fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), at hun har besluttet sig for at nedsætte et udvalg, der skal belyse mulighederne for at fremme en bæredygtig udnyttelse – såvel miljømæssigt som økonomisk - af de danske muslingeforekomster.

Hun mener, at der er brug for en samlet vurdering af perspektiverne for dansk muslingeproduktion – både fiskeri og opdræt. Ministeren regner med, at udvalget begynder sit arbejde i næste måned, og at man er kommet så langt i arbejdet, at grundlaget for eventuelle nye regler er nedskrevet, så nye muslingeopdrættere kan producere fra den sæson, der starter i maj næste år.

Det er Socialdemokraternes medlem af Folketingets Fødevareudvalg, Ole Vagn Christensen, der havde kaldt fødevareministeren i samråd, og han sagde efterfølgende, at ministeren ikke havde bidraget med noget som helst:

”Hun tager slet ikke stilling til den egentlige problemstilling, som er, at hun bare har besluttet at give landingsretten til den ekstra mængde østers og muslinger i Limfjorden til de fiskere, som allerede er i området og som har en rigtig god forretning ud af det. Hun vælger altså i en situation, hvor der virkelig er brug for flere arbejdspladser inden for fiskeriet at forhindre nye fiskere i at komme ind på markedet.”

Dokumentation
Samrådsspørgsmål V: "Ministeren bedes nærmere redegøre for omfanget og ka-rakteren af samt fremtidsmulighederne for fiskeriet af muslinger, østers og sild i Limfjorden.”

Fødevareministerens tale:
Fangster og indtjening
Jeg kan indledningsvis oplyse, at hovedfiskerierne i Limfjorden omfatter fiskeriet efter blåmuslinger med en værdi i 2002 på omkring 95 mio. kr., østers med en værdi på omkring 12 mio. kr., og sild med en værdi på godt 5 mio. kr.

Der blev landet ca. 76.000 tons muslinger. Fiskeriet drives af 51 fartøjer, der har en særlig tilladelse til fiskeriet.

Værdien af de samlede landinger fra Limfjorden var i 2002 på ca. 114 mio. kr.

Som man kan se udgør muslingefiskeriet langt den overvejende del af fiskeriet i Limfjorden.

Der har i de senere år været en stigende interesse for opdræt af muslinger og østers, selv om produktionen endnu er på et beskedent niveau. I 2002 blev der produceret ca. 6 tons muslinger og 3 tons østers ved opdræt.

Muslingefiskeriet tilrettelægges i vidt omfang i samarbejde med amterne omkring Limfjorden.

Danmarks Fiskeriundersøgelser vurderer, at fiskeriet efter blåmuslinger med den nuværende fiskeriindsats er bæredygtigt.

Østersbestandens størrelse og dermed fangsterne har varieret meget gennem hele det 19. århundrede. I lange perioder har fangsterne været baseret på import af sætteøsters. Fra midten af 90´erne er bestanden i den vestlige del af Limfjorden vokset og efterhånden også øget længere end i fjorden. I 2002 blev der landet ca. 4 - 5 mill. østers, svarende til ca. 525 tons.

Årsagen til den forøget østersbestand i de senere år er formentlig ændrede klimatiske forhold, med mildere vintre og varme sommer, som har stor betydning for gydesuccesen hos østers.

Sildefiskeriet i Limfjorden er præget af bestande af vandrende sild. Sildebestanden i Limfjorden hører til nordsøbestanden.

Fiskeriet efter sild i Limfjorden er således afhængig af de årlige reguleringer i Reguleringsbekendtgørelsen, som for 2003 har tildelt en uændret andel af nordsøsildefiskeriet til Limfjorden i forhold til 2002.

9 fartøjer har fået IOK-tilladelse til fiskeri af sild i Limfjorden. Den samlede andel af fartøjernes sild udgør 4.281 tons af den samlede Nordsø kvote som i 2003 er på i alt 62.785 tons sild.

Sild tildelt i Limfjorden kan i henhold til reguleringsbekendtgørelsen kun fiskes i Limfjorden.

Reguleringen af muslinger og østers
Interessen for etablering af opdrætsanlæg til muslingedyrkning i Limfjorden er stigende. Denne udvikling har bl.a. givet anledning til drøftelser mellem fiskerierhvervet og repræsentanter for amterne omkring Limfjorden, uden at der er fundet grundlag for at etablere retningslinier for hvilke områder, der kan anvendes til henholdsvis opdræt af muslinger og muslingefiskeri.

Samtidig er der fra fiskerside en stærk interesse for at få mere fleksible regler for adgangen til at udskifte og modernisere fartøjer.

For så vidt angår østersfiskeriet, har den stigende interesse gjort, at Fiskeridirektoratet, efter drøftelse med Danmarks Fiskeriforening, har fundet det nødvendigt at udstede midlertidige regler om østersfiskeriet.

De midlertidige regler tager udgangspunkt i det fiskeri, der har været drevet hidtil med henblik på at ”fastfryse” situationen, indtil der er et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag, for at fastsætte nye regler.

Nyt udvalg
Udviklingen i kravene til forvaltningen har gjort det nødvendigt at se på såvel principperne som de konkrete regler for fiskeri efter og opdræt af muslinger og østers i Limfjorden.

Jeg har derfor taget initiativ til nedsættelse af et udvalg hvis formål er at belyse mulighe-derne for at fremme en miljømæssig og økonomisk bæredygtig udnyttelse af danske muslingeforekomster og muligheden for opdræt heraf.

Da der samtidig sker en udvikling af muslingeudnyttelsen i andre farvande, specielt Vadehavet - hvor der nu gennemføres forsøg med yngeludlægning, har jeg fundet det bedst, at få en samlet vurdering af perspektiverne for dansk muslingeproduktion, inklusive østersfiskeri og –opdræt.

Jeg forventer at udvalget starter sit arbejde her i maj, og i det mindste færdiggør så meget af sin rapport, at der er tilvejebragt et regelgrundlag, der gør det muligt for nye muslingeopdrættere at producere fra den sæson, der starter maj næste år.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024