Fødevareministerens talepapir om egetræflis

Claus Iversen
Dokumentation
Samrådsspørgsmålet: Hvilke initiativer, både på dansk og europæisk plan, agter ministeren at tage, på baggrund af anbefalin-gerne og konklusionerne fra det af Plantedirektoratet nedsatte ekspertudvalg vedrørende egens visnesyge?

Fødevareministerens tale:
Efter de gældende EU-regler er afbarkning en betingelse for import af flis fra USA til EU. Dette krav stilles, fordi der findes egevisnesyge i Nordamerika.

Den aktuelle import gav anledning til at vurdere importreg-lernes generelle tilstrækkelighed til at sikre frihed for ege-visnesyge. Plantedirektoratet nedsatte derfor en ekspert-gruppe, der har udarbejdet en analyse af, om de gældende bestemmelser i plantesundhedsdirektivet er tilstrækkelige til at sikre imod indførsel af egevisnesyge fra Nordamerika.

Ekspertgruppen har konkluderet, at svampen, der forårsager egevisnesyge, kan være til stede i flis fremstillet af ydre dele af angrebne egetræer og at flisning af egetræ ikke giver en tilstrækkelig sikkerhed for, at svampen er slået ihjel.

Det er således ekspertgruppens opfattelse, at de gældende indførselsbestemmelser ikke udelukker, at egevisnesy-gesvampen kan indføres fra Nordamerika med egetræflis, og at EU’s regler derfor bør skærpes.

Risikoanalysen har været forelagt Udvalget for planter og plantesundhed, som klart støtter ekspertgruppens konklusio-ner.

Risikoanalysen, konklusionerne og anbefalingerne fra eks-pertgruppen og fra Udvalget for Planter og Plantesundhed og en udtalelse fra Plantedirektoratet er sendt over til både Miljø- og planlægningsudvalget og Fødevareudvalget den 7. februar. Det er samtidig oplyst, at ministeriet har besluttet at søge reglerne skærpet.

Plantedirektoratet har nu rettet henvendelse til Kommissio-nen om at skærpe EU's regler for egetræsflis, så de krav, der gælder for øvrigt egetræ om varmebehandling eller gasning, også kommer til at gælde for flis.

Plantedirektoratet skal endvidere skærpe de danske be-stemmelserne om afvisning og bortskaffelse ved indførsel af planter i tilfælde af, at der er risiko for at indslæbe skadegørere.

I perioden indtil EU-reglerne er ændret, vil Plantedirektora-tet afvise eventuelle importer af ubehandlet egetræflis fra USA på grundlag af ekspertgruppens dokumentation af risi-koen.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024