Fødevarestramninger virker ikke

NYHED: Fødevarekontrollen overholder ikke politikernes "nultoleranceplan" over for butikker, der bryder fødevarereglerne. De slipper uden bøde.
Butikkerne kan roligt undlade at etablere et egenkontrolprogram. I langt de fleste tilfælde udløser det højst en løftet pegefinger fra fødevarekontrollen.
Butikkerne kan roligt undlade at etablere et egenkontrolprogram. I langt de fleste tilfælde udløser det højst en løftet pegefinger fra fødevarekontrollen.
Niels Th. Dahl

Det er simpelthen skandaløst. Butikkerne skal have den straf, de skal have. En væsentlig del af hele fødevarekontrollen bygger jo på, at egenkontrollen fungerer.

Bjarne Laustsen
Medlem af Fødevareudvalget (S)
Fakta

Altinget | Fødevarer har gennemgået samtlige kontrolrapporter for dagligvarehandel og kiosker i København, Frederiksberg, Århus, Odense og Aalborg samt restauranter i Odense siden 20. februar 2007.

I alt 158 af rapporterne anfører uregelmæssigheder i forbindelse med egenkontrolprogrammerne.

36 af rapporterne fortæller, at der ikke er etableret et egenkontrolprogram. Vejledningen til kontrollørerne siger, at der i sådanne tilfælde skal falde en bøde på 15.000 kroner, så snart det opdages. Det er kun sket i 4 ud af de 36 tilfælde - en fejlprocent på næsten 90.

Yderligere 35 rapporter fortæller, at virksomheden ikke har ajourført egenkontrolprogrammet korrekt, selv om der tidligere er faldet en indskærpelse for forholdet. Vejledningen til kontrollørerne siger, at der i sådanne tilfælde skal falde en bøde på 10.000 kroner - men det er kun sket korrekt 16 ud af de 35 tilfælde - en fejlprocent på 54,3.

I alt er der ikke uddelt de påkrævede bøder i 53 ud af de 158 rapporter, der har noteret uregelmæssigheder ved egenkontrollen - en fejlprocent på 33,5.

Den højt berømmede "nultoleranceplan" på fødevareområdet, der skal sikre en hurtig og kontant sanktion over for virksomheder med rod i fødevaresikkerheden, virker på afgørende områder ikke.

De nye og skrappe regler, politikerne har gennemført gennem det sidste år, bliver nemlig ikke overholdt af fødevarekontrollanterne, som i mange tilfælde blot lader butikkerne slippe med en advarsel i stedet for den påkrævede bøde.

Således kan Altinget | Fødevarer i dag dokumentere, at op mod ni ud af ti fødevarevirksomheder, der ikke har etableret et program for egenkontrol, ikke får den bøde, som loven og Fødevarestyrelsens egne vejledninger foreskriver.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024