Debat

Forårspakken II må på bordet

Koncentrat af lederen "Gem ikke Forårsplan II alt for langt væk" i Børsen 19/5 2005. Der kan være behov for at stive forbrugernes optimisme yderligere af i de kommende måneder. Så derfor skal regeringen ikke bortarkivere planer om en forårspakke II for hurtigt, skriver Børsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Regeringen glæder sig formentlig stadig over forårsplanens gunstige effekter på dansk økonomi, som var timet perfekt til at sikre en behagelig valgsejr. Glæden over fortidens sejre kan imidlertid ikke dække over, at regeringen lever på forbrugernes nåde. Det er forbrugernes optimisme og fremtidstro båret af robust indkomstvækst, stigende huspriser og ikke mindst ekstremt lave renter, som holder hånden under dansk økonomi lige nu.

Uden den ville Danmark uden stort besvær ligne flere af de lande, som vi helst ikke sammenligner os med syd for grænsen.

De seneste nøgletal for dansk økonomi, som i går blev kronet med det laveste handelsoverskud i 58 måneder, minder om, at udkastet til Forårsplan II ikke skal arkiveres alt for langt borte, men at der tværtimod kan være behov for at stive forbrugernes optimisme yderligere af i løbet af de kommende måneder.(...)

Forårsplanens skattelettelser og den verserende debat om yderligere skattelettelser handler i sidste instans om én ting, som er at omforme økonomisk styrke til nye muligheder.

Nogle af de muligheder skabes, fordi der bliver frigjort flere penge til forbrug og dermed til efterspørgsel efter nye typer af varer og tjenester. Andre fordi erhvervslivet investerer i at udvikle nye varer og tjenester, så der skabes nye job og job med et større videnindhold. Alt det kan den offentlige sektor understøtte med rigtige investeringer i forskning, uddannelse, velfærd og vækst.

Derfor er der ingen grund til at ryste på hånden over, at overskuddet på handelsbalancen nu er vigende, som de nye handelstal peger på.

Tallene rummer i sig selv den gode nyhed, at et lavere handelsoverskud afspejler, at danskerne atter har fået lov at forbruge lidt mere.

Den svage eksportudvikling skal der imidlertid holdes øje med, for den kan være et strukturelt svaghedstegn, hvis den ikke blot afspejler, at vi har valgt at binde os til euroområdet, som efterhånden befinder sig i strukturel lavvækst.

Vi er heldigvis i den situation, at vi har økonomisk styrke til at gøre noget, hvis væksten svigter. Det er forskellen på Danmark og euroområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024