Forbrugerrådet: Nødvendigt med mærkning efter hestekødsskandale

INTERVIEW: Forbrugerne har krav på at vide, hvor fødevarerne stammer fra, lyder det fra Forbrugerrådet, der mener, oprindelsesmærker vil sikre producenternes egen kvalitetskontrol.
Lasagnen fra svenske Findus har indeholdt op til 100 procent hestekød.
Lasagnen fra svenske Findus har indeholdt op til 100 procent hestekød.
Agnete Finnemann Scheel

På en måde er det jo lige før, jeg synes, det her er positivt, når man ser på den side, at det vil gøre forbrugerne mere kritiske i forhold til kvaliteten

Camilla Udsen
Fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet
Fakta

Der findes et kontrolmærke på kød, som indeholder landekoden for det pågældende produktionsland, f.eks. DK. Et sådant mærke anvendes udelukkende som sundhedsmærke og siger ikke noget om kødets oprindelse. F.eks. kan svinekød med oprindelse i Tyskland, som er opskåret og pakket i Danmark, være mærket med et dansk kødkontrolmærke, selvom oprindelsen på kødet er tysk.

Der er netop vedtaget en ny forordning om forbrugerinformation, hvilket betyder, at der fra slutningen af 2014 vil være yderligere krav om mærkning med oprindelse på kød fra svin, får, geder og fjerkræ. De nærmere krav til denne mærkning er endnu ikke fastsat.


Kilde: Fødevarestyrelsen

Hvad enten det er en øremærket kalv eller en pony med stamtavle, skal kreaturer have informationen om deres nationalitet med fra marken til slagtehuset og hele vejen til supermarkedets køledisk.

Det skal nemlig være tydeligt for forbrugerne, hvor i verden produktet kommer fra, og det skal være med til at forhindre nye hestekødsskandaler.

Sådan lyder opfordringen fra Forbrugerrådet oven på den sidste tids afsløringer af den omfattende snyd, hvor hestekød fra Rumænien er blandet i ellers tydelig deklareret "Oksekødslasagne".

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024