Forordning om nye levnedsmidler er stadig gældende

I forbindelse med godkendelse af genmodificerede levnedsmidler, understregede Kommissionen på rådsmødet, at forordning 258/97, om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser, stadig er gældende. Kommissionen vil afholde et ekspert møde for at vurdere, hvilke ansøgninger, der kan blive godkendt under den nuværende forordning, og hvilke, der skal afvente godkendelse under den nye forordning, der endnu ikke er vedtaget. Danmark, fandt det mest hensigtsmæssigt, at nye tilladelser først fandt sted efter, at Kommissionens nye GMO-godkendelsesprocedurer var trådt i kraft. Dette er ministerens til Fødevareudvalget.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 199:

"Med henvisning til alm. del – bilag 580, hvoraf det fremgår, at Italien har anmodet Kommissionen om på Landbrugsministerrådsmødet i februar 2003 at give en situationsrapport om tidshorisont og tiltag vedrørende samtidig dyrkning af konventionelle, økologiske og genmodificerede afgrøder, bedes ministeren redegøre for diskussionerne på rådsmødet."

Svar:

Dagsordenspunkt 5 på Rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 20. februar d.å. omhandlede dels a) godkendelsesprocedurer, og dels b) samtidig tilstedeværelse af ikke-GMO- produktions- og afsætningskæder.

I forbindelse med godkendelse af genmodificerede levnedsmidler, understregede Kommissionen på rådsmødet den 20. februar 2003, at forordning 258/97, om nye levnedsmidler og nye levnedsmiddelingredienser, stadig er gældende. Kommissionen ville dog afholde et ekspert møde den 7. marts d.å. for bl.a. at vurdere, hvilke ansøgninger, der kan blive godkendt under den nuværende forordning, og hvilke, der skal afvente godkendelse under den nye forordning, der endnu ikke er vedtaget.

F.s.v.a. EU-sortslisten for frø oplyste Kommissionen, at det drejede sig om optagelse af 18 GMO-frøsorter, der i forvejen var godkendt på nationale sortslister. Kommissionen erkendte, at der kunne være et timingsproblem.

Desuden oplyste Kommissionen, at man fandt, at sameksistens primært var et økonomisk og juridisk spørgsmål, ikke et sundhedsmæssigt problem. Kommissionen mente, at det centrale spørgsmål er det økonomiske tab som økologiske og konventionelle landmænd kan få, hvis produktionen bliver kontamineret.

I den forbindelse vil man i Kommissærkollegiet den 5. marts d.å. diskutere sameksistensproblematikken. Formålet med mødet er at komme frem til en mere klar politisk linie på området og en nærmere fastlagt tidsplan for det fremtidige arbejde. Som led i det fremtidige arbejde vil Kommissionen arrangere en "rundbordssamtale" i løbet af april, med en bred vifte af eksperter og involverede parter for at udveksle information og skabe forskningsaktiviteter på området.

En række lande ønskede, at man skulle behandle de GMO-ansøgninger, der måtte komme, efter de nugældende regler, før de nye forslag er blevet endeligt vedtaget.

Andre lande, heriblandt Danmark, fandt det mest hensigtsmæssigt, at nye tilladelser først fandt sted efter, at Kommissionens nye GMO-godkendelsesprocedurer var trådt i kraft.

Danmark oplyste desuden på mødet, at den danske udredningsrapport om sameksistens fandtes offentlig tilgængelig på engelsk, og at der ville blive afholdt en konference om sameksistens til efteråret. Endvidere fandt Danmark det vigtigt at fortsætte forskningen på området og skabe større klarhed i spørgsmålet om ansvar og erstatning.

 

 

Mariann Fischer Boel

 

/Isabelle Pind-Heerwagen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024