Forskere hjælper fede børn til bedre madvaner
Anna Rossman Thejsen
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Spiser et barn f.eks. en hel pizza, kommer han eller hun op på så mange felter, at det faktisk svarer til mere, end hvad mange børn må spise på en hel dag.
Ulla Pedersen
Ernæringskonsulent
Derfor er det også vigtigt at sætte ind allerede i barndommen, understreger Ulla Pedersen, som er ernæringskonsulent ved Institut for Human Ernæring på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL).
Børn skal ikke på kur
Sammen med kollegerne Arne Astrup, Søren Toubro og Annette Vedelspang har
hun netop udgivet bogen 'Spis for livet – børn!', som præsenterer et
tællesystem, som børn kan bruge til sammen med deres forældre at lege sig
til sundere kostvaner.
"Helt principielt skal børn ikke sættes på ekstreme kure, så længe de vokser, men hvem har også lyst til at sige til sine venner, at de er blevet sat på kur af lægen? Omvendt er problemet med overvægt blandt børn efterhånden så alarmerende stort, at der er behov for at finde måder, de kan få sundere kostvaner på," siger Ulla Pedersen i et interview til Altinget.
Tællesystemet er bygget op omkring fire felttyper med hver sin farve – blå, grøn, gul og rød – som kan bruges til at beregne, hvor mange felter af forskellig slags mad, man må spise hver dag. Det blå felt står for fedtfattigt kød, æg og indmad, fedtfattige mælkeprodukter og ost samt fisk og skaldyr.
Grøn for brød og kornprodukter samt grøntsager og frisk frugt.
Gul for sukker, slik, sodavand, juice, frugtsaft, tørret frugt m.m.
Rød for fedtstoffer, fedt kød, fede mælkeprodukter, ost, chokolade, chips og kager. Princippet bag tællesystemet har været anvendt i forbindelse med over 10 års forskningsarbejde på Institut for Human Ernæring, ligesom kostanbefalingerne i bogen bygger på de netop reviderede otte kostråd fra Motions- og Ernæringsrådet. Bogen er skrevet af klinisk diætist Annette Vedelspang, ernæringskonsulent Ulla Pedersen, overlæge, lektor Søren Toubro og professor dr.med. Arne Astrup. Udgivet af forlaget Aschehoug, januar 2006.