Debat

Frihandelsaftale skal gå hånd i hånd med borgernes rettigheder

DEBAT OM FRIHANDEL: Håndslag på nye handelsaftaler må aldrig blive forvekslet med frihed og ret til at omgå de regler, vi har sat op for vores marked her i EU. Det skriver MEP Christel Schaldemose (S) i et debatindlæg.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

I Danmark har vi traditionelt været store fortalere for frihandel. Vi lever nemlig i stor stil af at handle med lande, der er langt større end os. Svinekød, minkpelse og medicin bliver sendt ud af landet, og det får danske virksomheders indtjening til at vokse.

Aftale må ikke være på bekostning af rettigheder
En ny frihandelsaftale mellem EU og USA kan potentielt føre til et øget provenu for de danske firmaer, som lever af deres eksport til udlandet, og det vil højest sandsynligt betyde flere arbejdspladser til danskerne. Alt sammen er meget fint, og jeg støtter den kommende frihandelsaftale, men én ting er dog vigtig at holde fast i: Håndslag på nye handelsaftaler må aldrig blive forvekslet med frihed og ret til at omgå de regler, vi har sat op for vores marked her i EU. Det er uanset, om vi taler rettigheder for arbejdstagere og forbrugere, standarder for vores fødevarer eller tiltag for at beskytte naturen.

I EU og i Danmark har vi ligeledes en hævdvunden tradition for at lave regler, der passer godt på borgerne og miljøet. Derfor er det også et stort debatemne i Europa-Parlamentet, hvordan vi sikrer åben konkurrence og frihandel uden at underminere de beskyttelsesregler, vi har i dag. Med Lissabon-traktaten er handelspolitik blevet skubbet højere op på Europa-Parlamentets dagsorden. Vi har nemlig kompetence til at godkende og forkaste nye aftaler, EU indgår med lande uden for Unionen. Det har givet grobund for mange store diskussioner: Skal vi frihandle med lande, der er ligeglade med demokratiske rettigheder? Er protektionisme den bedste vej til at sikre arbejdspladser i EU? Skal vi tillade oksebøffer pumpet store og saftige med hormoner og klorvaskede kyllinger?

Fakta

Indlægget er en del af Altinget | Fødevarers debat om de verserende forhandlinger om en frihandelsaftale mellem USA og EU.

Ønsker du at deltage i debatten, kan du sende dit indlæg til redaktør for Altinget | Fødevarer Kim Rosenkilde Nielsen på mail [email protected]

Borgere er vigtigere end fødevaresikkerhed
Det er selvfølgelig en "give and take"-situation, når to parter skal blive enige om, hvad og hvor mange varer der må krydse grænser. Men der er efter min mening visse ting, vi ikke må give køb på. For eksempel må vi på ingen måde sætte fødevaresikkerheden for vores borgere over styr. Desværre er den slags principper nemmere at sige end at udføre i praksis, for hvor mange varer og produktionsmetoder kan vi sige nej tak til, før USA siger "EU, det kan I glemme"?

Jeg er klart tilhænger af en frihandelsaftale med USA, men ikke for enhver pris. Branchedirektør i DI Fødevarer Ole Linnet Juul har på denne plads udtalt, "at vi under ingen omstændigheder har råd til, at fødevareområdet bliver en kæp i hjulet for en samlet aftale mellem de "gamle" økonomier, EU og USA."

En ny frihandelsaftale mellem EU og USA kan potentielt føre til et øget provenu for de danske firmaer, som lever af deres eksport til udlandet, og det vil højest sandsynligt betyde flere arbejdspladser til danskerne. Alt sammen er meget fint, og jeg støtter den kommende frihandelsaftale, men én ting er dog vigtig at holde fast i: Håndslag på nye handelsaftaler må aldrig blive forvekslet med frihed og ret til at omgå de regler, som vi har sat op for vores marked her i EU.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg er bestemt enig i, at vi via aftalen skal arbejde for at skaffe flere job i Danmark, men det skal ikke være på bekostning af vores fødevarekvalitet og -sikkerhed. Det tror jeg heller ikke, borgerne i Danmark og resten af EU ønsker. I stedet skal vi kæmpe for at opretholde vores høje standarder, som giver os gode, solide fødevarer. Det kan kun komme Danmark til gavn, da vi jo producerer varer af høj kvalitet. Jeg mener, EU skal bide sig gevaldigt godt fast i forhandlingsbordet for at sikre, at aftalen kommer til at gå hånd i hånd med retten til at beskytte EU-borgerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024