Frygt for fiksering af frie søer

GRISEVELFÆRD: Flere dyrevelfærdsorganisationer frygter, at en lovændring, der skal give bedre forhold for svin, samtidig vil føre til systematisk fiksering af parringsparate søer.
Ifølge forskere på Aarhus Universitet kan det give god mening at fiksere brunstige søer i en kort periode, ved for eksempel inseminering. Men tre dage er for længe.
Ifølge forskere på Aarhus Universitet kan det give god mening at fiksere brunstige søer i en kort periode, ved for eksempel inseminering. Men tre dage er for længe.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Lovgivningen gør fiksering til en let løsning, men fiksering er netop det loven skal forhindre, fordi søer i brunst er så aktive og har behov for at kunne bevæge sig.

Birgitte Damm
Dyrlæge, Dyrenes Beskyttelse
Fakta

Uddrag af høringssvar vedr. fiksering af brunstige søer

DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation:
"Mulighederne for opstaldning af [gold]søer i enkeltdyrsboks (fiksering) er for rummelige og kan misbruges."

Det Dyreetiske Råd
"Rådet er [derfor] bekymret for, at der her gives mulighed for på forhånd at isolere dyrene - måske unødigt."

Den Danske Dyrlægeforening
"Da søer kan være meget aktive i deres brunstperiode og derfor kan skade andre søer, er det yderst positivt, at der åbnes op for muligheden for at "bokse søerne op" i op til 3 dage i den egentlige brunstperiode." 

Fødevareministeriet
"Ministeriet [..] har i forhold til enkeltdyrsbokse vurderet, at perioden "i højst tre dage" [..] er så kort en periode, at det dyrevelfærdsmæssigt vil være forsvarligt.."


Kilde: www.ft.dk
"Regeringen sætter grisene fri"

Sådan lød det, da daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) fremlagde et forslag sammen med Enhedslisten, der skal mindske fikseringen af danske svin.

I dag går dansk svine løse rundt cirka halvdelen af deres liv, mens de resten af tiden opholder sig i en såkaldt "boks", der også kaldes fiksering.

Med den nye lov skal langt mere af grisenes liv foregå under mere rummelige forhold og uden fiksering. Op til 80 procent af tiden skal grisene går løse.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024