Frygt for stramning af forurener-betaler-princip

NYHED: DI og landbruget er utilfredse med Miljøstyrelsens spæde forslag til en implementering af EU’s miljøansvarsdirektiv – der strammer forurener-betaler-princippet: Styrelsen går for langt, mener de. Professor i miljøret gør opmærksom på, at de blot kan sende regningen videre til forbrugerne.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Miljøansvarsdirektivet lægger op til at virksomheden oftere skal betale for oprydningen efter store og alvorlige forureninger uanset om virksomheden eller landmanden har fulgt alle regler.

Logikken er: Forureneren er den nærmeste til at betale i stedet for det offentlige. Desuden har virksomheden tjent penge på aktiviteten.

Direktivet gælder fremadrettet. En aktivitet som i dag er lovlig, men som i fremtiden viser sig at have forurenet et område alvorligt: dér kommer virksomheden til at betale for oprydningen, uanset om alle regler er blevet fulgt.

Forureninger som er sket før 30. april 2007, vil ikke blive berørt af direktivet.

Læs mere om direktivet i dagens faktaartikel: her

Læs direktivet i sin helhed: her


Kilde: Altinget.dk
Forurener-betaler-princippet bliver skærpet, når Danmark i 2007 skal have implementeret EU’s miljøansvarsdirektiv, som skal gælde, når der sker store forureninger.

Dansk Industri og landbruget er særdeles utilfredse med Miljøstyrelsens ideer til, hvordan centrale dele af direktivet kan blive implementeret.

Mange virksomheder, som har miljøgodkendelser eller som på en anden måde udleder spildevand, håndterer affald eller farlige stoffer, står til at blive omfattet af den nye og strengere ansvarspligt - ubetinget ansvar, der nu bredes ud på flere områder.

Kort sagt: Forureneren skal betale for oprydningen, uanset om han har brudt loven eller fulgt alle regler og myndighedernes anvisninger. Hvor mange undtagelser, der kommer, er endnu ikke fastlagt.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024