Fund af kød- og benmel i fiskefoder

Claus Iversen
Dokumentation
Plantedirektoratet har i forbindelse med et kontrolbesøg den 29. januar 2003 fundet rester af kød og ben i et parti hydrolyseret fjermel, der er anvendt til brug i fiskefoderblandinger af firmaet Dana Feed A/S, Horsens.

Hydrolyseret mel af fjer må anvendes til fiskefoder, hvis det overholder bestemte krav til fremstilling og indhold. Hydrolyseret fjermel må ikke indeholde rester af kød og ben. Dette er en konsekvens af EU-reglerne fra december 2000 (foderforbudet), der skal sikre mod enhver risiko for at kød- og benmel af drøvtyggeroprindelse fodres til kvæg.

Af det samlede parti på 74 t har Dana Feed A/S anvendt i alt ca. 13 tons til fremstilling af to blandinger af fiskefoder, DAN-EX 2446 og DAN-EX 3138. Fiskefoderet er beregnet til fodring af fisk i opdræt, som anvendes til konsum.

Dele af de to fiskefoderblandinger er blevet solgt i Danmark, og der er desuden eksporteret foder til 12 lande i Europa i siden december 2002.

Restpartiet af hydrolyseret protein og det foder, der er fremstillet heraf, vil blive destrueret eller anvendt til produktion af foder til kæledyr.

Dana Feed A/S er i gang med at tilbagekalde foderet fra deres kunder.

Plantedirektoratet skønner, at der ikke er risiko for at produktet har været i kontakt med drøvtyggerfoder.

Plantedirektoratet har underrettet Kommissionen og de berørte medlemslande efter den såkaldte Rapid Alert procedure.

Kontaktperson
Afdelingsleder Lisbeth Munksgaard, Plantedirektoratet, tlf.: 45 26 36 00, direkte tlf: 45 26 38 70 eller mobil 40 72 15 24


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024