Gæmelke: Vi er klimadukse - der kan blive bedre
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerMen ved produktionen af blandt andet 28 millioner svin, importerer dansk landbrug store mængder sojabønner, som for en dels vedkommende er dyrket på arealer, hvor man har afbrændt regnskoven. Dette bør jo tælles med i dansk landbrugs CO2-udlslip.
Dan Belusa
Greenpeace
Problemerne med den globale fødevareproduktions stigende udslip cirkulerede rundt i medierne i går. Landbrugssektoren er ansvarlig for næsten en tredjedel af det samlede globale udslip af drivhusgasser og frem mod 2030 vil dette tal stige.
Selv om Danmark i faktiske tal er verdens største svineeksportør, gør Landbrugsrådets præsident opmærksom på, at Danmark sammenlignet med kollegerne i Europa og resten af verden er blandt de mindst forurenende, hvis man ser det i forhold til produktionen.
"Vi ligger langt under gennemsnittet. Det skyldes blandt andet, at dansk landbrug udnytter en stor del af gyllen og gemmer den i tanke, inden den spredes ud. Det betyder, et markant mindre forbrug af kunstgødning, siger Landbrugsraadets præsident Gæmelke.