Gjerskov vil stoppe omstridt brug af antibiotika

KORT NYT: Der bør være strammere regler for brugen af antibiotika til dyr. Det sagde fødevareminister Mette Gjerskov (S) mandag i EU's ministerråd, efter det er kommet frem, at multiresistente bakterier kommer med dyr til Danmark.
Anne Justesen
Fakta
Forekomsten af ESBL-bakterier steg fra 8,6 procent i 2010 til 44 procent i 2011, mens forekomsten i importeret kyllingekød i 2010 var 50 procent og 48 procent i 2011.

Tallene stammer fra DANMAP-rapporten for 2011. Hvert år opgør rapporten forbruget af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker. Bag rapporten står DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut.

Kilde: danmap.org

EU bør stramme reglerne for brugen af antibiotika til dyr, mener fødevareminister Mette Gjerskov. Reaktionen kommer, efter det i sidste uge kom frem, at den multiresistente ESBL-bakterie spreder sig over EU's grænser.

Baketerien kommer således med dyr til Danmark, men det vil Gjerskov nu have stoppet: 

"Vi ser nu resultatet af, at man i nogle lande bruger vigtige antibiotika forebyggende til dyr, selvom man dermed risikerer, at mennesker i værste fald ikke kan behandles for livsfarlige sygdomme. Det skal stoppe. I det hele taget synes jeg kun, man skal bruge den slags antibiotika til dyr, hvis det er højst nødvendigt," siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

I sidste uge viste den årlige DANMAP-rapport 2011, at 44 procent af de prøver, som blev taget af danske kyllinger i 2011, indeholdt den multiresistente ESBL-bakterie. Det er en markant stigning i forhold til tidligere. I 2010 var tallet kun på 8 procent.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024