Ikrafttrædelse af forordningen om mærkning og kontrol

Denne forordning omhandler mærkning og kontrol samt forebyggende foranstaltninger for virksomheder, der producerer/behandler foderstoffer, foderblandinger og fodermidler til den økologiske produktion. ØKV 1/2003.
Claus Iversen
Dokumentation
Den 6. august 2003 træder Kommissionens forordning (EF) Nr. 223/2003 i kraft.

Foderproduktion til selskabs-, pels- eller aquakulturdyr er ikke omfattet af den nye forordning.

Indhold
I denne meddelelse informerer Plantedirektoratet om følgende:

1. Nye bestemmelser om mærkning af økologiske foderstoffer

2. Skærpede krav til autoriserede økologiske foderstofvirksomheder

3. Skærpet kontrol af autoriserede økologiske foderstofvirksomheder

4. Produktion på separate linier

1. Nye bestemmelser om mærkning af økologiske foderstoffer
Hidtil har der været få bestemmelser til mærkning af foder på EU-plan. I Danmark er det Plantedirektoratets bekendtgørelse nr. 821 af 31. august 2000, som i § 19 b-d, regulerer mærkning af foderstoffer til anvendelse i økologisk jordbrugsproduktion. Den nye forordning betyder en harmonisering af mærkningskravene. Disse nationale bestemmelser på området bortfalder pr. 6. august 2003.

De nye krav betyder:

  • Foderet må kun kaldes ”økologisk landbrugsprodukt”, hvis mindst 95% af foderets tørstof er økologisk.

  • Blandinger, hvis økologiske indhold er mindre end 95% i tørstof, og som ud over økologiske fodermidler også indeholder omlægnings- og/eller ikke-økologiske fodermidler, kan, hvis de i øvrigt overholder økologiforordningen, mærkes med: ”kan anvendes i økologisk landbrug i overenstemmelse med forordningen (EØF) nr. 2092/91”.

  • Hvis der i mærkning, reklame eller i handelsdokumenter henvises til den økologiske produktionsmetode, må der ikke indgå samme slags økologiske og ikke-økologiske fodermiddeler. Ligesom samme art fodermiddel fra omlægning ikke må indgå sammen med ikke-økologiske fodermidler.

  • Ved mærkning af foderstoffer bestemt til den økologiske produktion, skal øvrige EU og nationale regler omkring mærkning af foderstoffer overholdes forud for bestemmelserne i økologiforordningen. Henvisninger til den økologiske produktionsmetode skal derfor være adskilt fra den øvrige mærkning udenfor rammen og må ikke være mere iøjnefaldende.

  • I samme synsfelt, hvor henvisningerne til den økologiske produktionsmetode er anført, skal foderstoffets indhold af økologiske fodermidler, omlægning-fodermidler, og det samlede indhold af foderstoffer af landbrugsoprindelse fremgå i procent tørstof. Mærkningen skal inkludere en oversigt over økologiske ingredienser samt en oversigt over indhold af omlægningsprodukter.

  • Der skal desuden anføres kodenummer på den ansvarlige kontrolmyndighed, som for Plantedirektoratet er DK-Ø-50.

  • Varemærker og varebetegnelser må kun indeholde ordet økologisk eller deraf afledte ord, som f.eks. øko, hvis mindst 95% af produktets tørstof er økologisk.

  • Dog er registrerede varemærker fra før 24. august 1999 fritaget fra denne bestemmelse frem til 1. juli 2006, såfremt det tydeligt fremgår, at produktet ikke er produceret i overenstemmelse med rådsforordningen (EØF) nr. 2092/91. Dokumentation herfor skal foreligge ved kontrolbesøg.

    Idet der træder nye mærkningsregler i kraft både efter den nationale foderstoflovgivningen og efter økologireglerne, er der vedlagt to mærkningseksempler:

  • Ét for foderblandinger svarende til den gældende foderstofbekendtgørelse indtil 6. november 2003 og til de nye mærkningskrav i henhold til den gældende økologibekendtgørelse og den nye forordning fra den 6. august 2003, og

  • To for foderblandinger svarende til den nye foderstofbekendtgørelse fra den 6. november 2003 og til de nye mærkningskrav i henhold til økologireglerne.

    2. Skærpede krav til autoriserede økologiske foderstofvirksomheder.
    Efter den 6. august 2003 skal alle økologiautoriserede virksomheder i god tid indberette enhver ændring i deres lokaler, produktionsanlæg, aktiviteter eller i de konkrete foranstaltninger, der skal sikre, at økologiforordningen overholdes.

    Med den nye forordning stilles der en række skærpede krav til alle de virksomheder, der producerer/behandler økologiske foderstoffer eller foderstoffer bestemt til den økologiske landbrugsproduktion. De nye regler gælder såvel for virksomheder, der producerer/behandler foderstoffer til salg i eget navn, som for lønproduktion.

    Virksomheder, der ønsker at tilberede foderstoffer til økologisk produktion, skal udarbejde en fuldstændig beskrivelse af produktionsenheden med oplysninger om:

  • Anlæg, der benyttes til modtagelse, produktion/behandling og opbevaring af foderstoffer samt oplysning om anvendelsen af disse anlæg både før og efter nævnte aktiviteter,

  • Anlæg til opbevaring af andre produkter, der anvendes ved produktion/ behandling af foderstoffer (f.eks. tilsætningsstofer, enzymer, mikroorganismer mv.),

  • De faciliteter, der anvendes til opbevaring af produkter til rengøring og desinficering,

  • Navn og beskrivelse af planlagte foderblandinger, eventuelle recepter, brugsanvisninger m.v. samt oplysning om de dyrearter eller –kategorier, som blandingerne er beregnet til.

    For at kunne overholde økologiforordningen, skal virksomhederne udforme, anvende, overholde og ajourføre hensigtsmæssige procedurer i et dokumenteret egenkontrolprogram efter HACCP-principperne.

    Dvs.:

  • Alle aspekter, der er afgørende for, at produkterne kan modtages, produceres/behandles og opbevares i overenstemmelse med økologiforordningen, skal klarlægges.

  • Risikoen for utilsigtet sammenblanding med konventionelle foderstoffer og forurening med uønskede stoffer ved modtagelse, produktion/behandling og opbevaring skal vurderes.

  • Kritiske kontrolpunkter, hvor virkningen af de forbyggende foranstaltninger kan kontrolleres, skal fastlægges (f.eks. rengøringens effektivitet).

  • Producenten skal opstille og iværksætte forbyggende foranstaltninger for at reducere risiko for forurening med stoffer eller produkter, der ikke er tilladt (f.eks. overslæb fra produktion af ikke-økologiske produkter).

    Procedurer for håndtering af produkterne ved opdagelse af fejl.

    Desuden er reglerne med hensyn til transport af foderstoffer blevet skærpet, idet der ved anvendelse af køretøjer og/eller containere, der har transporteret ikke-økologiske produkter, skal dokumenteres en passende rengøring, før de må anvendes til transport af økologiske produkter. Der skal i øvrigt træffes alle nødvendige foranstaltninger, således at det sikres, at produkterne opfylder kravene i økologiforordningen eller at henvisningerne til den økologiske produktionsmetode fjernes for de produkter, der ikke opfylder kravene, f.eks. på grund af overslæb. Såfremt transport foregår med egne transportmidler skal ovenstående indgå i egenkontrolprogrammet.

    Ved levering af færdigvarer skal produktmængden ved begyndelsen af transporten og de afleverede mængder registreres for hver leverance.

    3. Skærpet kontrol af autoriserede økologiske foderstofvirksomheder
    Ud fra virksomhedernes samlede oplysninger vil Plantedirektoratet vurdere de risici, der er forbundet med hver enkelt produktionsenhed og opstille en kontrolplan. I kontrolplanen vil Plantedirektoratet foreskrive et minimum af stikprøvekontroller. Dvs., at der ud over den årlige kontrol af foderstofvirksomhederne vil blive foretaget en målrettet kontrol, baseret på en generel vurdering af potentielle risici og identificerede kritiske kontrolpunkter.

    Procedurer for transport af økologiske foderstoffer i løs vægt skal godkendes af Plantedirektoratet. Transportprocedurerne skal indeholde en beskrivelse af virksomhedens transport af økologiske produkter, f.eks. hvilke biler, der benyttes til økologiske varer, samt rengøringsprocedurer og dokumentation for rengøring.

    4. Produktion på separate anlæg
    Opfyldelsen af økologiforordningen’s krav om produktion af økologiske foderstoffer på separate anlæg udskydes til 31. december 2007 under forudsatning af, at produktionen adskilles tidsmæssig, og at en effektiv rengøring kan sikres. Rengøringens effektivitet skal kontrolleres af virksomheden og skal kunne dokumenteres.

    Plantedirektoratet vil efter vurdering af virksomhedens egenkontrolprogram efter HACCP-principperne kunne give tilladelse til, at virksomheden fortsat producerer økologiske og ikke-økologiske foderblandinger på samme anlæg.

    Plantedirektoratet arbejder i øjeblikket på udarbejdelse af mere detaljerede krav til egenkontrolprogrammet efter HACCP-principperne for økologiske foderstofvirksomheder. Materialet forventes udsendt snarest muligt, herunder deadline for indsendelse af dokumentation til direktoratet.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024