Ingen grund til at frygte nye sødemidler

To sødemidler, der er blevet godkendt af EU, er kommet i søgelyset, idet forskning angiveligt har vist, at de forringer mænds sædkvalitet. Fødevaredirektoratet kan ikke finde videnskabelige beviser herfor.
Claus Iversen

Der er ikke belæg for at antage, at der skulle være behov for at ændre den tidligere risikovurdering eller den fastsatte ADI-værdi.

Fødevaredirektoratet.
E 955, sucralose, og E 962, aspartam-acesulfamsalt. To såkaldte intense og kraftigt smagende stoffer, der nu vil blive tilladt i en lang række fødevarer.

Japanske forskere har udført forsøg på rotter med sødemidlet aspartam, der angiveligt viste, at selv meget små mængder forringede dyrenes sædkvalitet.

Fødevaredirektoratet oplyser om den undersøgelse, der refereres til, at forskere opdelte fire grupper rotter med fire i hver gruppe, og at tre af grupperne blev fodret med aspartam, mens den sidste gruppe, kontrolgruppen, fik vand. Dyrene, der fik vand, havde i gennemsnit 25 % sund sæd, mens de aspartamfodredes gennemsnit var 16 %.

Direktoratet har ikke kunne få kontakt med de japanske forskere, men oplyser, at de 25 % sund sæd, der er konstateret i kontrolgruppen er usandsynlig lav, hvilket kunne indikere, at andre parametre end indtagelse af aspartam har haft indflydelse på forsøgsdyrenes sædkvalitet.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024