Kommunerne lefler for landbruget!

Høringssvar fra fynske kommuner er blot en forsmag på, hvor galt det kan gå med strukturreformen. Det mener EU-Parlamentsmedlem Dan Jørgensen (S), der er rystet over, at et flertal af Fyns kommuner foretrækker et landbrugsvenligt forslag om udvidelse af svinefarme.
Marie Andergren
"Kommunerne lefler for landbruget."

Kritikken kommer fra EU-Parlamentariker Dan Jørgensen (S). Han er rystet over, at et flertal af de fynske kommuner i deres høringssvar til Fyns Amt har foretrukket et landbrugsvenligt fremfor et miljøvenligt forslag om udvidelse og nyetablering af svinefarme.

"Det her er bare en forsmag på, hvad vi kommer til at se meget mere af, når strukturreformen træder i kraft. Når man ligger denne her type miljøbeslutninger ud til kommunerne, så er det ikke miljøets hensyn, der bliver taget, men snævre lokalinteresser - og hermed mener jeg landbrugets," siger Dan Jørgensen (S) til Altinget.

Han påpeger samtidig, at mindre kommuner på omkring 30.000 indbyggere ikke vil have den fornødne ekspertise til at behandle sager om udvidelse eller nyetablering af svinefarme.

Dokumentation
Amtets to forslag til et nyt administrationsgrundlag for udvidelser og nyetablering af svinefarme:

  • Forslag 1 i oplægget er udarbejdet med afsæt i, at amtets praksis skal være i overensstemmelse med den eksisterende lovgivning på området og med intentionerne i lovgivningen. Forslag 1 vil medføre en bedre beskyttelse af natur og miljø end den nuværende praksis, men der vil fortsat ske en merbelastning af områder, hvor tålegrænserne i dag er overskredet. I forslag 1 er hensynet til en stadig udvikling af landbrugserhvervet tillagt større betydning i forhold til beskyttelsen af natur og miljø end i forslag 2.

  • I forslag 2 er der taget mere hensyn til kvaliteten af natur og miljø end i forslag 1. Forslag 2 betyder, at produktionsudvidelser, der medfører en forøget belastning af miljøet i højt målsatte områder, kun accepteres, hvis det er sikkert, at de påvirkede områder kan tåle den forøgede belastning.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024