Kontrol af sprøjtemidler intensiveres

NYHED: Regeringen styrker kontrollen med landbruget og gartneriernes brug af pesticider, samtidig med at kontrollen samles under en myndighed. Det Økologiske Råd er ikke imponeret og mener stadig, at kontrollen er for dårlig.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regeringen tager slet ikke fat på de største kontrolproblemer. Det er kun 4% af marksprøjterne, der vil blive kontrolleret, selv om der findes fejl ved over 60% af de undersøgte. Og de tågesprøjter, der anvendes i frugtavl, bliver fortsat slet ikke kontrolleret.

Hans Nielsen
Det Økologiske Råd
Som et led i regeringens kemikaliehandlingsplan kan langt flere landbrugsbedrifter, gartnerier og frugtplantager fremover forvente uanmeldte kontrolbesøg fra Fødevareministeriets Plantedirektorat.

"Kontrollen bliver udvidet, så den kommer til at omfatte mindst fem gange så mange bedrifter som tidligere. Dermed kommer der øget fokus på at kontrollere den direkte anvendelse af pesticider i afgrøderne. Dette fokus er godt for miljøet, og det er godt for forbrugerne," siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt.

Økologisk Råd er ikke tilfreds
Det Økologiske Råd er ikke imponeret over det nye tiltag. Rådet har tidligere i år påpeget, at der er sket en stigning i antallet af pesticidrester i nogle typer af dansk frugt.

"Regeringen tager slet ikke fat på de største kontrolproblemer. Det er kun 4% af marksprøjterne, der vil blive kontrolleret, selv om der findes fejl ved over 60% af de undersøgte. Og de tågesprøjter, der anvendes i frugtavl, bliver fortsat slet ikke kontrolleret," siger Hans Nielsen, der er Det Økologiske Råds landbrugspolitiske medarbejder.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024