Kontrol fra jord til bord

Tina Møller
Dokumentation
I Danmark har man samlet kontrollen med dyr og fødevarer i en organisation, Fødevaredirektoratet. Direktoratet holder øje med, at alle aktører lever op til ansvaret for at sikre sunde fødevarer fra "jord til bord". Det betyder, at fødevarerne følges hele vejen fra dyrets fødsel, landing af fisk, gennem fødevarevirksomhederne, detailhandlen og til forbrugernes bord.

Kontrollen foregår via overvågning og tilsyn. Udover kontrollen informerer myndighederne om reglerne. Målet med kontrollen, og informationen er at beskytte forbrugerne mod mad, der kan skade deres sundhed, at sørge for, de får rigtig besked om de varer, de køber og at fremme sunde kostvaner i befolkningen.

Den anden del af opgaven er at sikre en produktion af husdyr, hvor dyrene er raske og bliver behandlet ordentligt. Det sker bl.a. gennem kontrol og information samt beredskabsplaner for, hvordan man kan bekæmpe smitsomme husdyrsygdomme.

Kontrollen med dyr og fødevarer varetages af 11 fødevareregioner efter regler og planer udarbejdet af Fødevaredirektoratets centrale administration. Fødevareregionerne fungerer som lokale videnscentre og står for den direkte information og rådgivning til forbrugere, husdyrholdere, virksomheder og praktiserende dyrlæger.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024