Kontrol giver fødevaresikkerhed

Claus Iversen
Dokumentation
Information har på forsiden onsdag d. 25. juni en artikel om fødevarekontrol. Artiklen bygger på den årlige revisionsrapport om Fødevaredirektoratets arbejde. Information tolker rapporten som "Eksperter dumper kontrol af fødevarer". Det er ikke det, der står i rapporten. Rapporten retter kritik mod den administrative styring på det veterinære område. En kritik som Fødevaredirektoratet allerede har fulgt op på og som ingen betydning har for fødevaresikkerheden.

Det danske kontrolsystem på fødevarer og veterinære forhold er fleksibelt, så ressourcerne kan flyttes til de områder, som har brug for en særlig indsats. I 2002 brugte Fødevaredirektoratet mange kræfter på bekæmpelse af fjerkræsygdommen Newcastle Disease. Det betød en omprioritering af ressourcerne til kontrol og medførte forsinkelser i andre kontrolaktiviteter. Men revisionsrapporten konkluderer ikke, at det har haft nogen negativ indflydelse på fødevaresikkerheden.

"Vi prioriterer kontrollen efter problemområder og administrerer indenfor de bevillingsmæssige rammer. I 2002 var Newcastle Disease et akut problem, som vi var nødt til at sætte mange kræfter ind på at bekæmpe. Til gengæld måtte vi så nedprioritere kontrollen af mindre udsatte områder. Den prioritering er fuldt forsvarlig i forhold til fødevaresikkerheden" siger vicedirektør Henrik G. Jensen.

Rapporten kritiserer især den administrative styring af kontrollen på det veterinære område. For at sikre en bedre styring og ensartethed i regionernes arbejde har Fødevaredirektoratet siden 2002 gennemgået en organisationsudvikling og bl.a. oprettet et nyt sekretariat, der skal koordinere administrative opgaver og den faglige styring og supervision af fødevareregionernes arbejde. Men generelt set fungerer den veterinære kontrol godt og efterlever til fulde de internationale principper for veterinær overvågning og kontrol.

Fødevaredirektoratet har allerede d. 03.06 udsendt en pressemeddelelse om sagen. På Fødevaredirektoratets hjemmeside www.fdir.dk kan man læse denne, finde revisionsrapporten og få mere at vide om, hvordan fødevarekontrollen fungerer.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024