Kontrol med maden er i orden
Claus Iversen
Ingen forfatter
Ingen forfatter
Fødevaredirektoratet havde i 2001 det samme mål som 2002 for kontrol af restauranter, bagere, slagtere m.m. Men udbrud af fjerkræsygdommen Newcastle Disease i juli 2002 krævede, at Fødevaredirektoratet midlertidigt overførte personale fra fødevarekontrollen til bekæmpelse af fjerkræ-krisen. Fødevaredirektoratet skal ifølge EU-regler bekæmpe Newcastle Disease. Konsekvensen var færre kontrolbesøg i detailvirksomheder end planlagt, men kontrollen var rettet mod de virksomheder, hvor fødevareregionerne vidste problemerne var størst.
"Prioritering er nøgleordet" siger Henrik G. Jensen, vicedirektør i Fødevaredirektoratet "Vi flytter kontrolpersonale derhen, hvor problemerne er. Jeg ser bekæmpelsen af Newcastle Disease, som et skoleeksempel på effektiv udnyttelse af offentlige ressourcer. Vi sætter vores ressourcer ind lige der, hvor det er mest nødvendigt."
Målet for Fødevaredirektoratets kontrol med restauranter og pizzeriaer i 2003 er uændret: Alle restauranter skal fx kontrolleres 2-3 gange, og virksomhederne skal dagligt føre egenkontrol. Det er virksomhedernes ansvar, at folk ikke bliver syge af maden. Fødevaredirektoratet har ansvaret for, at kontrollen fungerer effektivt.
Det er rigtigt, som anført af B.T., at antallet af prøver fra virksomhederne, som Fødevaredirektoratet har udtaget til mikrobiologisk kontrol er lavere i 2002 end i 2000. Den afgørende forskel er imidlertid, at prøverne i dag bliver udtaget, hvor det er nødvendigt ud fra en risikovurdering. Antallet af prøver til kontrol af Salmonella og Campylobacter har ikke været berørt af reduktionen i prøvetallet. De landsdækkende mikrobiologiske undersøgelser på dette område er derimod blevet styrket.
Yderligere oplysninger:
Henrik G. Jensen, vicedirektør i Fødevaredirektoratet, 33 95 60 06, mobil: 21 80 44 96.