Landbrugsloven skal nyskrives og forenkles

I henvendelsen foreslås det at ændre landbrugslovens regler, så almene fonde får større muligheder for, at købe landbrugsjord til naturformål. Regeringen netop har nedsat et udvalg med det formål, at nyskrive og forenkle landbrugsloven. Ministeren finder det derfor mest hensigtsmæssigt, at afvente udvalgsarbejdets færdiggørelse, før problemstillingen yderligere drøftes.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 136:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen (pdf) af 13. januar 2003 fra Aage V. Jensens Fonde vedrørende almene fondes erhvervelse af naturarealer – ændring af landbrugsloven og jordbrugskommissionernes kompetence."

Svar:

I henvendelsen foreslås det at ændre landbrugslovens regler, så almene fonde får større muligheder for køb af landbrugsjord til naturformål. Endvidere peges der i brevet blandt andet på, at fondene oplever en højst uensartet praksis hos de forskellige jordbrugskommissioner, og at der er behov for at ændre landbrugslovens regler for jordbrugskommissionerne – deres sammensætning og kompetence.

Som eksempler på projekter, som har givet problemer, nævnes sagerne om Søborg Sø i Nordsjælland, Kallø Grå ved Sakskøbing og en sag om køb af landbrugsejendommen Tranebjerggård ved Rørvig.

Endvidere henvises i henvendelsen til et brev, som Landboforeningerne i oktober 2002 har sendt til de medlemmer af jordbrugskommissionerne, der er udpeget af Landboforeningerne. Det oplyses blandt andet i brevet, at det hvad angår fondes muligheder for at købe landbrugsjord til naturgenopretning m.v. er Landboforeningernes opfattelse, at landbrugslovscirkulærets regler bør administreres meget restriktivt.

Tilladelse til ophævelse af landbrugspligten med henblik på etablering af større sammenhængende og særligt værdifulde naturområder bør således efter Landboforeningernes opfattelse kun kunne komme på tale for arealer, der i regionplanen er udlagt til naturformål (modsat arealer, der er udlagt til landbrugsformål). Dette anføres som en opfordring til lovbrud, da der ikke i landbrugsloven eller landbrugslovscirkulæret er anført noget om denne betingelse.

Det nævnes også i henvendelsen, at Wilhjelmudvalgets rapport anbefaler en udvidelse af Danmarks naturarealer, og at det er vigtigt, at der ikke lægges unødige hindringer i vejen for almene fondes indsats på dette område.

I mit svar til Aage V. Jensens fonde m.fl. omtaler jeg det udvalg, som regeringen netop har nedsat med det formål at nyskrive og forenkle landbrugsloven. Udvalget skal også se på administrationen af landbrugsloven, herunder jordbrugskommissionernes sammensætning og kompetence. Udvalget skal afslutte sit arbejde senest den 1. juli 2003.

Jeg har endvidere oplyst, at jeg har besluttet, at såvel Amtsrådsforeningen, som Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet repræsenteres i udvalget.

Jeg har sendt en kopi af henvendelsen til udvalget.

Med hensyn til brevet fra Landboforeningerne til de medlemmer af jordbrugskommissionerne, der er udpeget af Landboforeningerne, vil jeg bemærke, at instruktionsbeføjelsen til kommissionerne ligger i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i form af retningslinierne i landbrugslovscirkulæret samt øvrige til landbrugsloven knyttede forskrifter m.v.

Når udvalgsarbejdet er færdigt, vil udvalgets betænkning blive tilstillet Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri som led i den proces, der følger efter udvalgsarbejdet.

For indeværende finder jeg det mest hensigtsmæssigt at afvente udvalgsarbejdets færdiggørelse, før jeg eventuelt yderligere kommenterer eller drøfter de påpegede problemstillinger.

 

Mariann Fischer Boel

/

Jens Hauge Pedersen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024