Landmænd har tabt milliarder på valutalån og swaps

KORT NYT: Danske landmænd investerede før finanskrisen store pengebeløb i valutalån og renteswaps, som har ledt til tab på næsten otte mia. kr. siden 2008.

Valutalånene har haft karakter af ren spekulation, hvor landmændene for at få adgang til en lavere rente har påtaget sig en kursrisiko ved at optage lånene i eksempelvis schweizerfranc. De mange fastrenteswaps, som også er lukket med kurstab, kan til gengæld ikke kaldes spekulative, da de er indgået i et forsøg på at afdække en renterisiko.

Klaus Kaiser
Erhvervsøkonomisk chef for Videncenter for Landbrug

648.000 kroner - så meget har den gennemsnitlige heltidsbedrift mistet på kurstab siden 2008. Ifølge Jyllands-Posten er det omkring 12.000 bedrifter, der er blevet ramt. 

Man kan ikke give endelige svar på, hvordan kurstabene fordeler sig, men de største tab findes ved fastrenteswaps samt valutalån i især schweizerfranc.

"Valutalånene har haft karakter af ren spekulation, hvor landmændene for at få adgang til en lavere rente har påtaget sig en kursrisiko ved at optage lånene i eksempelvis schweizerfranc. De mange fastrenteswaps, som også er lukket med kurstab, kan til gengæld ikke kaldes spekulative, da de er indgået i et forsøg på at afdække en renterisiko," siger erhvervsøkonomisk chef for Videncenter for Landbrug Klaus Kaiser til Jyllands-Posten. 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024