L&F: Danske producenter skal ikke have fortrinsret

UDBUD: Kommuner vil gerne vælge økologisk- eller lokaltproducerede fødevarer, men begrænses af EU's udbudsregler. Landbrug og Fødevarer mener dog ikke, at der skal tages særlige hensyn til danske producenter, når reglerne revideres i en kommende lov.
Det er ikke uden problemer at prioritere hensyn til miljø, dyrevelfærd og lokale producenter, når der købes ind til de offentlige køkkener. Det skal ny indsats hjælpe på.
Det er ikke uden problemer at prioritere hensyn til miljø, dyrevelfærd og lokale producenter, når der købes ind til de offentlige køkkener. Det skal ny indsats hjælpe på.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Der er steder regionalt, hvor man kan have været lidt bange for at tage dialogen med leverandørerne, fordi man har været usikker på, om man så kunne blive anklaget for forskelsbehandling.

Jannik Bay
Erhvervspolitisk chef i Landbrug og Fødevarer
Fakta

Kloge fødevareindkøb

Under overskriften 'kloge fødevareindkøb' skal offentlige fødevareindkøbere og køkkenledere i kommuner, regioner og statsinstitutioner de næste tre år rådgives om udbud og indkøb af fødevarer.

Formålet er at fremme det offentliges indkøb af særligt økologisk, men også lokale fødevarer. 

Det offentlige køber i alt fødevarer for fire milliarder kroner årligt, heraf for godt 300 millioner kroner økologi.

Indsatsen er en udløber af fianslovsaftalen for 2013 mellem regeringen og Enhedslisten og udmøntningen af Grøn Pulje.


Kilde: Madkulturen
Økologiske æbler fra Fejø til børnene i de lollandske børnehaver eller frilandsgrise fra Djursland til de ældre på plejecentre i Aarhus. Ønsket om at understøtte det lokale og regionale fødevareerhverv gennem offentlige indkøb kan udmønte sig i mange variationer.

Men fælles for de kommunale, regionale og statslige indkøbere, som ønsker at gå den vej, er, at de hurtigt støder hovedet mod EU's udbudsregler og en lang række andre praktiske udfordringer.

Derfor har regeringen nedsat en task force, som skal rådgive og vejlede producenter, leverandører og offentlige indkøbere om mulighederne for at prioritere andre hensyn end udelukkende den lavest mulige pris.

En indsats, der får fuld opbakning fra Landbrug og Fødevarer. Selv om det efter udbudsreglerne ikke er muligt at støtte købmand Hansen nede på hjørnet, fordi han er flink, så findes der et betydeligt potentiale for en regional erhvervsudvikling ved at satse på fødevareproduktionen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024