L&F: Danske producenter skal ikke have fortrinsret
Kim Rosenkilde
RedaktørDer er steder regionalt, hvor man kan have været lidt bange for at tage dialogen med leverandørerne, fordi man har været usikker på, om man så kunne blive anklaget for forskelsbehandling.
Jannik Bay
Erhvervspolitisk chef i Landbrug og Fødevarer
Kloge fødevareindkøb
Under overskriften 'kloge fødevareindkøb' skal offentlige fødevareindkøbere og køkkenledere i kommuner, regioner og statsinstitutioner de næste tre år rådgives om udbud og indkøb af fødevarer.
Formålet er at fremme det offentliges indkøb af særligt økologisk, men også lokale fødevarer.
Det offentlige køber i alt fødevarer for fire milliarder kroner årligt, heraf for godt 300 millioner kroner økologi.
Indsatsen er en udløber af fianslovsaftalen for 2013 mellem regeringen og Enhedslisten og udmøntningen af Grøn Pulje.
Men fælles for de kommunale, regionale og statslige indkøbere, som ønsker at gå den vej, er, at de hurtigt støder hovedet mod EU's udbudsregler og en lang række andre praktiske udfordringer.
Derfor har regeringen nedsat en task force, som skal rådgive og vejlede producenter, leverandører og offentlige indkøbere om mulighederne for at prioritere andre hensyn end udelukkende den lavest mulige pris.
En indsats, der får fuld opbakning fra Landbrug og Fødevarer. Selv om det efter udbudsreglerne ikke er muligt at støtte købmand Hansen nede på hjørnet, fordi han er flink, så findes der et betydeligt potentiale for en regional erhvervsudvikling ved at satse på fødevareproduktionen.