Lov om slagtning af højdrægtige dyr på vej

Justitsministeriet kan ikke gennemføre et forbud mod slagtning af højdrægtige produktionsdyr og heste. Ministeriet er ved at udarbejde en særlig lov for at kunne gennemføre forbuddet.
Tina Møller
Dokumentation
Spørgsmål 265: "Ministeren bedes fremsende en plan for, hvordan ministeren vil opfylde sin andel af implementering af B 58 om forbud mod transport og slagtning af højdrægtige produktionsdyr og heste, vedtaget den 8. april 2003 med angivelse af tidspunkter for, hvornår ministeren forventer, de enkelte elementer af forslaget er fuldt gennemført."

Justitsministerens svar: Efter aftale med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri besvarer Justitsministeriet spørgsmålet på begge ministeriers vegne, da folketingsbeslutning nr. B 58 om forbud mod transport og slagtning af højdrægtige produktionsdyr og heste skal implementeres af Justitsministeriet som ressortministerium for dyrevelfærd.

For så vidt angår forbud mod transport af højdrægtige produktionsdyr og heste kan Justitsministeriet henvise til ministeriets redegørelse for implementering af initiativerne i vedtagelse nr. V 45, som blev sendt til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Retsudvalget den 14. april 2003.

Det 3. initiativ i vedtagelse nr. V 45 pålægger regeringen at arbejde på, at transport af højdrægtige dyr i den sidste tiendedel af drægtighedsperioden som almindelig hovedregel forbydes. I relation til dette initiativ fremgår det af Justitsministeriets redegørelse, at ministeriet vil ændre bekendtgørelse nr. 208 af 17. juni 1964 om transport af dyr med senere ændringer og bekendtgørelse nr. 201 af 16. april 1993 om beskyttelse af dyr under transport med senere ændringer, således at transport af drægtige produktionsdyr og heste som almindelig hovedregel forbydes i de sidste 10 pct. af drægtighedsperioden.

Bekendtgørelsesændringerne forventes færdige til ikrafttræden den 1. juli 2003.

Med hensyn til forbud mod slagtning af højdrægtige produktionsdyr og heste kan Justitsministeriet henvise til ministeriets brev af 9. april 2003 til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, hvoraf det fremgår, at ministeriet ikke kan gennemføre et sådant forbud med hjemmel i dyreværnsloven.

Der skal således udarbejdes en særlig lov for at gennemføre denne del af folketingsbeslutningen. Justitsministeriet har på den baggrund inviteret Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til møde den 6. maj 2003 med henblik på en nærmere drøftelse af indholdet af et sådant lovforslag.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024