Lovforslag om dyretransport bør rejses på EU plan

Ministeren har overfor statsministeren nævnt, at spørgsmålet om dyretransport bør rejses på det højeste politiske niveau i EU. Ministeren vil følge op på, at Kommissionen snarest muligt fremsætter det lovede forslag.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål nr. 88:

"Til forbavselse for et flertal i udvalget har ministeren – uden at konsultere udvalget – ændret sit tilsagn af 4. december 2002 om at bede statsministeren sende et brev til EU-Kommissionens formand, Formanden for Europa-Parlamentet og stats- og regeringscheferne i EU vedrørende de danske synspunkter i forhold til dyretransporter med henblik på at fremme sagen i EU-Kommissionen og Ministerrådet, hvorfor ministeren bedes redegøre herfor."

Svar:

Jeg har, som lovet, over for statsministeren nævnt muligheden af, at spørgsmålet om dyretransport på et passende tidspunkt rejses på det højeste politiske niveau i EU.

Regeringen har under det danske formandskab søgt, at fremme dyrevelfærden på EU-plan samt støttet Kommissionens initiativer for bedre dyrevelfærd i den internationale samhandel.

Jeg kan oplyse, at Rådet under Rådsmøde (Landbrug) den 16.-19. december 2002 enstemmigt vedtog rådskonklusioner baseret på Kommissionens meddelelse om dyrevelfærd i 3. lande. Rådet henviser i sine konklusioner bl.a. til, at forbrugerne i stigende grad stiller krav om fremme af dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og fødevarekvalitet. Rådet støtter endvidere Kommissionens bestræbelser på at indarbejde dyrevelfærdsstandarder i bilaterale og multilaterale aftaler, herunder inden for WTO. Det Internationale

Kontor for Epizootier (OIE) har i forbindelse med med sit 5-årige arbejdsprogram nedsat en arbejdsgruppe om dyrevelfærd bestående af repræsentanter for alle geografiske områder under OIE, og man planlægger en international konference om dyrevelfærd.

Rådet vedtog desuden med enstemmighed konklusioner baseret på et memorandum fra formandskabet om gensidig bistand i forbindelse med kontrol m.v. Konklusionerne vedrører bl.a. iværksættelse af et styrket samarbejde mellem veterinærtjenesterne i forbindelse med kontrol af dyrevelfærd.

Kommissionen orienterede endelig om arbejdet med det kommende forslag om dyretransport, herunder om en offentlig høring resulterede i over 4000 henvendelser via internettet. Kommissionen forventer at fremsætte sit nye forslag i foråret 2003.

Jeg vil naturligvis følge op på, at Kommissionen snarest muligt fremsætter det lovede forslag. Endeligt er det min opfattelse, at en aktiv dansk forhandlingsindsats i EU og i de øvrige internationale organisationer er vejen frem til sikring af dyrenes velfærd i forbindelse med samhandelen.

 

Mariann Fischer Boel

/Cammy Wong


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024