Lovforslag om landbrugets fonde

Claus Iversen
Dokumentation
Fødevareministeriet er i øjeblikket i færd med overvejelser, som skal munde ud i et lovforslag om en række ændringer af reglerne om landbrugets produktions- og promilleafgiftsfondene (bemyndigelsesloven). Pengene i fondene kommer fra landbruget selv – dels i form af grønne afgifter, der skal tilbageføres til erhvervet, dels som produktionsafgifter, som opkræves efter indstilling fra erhvervet selv, og som skal anvendes indenfor samme sektor, hvor de opkræves.

Målet med arbejdet er blandt andet at sikre en struktur for de pågældende fonde, der gør, at der ikke kan rejses tvivl om uvildigheden i tildelingerne fra fondene.

”Fondene udgør et meget vigtigt bidrag til landbrugets udvikling og der er ingen tvivl om, at vi skal fastholde grundtrækkene i modellen. Det betyder også, at det fortsat skal være landbrugets egne repræsentanter, som udgør flertallet i bestyrelserne”, siger fødevareminister Mariann Fischer Boel.

”På den anden side, er der behov for, at andre interesser også kommer til udtryk i fondenes bestyrelsesarbejde. Derfor vil jeg lægge op til, at andre samfundsmæssige interesser repræsenteres stærkere – det gælder for eksempel forbrugere, arbejdstagere, forskning m.v.” fortsætter ministeren.

Hun peger samtidig på, at det er vigtigt, at se nærmere på den konkrete sammensætning af landbrugsinteresser:

”Der er brug for, at producenterne bliver bredere repræsenteret, så alle dele af den sektor, som betaler afgiften også har indflydelse på anvendelsen af midlerne. I den forbindelse skal vi også sikre, at den enkelte bestyrelse ikke domineres af en enkelt virksomhed”, siger Mariann Fischer Boel.

Udover sammensætningen af bestyrelsen for de enkelte fonde, har fødevareministeren også bedt om, at det undersøges i hvilket omfang fondsmidlerne kan indgå som medfinansiering af EU programmer.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024