Madkontrol er i orden

Claus Iversen
Dokumentation
Fødevaredirektoratet brugte i 2002 mange ressourcer på bekæmpelsen af fjerkræ-sygdommen Newcastle Disease. Derfor kunne man ikke gennemføre al den kontrol af fødevarevirksomhederne, som oprindelig var planlagt. I stedet blev indsatsen koncentreret om de steder, hvor problemerne er størst. Det har ikke medført en reduktion af fødevaresikkerheden. Faktisk er der stadig færre danskere, som bliver syge af den mad, de spiser.

Ekstra Bladet har de seneste dage kritiseret Fødevaredirektoratet for at lave færre kontrolbesøg i fødevarevirksomheder end planlagt i 2002. Det er ifølge Ekstra Bladet at lade forbrugerne i stikken og udtryk for, at myndighederne prioriterer eksportinteresser og dyr højere end mennesker.

Fødevaredirektoratet er ikke enig. Det er rigtigt, at der blev gennemført færre kontrolbesøg end oprindelig planlagt sidste år, men det har ikke truet fødevaresikkerheden for forbrugerne.

Danmark blev i 2002 ramt af fjerkræsygdommen Newcastle Disease, og Fødevaredirektoratet var nødt til bruge mange ressourcer på at bekæmpe den. Danmark er ifølge EU-reglerne forpligtet til at gøre alt for at bekæmpe en sådan sygdom, fordi den er yderst smitsom og kan ødelægge hele fjerkræbestanden ikke bare i Danmark, men i store dele af Europa.

"I en akut nødsituation er vi nødt til at omprioritere og flytte kontrolpersonale derhen, hvor krisen er størst. Konsekvensen var færre kontrolbesøg i fødevarebutikker og restauranter end først planlagt. Den kontrol, der blev udført, blev til gengæld målrettet mod de virksomheder, hvor fødevareregionerne ved, at problemerne er størst", siger vicedirektør Henrik G. Jensen

Fødevaredirektoratets vurdering er, at en sådan kortvarig omprioritering i fødevarekontrollen ikke medfører en reduktion i fødevaresikkerheden for forbrugerne. Det viser opgørelser fra Statens Serum Institut da også. Stadig færre mennesker bliver syge af den mad, de spiser. Fra 2001 til 2002 ses et tydeligt fald. I 2002 blev indberettet 6.833 sygdomstilfælde, mens tallet for 2001 var 7.932.

Dansk fødevarelovgivning er baseret sig på virksomhedernes egenkontrol. Alle virksomheder er forpligtet til at sikre, at lovens regler bliver overholdt og gennem egenkontrol dokumentere, at der er i orden. Egenkontrollen sikrer, at kontrol er noget, der sker hver dag - i stedet for kun når myndighederne kommer på besøg. Fødevaredirektoratet er i fuld gang med at godkende virksomhedernes egenkontrolprogrammer. I 2002 var 10 pct. godkendt, og med udgangen af 2003 vil 40 pct. af detailvirksomhedernes egenkontrolprogrammer være godkendt.

Fødevaredirektoratet gennemførte i 2002 ca. 44.900 tilsyn i detailvirksomheder. I 96,3 pct. af virksomhederne var der ingen problemer. Mens 3,7 pct. af virksomhederne fik påbud, forbud, inddraget godkendelse, administrativ bøde eller polititiltale. I 2003 er målet for Fødevaredirektoratets kontrol med fødevarevirksomheder, at store slagterier bliver kontrolleret dagligt, at restauranter, bagere og slagtere kontrolleres to til tre gange om året, og at kiosker og grønsagsbutikker bliver kontrolleret en gang. Det svarer til målene for 2002.

Kontaktperson:
Henrik G. Jensen, vicedirektør i Fødevaredirektoratet, tlf. 33 95 60 06, mobil: 21 80 44 96


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024