Ministeren blev klogere

Ministeren har vendt 180 grader i sagen om jordfordelinger. Det siger Socialdemokraternes Erik Mortensen til FødevareTinget. Landbruget er tilfredse.
Claus Iversen

Hvis samrådet i går havde været en retssag, ville der være tale om en ren tilståelsessag. Ministeren indrømmede blankt, at hun var blevet klogere.

Erik Mortensen (S)
Medlem af Folketingets Fødevareudvalgt
Ved et samråd i Folketingets Fødevareudvalg i onsdags kunne Mariann Fischer Boel (V) berolige både opposition, landbruget og landinspektørerne: Jordfordelingen bevares i dens nuværende form. Den privatiseres dog stadig, men selve essensen, at landmænd kan fordele jord i lokalområdet, så alle involverede landmænd får samlet deres marker, og dermed får langt lettere ved at dyrke jorden effektivt, bevares.

Fødevareministeren havde ellers skabt røre i vandene, idet hun ville nedlægge jordfordelingen og lade al udveksling af jord foregå via advokater og skødebreve.

S: Ministeren vendt 180 grader
Erik Mortensen (S), der havde indkaldt ministeren til samrådet, sagde efterfølgende, at ministeren har vendt 180 grader i denne sag: ”Hvis samrådet i går havde været en retssag, ville der være tale om en ren tilståelsessag. Ministeren indrømmede blankt, at hun var blevet klogere.”

Som det ser ud nu, ender sagen med, at alle bliver glade. Bortset fra 16 personer ansat ved Jordfordelingskontoret under FødevareErhverv. Det er en del af finansloven, at dette kontor nedlægges. Fremtidige jordfordelinger udføres derfor i privat regi. Det kommer dog ikke til at koste landmændene en krone, eftersom landmændene får omkostningerne godtgjort i form af EU-støtte.

Dokumentation
Ministerens talepapir

Udvalgsspørgsmål :
”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for den model, som ministeren har valgt i forbindelse med den ændrede procedure i jordfordelingssager”.

Fødevareministeren tale:
Jeg finder det som udgangspunkt vigtigt, at flest mulige opgaver fremover løses i privat regi fremfor i offentligt regi. Jeg mener, at jordfordeling er et eksempel, hvor opgaver, som vi har været vant til skulle varetages i offentligt regi, med fordel kan privatiseres. En sådan privatisering vil så ovenikøbet kunne frigøre ressourcer i den offentlige for-valtning, som så kan finde anden anvendelse.

I tilknytning til ændringerne i det nuværende jordforde-lingssystem ønsker jeg at etablere en EU-tilskudsordning vedrørende jordfordeling inden for rammerne af landdi-striktsforordningens artikel 33. Ved udformningen af til-skudsordningen lægger jeg vægt på, at ordningen udfor-mes således, at den ud over at tilgodese landmændenes be-hov for jordfordeling, i vid udstrækning privatiserer jord-fordelingsordningen, og at ordningen kan bidrage til et bedre miljø.

I Jordfordelingsloven opdeles jordfordelingssagerne i to sagstyper. Små jordfordelinger med mindst 5 og normalt ikke over 10 deltagere, og store, såkaldt almindelige jord-fordelinger, med mindst 10 og normalt ikke over 70 delta-gere. Ejendomsoverdragelserne foregår ved, at jordbrugs-kommissionen afsiger én kendelse i de små sager og en fo-reløbig kendelse i de store sager. Herefter har lodsejerne fuld rådighed over de tilkøbte arealer. Af tekniske årsager afsluttes de store sager med en endelig kendelse. Alle om-kostningerne i de store sager bortset fra garantistillelser og gebyrer til kreditinstitutter i forbindelse med panthaverhø-ringer betales af staten. I de små sager betaler deltagerne selv for planlægningen. En stor del af arbejdet med gen-nemførelsen af jordfordelingerne står de private praktise-rende landinspektører for.

En intern arbejdsgruppe med deltagelse af Foreningen af Privatpraktiserende Landinspektører har i november 2002 udarbejdet en rapport om en yderligere privatisering af jordfordeling. I rapporten beskrives tre forskellige modeller for jordfordeling med varierende grad af privatisering.

Direktoratet for FødevareErhverv arbejder pt. med udkast til en tilskudsordning, der opretholder de nuværende mu-ligheder for gennemførelse af jordfordeling.

Der bliver tale om en tilskudsordning, der kan gennemføres inden for rammerne af den gældende jordfordelingslov. Der er tale om en EU-støtteordning med yderligere privati-sering i forhold til den eksisterende jordfordelingsordning og dermed tilsvarende besparelser på Direktoratet for Fø-devareErhvervs driftsbudget samt en besparelse på direkto-ratets lønbudget.

Jeg har ved valg af tilskudsordning lagt vægt på:

  • At den ud over privatisering af den størst mulige del af opgaverne også fremmer og bevarer samspillet mellem de private landinspektører og den offentlige myndighed, der administrerer Jordfordelingsloven.
  • At den ligger inden for EU-kommissionens godkendelse af medfinansiering af 50 pct. af de tilskudsberettigede udgifter.
    At den planlægning, der kendetegner de større jordfor-delinger omfattende mange lodsejere i et større område, kan opretholdes.
  • At Jordfordelingslovens kendelsessystem opretholdes.

    Udgangspunktet er således, at der med den nye tilskuds-ordning overføres flest mulige opgaver til private aktører, men inden for Jordfordelingslovens rammer og med fortsat anvendelse af kendelsessystemet. Som noget nyt vil kravet om, at der i jordfordelingsområdet skal ske en forbedring af arronderings- og strukturforholdene, blive suppleret med et krav om, at der også sker en forbedring af miljø- og/eller naturforholdene.

    Forinden bekendtgørelsen udstedes, vil alle involverede parter blive hørt, og derefter vil jeg vurdere den endelige udformning af ordningen.

    Jeg vil naturligvis også fremover følge jordfordelingsord-ningen, herunder behovet for jordfordeling.

    Afslutningsvis kan jeg oplyse, at jordfordelinger, der ved-rører vådområdestrategien, skovrejsning og naturgenop-retning, ikke er omfattet af den nye tilskudsordning, men fortsætter uændret.


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024