Ministerens tale om muslingeopdræt

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) sagde på et samråd, at beslutningen om ikke at give nye tilladelser til muslingeopdræt skyldes, at hun har nedsat et Muslingeudvalg. Den beslutning vil hun ikke ændre.

Fra Socialdemokraterne lyder der kritik af fødevareministerens håndtering af sagen. Man mener, at fødevareministeren har valgt at skubbe problemerne fra sig ved ikke at tage stilling til de konkrete ansøgninger i år, men blot henvise til, at hun har nedsat et udvalg, hvilket er godt nok for muslingeopdrætterne i fremtiden, men ikke for i år.

Claus Iversen

Jeg overvejer derfor ikke at ændre beslutningen, der er taget for 2003. Derimod kan jeg igen henvise til, at jeg har bedt Muslingeudvalget afgive anbefalingerne så tidligt, at det bliver muligt at fastlægge de nye retningslin er i god tid inden næste sæson.

Mariann Fischer Boel (V).
Fødevareminister.
Dokumentation
I samrådet den 23. april 2003 havde jeg lejlighed til at fortælle om nedsættelsen af Muslingeudvalget og det arbejde, udvalget skal udføre.

Jeg redegjorde også for, at en væsentlig del af baggrunden for, at der er behov for et udvalg, netop er, at det hidtil ikke har været muligt at etablere retningslinier vedrørende en sammenhængende forvaltning af muslingeproduktionen, det være sig fiskeri, kulturbanker eller opdræt.

Jeg har derfor nedsat udvalget, der skal komme med anbefalinger, der peger frem, og som tager højde for den mulige udvikling på skaldyrsområdet.

Kommissoriet for Muslingeudvalget blev i forbindelse med mødet den 23. april sendt her til Fødevareudvalget. Jeg tror man vil give mig ret i, at udvalgsarbejdet netop omfatter de aspekter, som jeg også under det sidste samråd klart fornemmede, der var ønske om, at vi får.

Jeg tænker her bl.a. på udviklingen i opdrætsmulighederne, og på et bæredygtigt fiskeri med rimelige og tilstrækkeligt fleksible vilkår for tilladelser. Som jeg oplyste, var det som en naturlig konsekvens af udvalgets nedsættelse besluttet, at der ikke samtidig med nedsættelsen af udvalget kunne gives tilladelse til nye opdrætsanlæg.

Samtidig fremhævede jeg også, at jeg ville gøre det klart, at udvalget forventes at komme med anbefalinger omkring opdræt, der gør det muligt for nye muslingeopdrættere at producere fra den sæson, der starter næste år.

Det har jeg senere præciseret overfor Muslingeudvalgets formand og gjort opmærksom på, at det indebærer, at anbefalingerne bør ligge klart så tidligt, at det bliver muligt at fastlægge nogle retningslinier, som ansøgerne kender, inden de søger om opdrætstilladelse for den næste sæson.

Muslingeudvalgets arbejde skal give både opdræt og fiskeriet af muslinger og østers et skub fremad. I lang tid har holdninger og synspunkter omkring og i erhvervet blokeret for en sammenhængende forvaltning og udvikling.

Som led i udvalgsarbejdet vil der, bl.a. på baggrund af erfaringer fra andre lande, også blive gennemført analyser af de gunstigste placeringer af forskellige former for opdræt.

Det betyder, selv om der er forholdsvis kort tid til rådighed, at udvalgsarbejdet forhåbentlig vil give resultater, som også den fremtidige opdrætter kan få glæde af, når der skal tages stilling til en ansøgning.

Beslutningen om ikke at tillade nye opdrætsanlæg for sæ sonen 2003 faldt naturligt sammen med beslutningen om at nedsætte Muslingeudvalget, da vi ellers i høj grad ville have foregrebet udvalgets arbejde. Alle ansøgere om nye opdrætsanlæg i Limfjorden har fået besked om, at udvalgsarbejdet er i gang og tilrettelagt sådan, at ansøgere, der opnår tilladelse, kan komme i gang med deres sæson fra maj 2004. Fiskeridirektoratet vil holde ansøgerne underrettet om ansøgningsfristen og de retningslinier, der er opstillet på grundlag af resultater fra udvalget.

Som jeg har forklaret, var det en velovervejet beslutning, der førte til, at der ikke er givet tilladelse til nye skaldyrsopdræt i foråret 2003 samtidigt med, at Muslingeudvalget blev nedsat.

Jeg overvejer derfor ikke at ændre beslutningen, der er taget for 2003. Derimod kan jeg igen henvise til, at jeg har bedt Muslingeudvalget afgive anbefalingerne så tidligt, at det bliver muligt at fastlægge de nye retningslin er i god tid inden næste sæson. Men det er vigtigt, at der bliver tale om et bredt og fagligt funderet beslutningsgrundlag.

I øvrigt kan jeg oplyse, at igangsætning af muslingeopdræt baseret på yngelnedslag i Limfjorden ikke giver mening efter maj måned, som er den periode, hvor ynglen sætter sig. Det er grunden til, at jeg lægger så megen vægt på, at ansøgningerne om opdræt er færdigbehandlet, så produktionen kan komme i gang før sæsonen i maj næste år.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024