Ministeriet kendte til overbetaling af landbrugsstøtte

OVERBETALING: Fødevareministeriet blev allerede i 2006 gjort opmærksom på, at de danske landmænd fik udbetalt for meget i landbrugsstøtte fra EU. Socialdemokraterne og SF vil nu se, om den tidligere regering kan stilles til ansvar for sagen.
Foto: Colourbox
Per Bang Thomsen

Den tidligere regering må have en flov smag i munden.

Orla Hav
Fødevareordfører (S)
Fakta
Fra fødevareminister Mette Gjerskovs (S) svar til Erling Bonnesen, fødevareordfører for Venstre.

Efter EU's revisorer havde været på revisionsbesøg i juli 2006, kritiserede de:
- Markbloksystemet, der indeholdt for store ikke støtteberettigede arealer, hvilket gjorde den administrative krydskontrol mindre effektiv.
- Tolerancen i forbindelse med krydskontrollen, der var i strid med reglerne. Det kan have resulteret i, at der er udbetalt støtte for ikke støtteberettigede arealer.
- Kontrollen på stedet, herunder at der blev godkendt udtagne arealer, udyrkede arealer samt permanente græsarealer, der ikke opfyldte betingelserne for støtte.

Efter EU's revisorer havde været på revisionsbesøg i januar 2008, kritiserede de:
- Tildelingen af betalingsrettigheder i 2005 og den efterfølgende administration heraf. Revisorerne fandt, at der var svagheder i de danske myndigheders kontrol af, om tildelingen af betalingsrettigheder i 2005 skete til den støtteberettigede ansøger, når der var tale om forpagtningsforhold, samt i kontrollen med græsarealer hos nye ansøgere.
- Derudover fandt revisorerne svagheder i kontrollen med, om betingelserne for overdragelse.


Kilde: Fødevareminister Mette Gjerskov (S)
Det kom ikke som noget stort chok for de danske landbrugsmyndigheder, at danske landmænd fik udbetalt for mange støttekroner fra EU i både 2005 og 2006.

Det bekræfter fødevareminister Mette Gjerskov (S) nu i et skriftligt svar til Folketingets fødevareudvalg.

Den 14. oktober i år slog Europa-Kommissionen fast, at danske landmænd havde fået udbetalt godt 160 millioner kroner for meget i landbrugsstøtte fra EU. Men ifølge fødevareministerens svar rettede EU's revisorer allerede en skarp kritik af den danske kontrol med EU's landbrugsstøttemidler i både 2006 og 2008.

Kritik i både 2006 og 2008
Efter et kontrolbesøg i juli 2006 kritiserede EU-revisorerne bl.a. det danske markbloksystem, krydskontrollen, og at de danske myndigheder havde godkendt flere arealer, som ikke opfyldte betingelserne for at få støtte.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024