Nu er anprisningsforordningen trådt i kraft
Niels Th. Dahl
JournalistDecember 2006: Anprisningsforordningen vedtages
Januar 2008: Sidste frist for indsendelse af forslag til positivliste fra medlemslandene til EFSA. Positivlisten skal beskrive, hvilke anprisninger af sundhedsfremmende virkninger der må bruges.
Januar 2009: Arbejde med de såkaldte ernæringsprofiler skal være afsluttet. Ifølge forordningen er det kun sunde fødevarer, der må anprises, og derfor skal det kortlægges ved hjælp af ernæringsprofiler, hvilke fødevarer det drejer sig om.
Januar 2010: Sidste frist for Kommissionen for godkendelse af positivliste fra EFSA
Selv om den længe ventede anprisningsforordning fra EU om sundhedsanprisninger på fødevarer trådte endeligt i kraft 1. juli 2007, er Fødevarestyrelsens vejledning til virksomhederne om anprisningerne endnu ikke endeligt færdig på grund af overvældende mange høringssvar.
Derfor har fødevarevirksomhederne endnu kun et udkast at forholde sig til.
Anprisningsforordningen giver mulighed for at anprise fødevarer for deres sundhedsfremmende egenskaber, hvis særlige betingelser er opfyldt. Blandt andet skal virkningen være videnskabeligt dokumenteret, ligesom det kun er de fødevarer, der i forvejen er sunde, der skal kunne anprises. Således vil den meget omtalte slikposer med tilsatte vitaminer ikke kunne markedsføres som særligt sunde.