Nye særregler forværrer dyrevelfærd

NYHED: De nye danske særregler for dyretransport vil gøre forholdene for dyrene værre end i dag, forudser viceformanden for Dansk Landbrug.
Fakta
Nye danske regler
  • Justitsministeriets nye bekendtgørelse om transport af landbrugsdyr giver bl.a. dyrene 20 pct. mere plads end hidtil på transporter, der varer mere end otte timer.
  • Også på kortere transporter i Danmark skal slagtesvinene have mere plads til rådighed. På transporter over otte timer skal der desuden være en inspektionshøjde på 1,40 m. i lastbilen, så dyrene kan tilses.
  • Reglerne gælder også lastbiler indregistreret i udlandet.

  • Kilde: Justitsministeriet
    Der er blevet endnu længere fra de danske stalde til Christiansborgs gange, siden justitsminister Lene Espersen (K) for nylig fremlagde nye og skrappere regler for dyretransporter.

    Landmændene har modtaget de nye regler med vrede, da de anser dem for at være både usaglige og udtryk for populisme, men De Konservative fastholder, at det nye regelsæt er på sin plads. Fødevareordfører Allan Niebuhr understreger, at det er nødvendigt, at Danmark går videre end resten af EU for at sikre ordentlige forhold for danske slagtedyr:

    Nødvendig stramning
    "Vi skal forbedre forholdene for dyrene, også selvom det bliver hårdere for landbruget. Dyrene skal ikke lide under, at landbruget ikke lige kan få tingene til at hænge sammen. På alle mulige andre områder går danske landmænd ellers meget op i, at deres dyr skal have det godt, derfor forstår jeg ikke, at kæden hopper af, når vi taler om transport af dyr. Justitsministerens udspil er et skridt i den rigtige retning," siger den konservative Allan Niebuhr til Altinget.

    Ingen dokumentation
    Men det er ikke kun EU-regler, de danske stramninger kolliderer med, hos de danske landmænd opfattes de som populistisk politik, som i stedet for at sikre dyrene, tværtimod vil forværre transportforholdene:
    "Det værste er, at det bare er et populistisk slag i luften. Det er useriøst, og der er ingen som helst dokumentation for, at man sikrer bedre forhold for dyrene på den måde. Tværtimod," siger viceformand for Dansk Landbrug og formand i Landbrugsraadets veterinærudvalg, Gert Karkov til Altinget.

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024