Nyt projekt minimerer antibiotika i landbruget
Niels Th. Dahl
JournalistAlle deltagerne fortæller, at den største ændring har været i den måde, de ser dyrene på. Når en ko er blevet syg, mente mange tidligere, at det var et ’uheld’ – men nu ser de sådan på det, at de ikke har gjort deres arbejde godt nok.
Torben Bennedsgaard
Projektleder i Danmarks JordbrugsForskning
I Danmark forsøger man at nedbringe mængden af anvendt antibiotika i landbruget.
De såkaldte vækstfremmere, der i virkeligheden er antibiotika, er således forbudt.
I konventionelle besætninger må der kun gives forebyggende antibiotika, hvis der er begrundet frygt for, at der er sygdom på vej.
I økologiske besætninger må der kun gives antibiotika af en dyrlæge.
Får en økologisk gris antibiotika mere end én gang i sit liv, defineres den ikke længere som økologisk.
En økologisk ko må højst få antibiotika tre gange om året.
I USA må økologiske dyr slet ikke få antibiotika. Af dyreværnsmæssige hensyn er man betænkelig ved at indføre den regel i Danmark.
De danske landmænd behøver kun at give deres dyr en brøkdel af den antibiotika, de bruger i dag.
Det viser opsigtsvækkende resultater fra et forskningsprojekt blandt 23 økologiske kvægavlere. På bare to år har landmændene reduceret brugen af antibiotika til blot en femtedel af normalforbruget - uden at det er gået ud over dyrenes helbred og trivsel.
"Landmændene har diskuteret indbyrdes, hvordan de kunne forbedre sundheden i deres besætninger. I den proces har de vist, at de har kunnet komme ned på et utrolig lavt niveau uden at gå på kompromis med sundheden. Det sætter jo en helt ny standard for, hvad der er muligt," siger Torben Bennedsgaard fra Danmarks JordbrugsForskning, der har været projektforsker på projektet.