Offentlige øko-indkøb gavner grundvandet markant
Ida Synnestvedt
En ny analyse fra Økologisk Landsforening og Københavns Madhus viser, at hvis der foretages 75 procent økologiske indkøb i de offentlige køkkener, øges det økologisk dyrkede areal i Danmark med cirka 20.000 hektar, og dermed beskyttes årligt 30 mia. liter grundvand for pesticider. Det svarer til vandforbruget i 250.000 husstande.
"Vi vil opfordre politikere til at igangsætte dette samlede fødevare-, sundheds-, miljø- og erhvervspolitiske initiativ. Der er tale om en markant øget service og effektivitet i den offentlige sektor, fordi maden bliver både sundere og grønnere uden meromkostning i drift," siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse.
I dag køber det offentlige fødevarer for omkring 4,2 milliarder kroner årligt. Skal 75 procent af indkøbene være økologiske, vil det koste det samme i drift, viser de nye tal. Københavns Madhus har koordineret en omlægning af alle 900 institutioner i Københavns Kommune til økologi over en årrække.