ØL kræver stop for GMO-afstemning

GMO: Danmark bør gøre alt for at få bremset EU's behandling af det udspil til en ny GMO-aftale, som miljøminister Ida Auken (SF) præsenterede i februar.
Per Bang Thomsen

Jeg er ærgerlig over, at man fra dansk side har spillet ud med det her forslag, som ikke er godt nok. Jeg synes ikke, det er særlig modigt af ministeren, og hun burde have taget kampen med de medlemslande, som går ind for denne løsning. For hun har reelt givet magten til bioteknologiindustrien.

Sybille Kyed
Fagpolitisk chefkonsulent hos Økologisk Landsforening
Fakta
Sagen kort:
Sagen drejer sig om ændringerne af det såkaldte udsætningsdirektiv, der giver medlemslande mulighed for at forbyde eller hindre dyrkning af GMO'er i deres område.

I EU er der langt fra enighed om sagen, og konflikten står mellem lande, der ønsker, at GMO-reguleringen skal være styret af EU's organ EFSA og lande, der mener, at medlemslandene selv skal have mulighed for at styre GMO-reguleringen. Danmark indtager sidstnævnte position.

Kommissionen har foreslået et kompromis, hvor man anerkender EFSA's vurderinger, men samtidig giver medlemslandene mulighed for at sige nej tak ud fra andre argumenter.


Kilde: Altinget | Miljø
Miljøminister Ida Aukens (SF) forslag til en ny GMO-aftale på EU-plan er både mangelfuld og skadelig for danske forbrugere. Det mener Sybille Kyed, fagpolitisk chefkonsulent hos Økologisk Landsforening, der nu opfordrer ministeren til at sætte arbejdsprocessen på standby.

Som det ser ud nu, skal Ministerrådet nemlig stemme om det danske forslag 9. marts i år. Men hvis det står til Sybille Kyed, bør ministeren arbejde for, at afstemningen bliver udsat.

"Jeg er ærgerlig over, at man fra dansk side har spillet ud med det her forslag, som ikke er godt nok. Jeg synes ikke, det er særlig modigt af ministeren, og hun burde have taget kampen med de medlemslande, som går ind for denne løsning. For hun har reelt givet magten til bioteknologiindustrien," siger Sybille Kyed til Altinget | Fødevarer.

Frivillige aftaler i fokus
Det danske forslag til ændringerne af det såkaldte udsætningsdirektiv fra 2001 blev præsenteret i begyndelsen af februar i år, og dengang blev det også mødt af en del kritik fra både Landbrug & Fødevarer og Greenpeace.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024