Fakta
Retningslinjerne skal sikre, at kosten på skoler og institutioner både lever op til de nye kostråd og til de nye nordiske næringsstofanbefalinger.
Retningslinjerne kan anvendes i skoler og institutioners planlægning af kost, indkøb af fødevarer og tilberedning af måltider samt udvikling af det enkelte steds egen kostpolitik.
Ud fra de enkelte aldersgruppers energibehov er vejledende mængder for fødevaregrupperne blevet fordelt på tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider, som svarer til en typisk dagskost.
Kilde: Danmarks Fødevareforskning
To kilo mindre mælkefedt om året bliver det til, hvis et barn drikker minimælk i stedet for letmælk. For hvert ekstra glas sodavand et barn drikker om dagen, øges barnets risiko for at udvikle fedme med 60 procent. Og for at maden skal være sund og varieret, er det vigtigt at veksle mellem kød, grøntsager og brød.
Sådan lyder nogle af de mange råd, Danmarks Fødevareforskning kommer med i en rapport, hvor de forslår nye retningslinjer for sund og varieret kost til børn.
Et redskab, som mange skoler og daginstitutioner hidtil har manglet i arbejdet med at udarbejde kost- og madpolitikker.
Vigtigt indsatsområde
Danmarks Fødevareforskning har som en del af projektet Alt-om-kost udarbejdet forslag til fødevarebaserede retningslinjer for sund mad.