Om ændring af bekendtgørelse om foderstoffer (Til §§ 5a og 11)

Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om
foderstoffer

§ 1

I bekendtgørelse nr. 448 af 25. juni 1998 om foderstoffer, som ændret bl.a. ved bekendtgørelse nr. 479 af 17. juni 1999, bekendtgørelse nr. 713 af 19. juli 2000, bekendtgørelse nr. 1385 af 28. december 2000, bekendtgørelse nr. 179 af 19. marts 2001, bekendtgørelse nr. 502 af 21. juni 2002 og senest ved bekendtgørelse nr. 702 af 22. august 2002 foretages følgende ændringer:

1. § 1, affattes således:

»§ 1. Virksomheder, der her i landet erhvervsmæssigt fremstiller, sælger eller indfører foderstoffer og virksomheder, der udelukkende til brug for eget opdræt fremstiller eller indfører foderstoffer (bedrifter), skal registreres eller godkendes efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder.«

2. § 5 a, affattes således:

»§ 5 a. Ved fremstilling, salg eller udlevering af foder, indeholdende proteinholdige produkter af dyrevæv, skal foderet være tydeligt mærket som anført i bilag 6, afsnit A, nr. 7, afsnit B, nr. 21, eller afsnit C, nr. 21.

Stk. 2. Ved fremstilling, opbevaring, salg eller udlevering af foderstoffer indeholdende fiskemel, hydrolyserede proteiner eller dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler til andre produktionsdyr end drøvtyggere, jf. bilag 2, del I, nr. 3, litra i, skal foderet være tydeligt mærket som anført i bilag 6 afsnit A, nr. 8, afsnit B, nr. 23 eller afsnit C, nr. 23.«

3. I § 5 b, stk. 2, affattes således :

»Stk. 2. Foderstoffer, der indeholder fiskemel, hydrolyserede proteiner eller dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler må kun fremstilles eller opbevares på virksomheder, der ikke fremstiller eller opbevarer foder til drøvtyggere. Foderstoffer, der indeholder fiskemel, hydrolyserede proteiner og dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler, må kun fremstilles på bedrifter, der ikke fremstiller foder til drøvtyggere.«

4. I § 5b indsættes som stk. 4:

»Stk. 4. Plantedirektoratet kan meddele de i stk. 2 nævnte bedrifter tilladelse til at fremstille foderstoffer til drøvtyggere, hvis:

1) transport og oplagring af fodermidler til drøvtygger er helt adskilt fra de fodermidler, der er forbudte til drøvtyggere,

2) der på bedriften eksisterer separate anlæg til oplagring, transport, fremstilling og pakning af foderblandinger til drøvtyggere,

3) bedriften fører et register over indkøb og anvendelse af fiskemel, hydrolyserede proteiner og dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler, der til enhver tid er tilstede på bedriften og på forlangende kan udleveres til Plantedirektoratet, og

  1. bedriften rutinemæssigt undersøger foderstoffer, som skal anvendes til drøvtyggere, for at sikre, at dette ikke indeholder proteinholdige produkter af dyrevæv.«

5. § 5 c, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Bedrifter, der har drøvtyggere og andre produktionsdyr skal samle og opbevare bedriftens indkøbsfakturaer for proteinholdige produkter af dyrevæv, samt dokumentere forbruget. Tilsvarende gælder for bedrifter, der modtager fiskemel, hydrolyserede proteiner og dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler med henblik på fremstilling af foder til brug for eget opdræt.«

6. I § 5 c indsættes som stk. 4:

»Stk. 4. Fiskemel, hydrolyserede proteiner, dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler må kun sælges til bedrifter, der er registrerede eller godkendte hertil.«

7. I § 5 f, stk. 1, indsættes efter »foderstofvirksomheder«: », bedrifter«.

8. Bilag 6, Mærkning, affattes som bilag 1 til denne bekendtgørelse.

§ 2

Bekendtgørelsens ændringspunkt 1-7 træder i kraft den 6. marts 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelsens ændringspunkt 8 træder i kraft den 6. november 2003, dog træder bilag 1, afsnit A, nr. 7- 9, bilag 1, afsnit B, nr. 21 og 23, og bilag 1, afsnit C, nr. 21 og 23, i kraft den 6. marts 2003.

Plantedirektoratet, den 24. februar 2003

P.D.V.
Knud Mortensen

/Birthe Schubart


Bilag 1

Mærkning

(Til §§ 5a og 11)

 

Generelle bestemmelser

I. I afsnit A, afsnit B, del I og del II, A, samt i afsnit C, del I og del II, A, er anført en række oplysninger, der skal eller kan angives, og som, hvis de anføres, skal angives i et indrammet felt på emballagen, beholderen, mærkningssedlen eller den etiket, der er fastgjort til emballagen eller beholderen.

II. Uanset bestemmelserne i nr. I kan oplysningerne anføres i et indrammet felt i et følgedokument, hvis der er tale om:

1) foderstoffer, der sælges i tankvogn eller lignende køretøj, eller

2) foderstoffer, der i henhold til bilag 5, nr. 2 og 3, sælges i løs vægt eller i ikke lukkede pakninger eller beholdere eller

3) foderblandinger, der er fremstillet og sælges her i landet, undtagen oplysningerne i:

afsnit B, nr. 1, nr. 10, nr. 11, nr. 13 og nr. 22, hhv. i afsnit C, nr. 1, nr. 10, nr. 11, nr. 13 og nr. 22, om foderstoffets betegnelse, datoen for mindste holdbarhed, varepartiets referencenummer, navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted for den mærkningsansvarlige, og om virksomhedens godkendelses eller registrering tildelt efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder samt

afsnit B, nr. 5 om at de nøjagtige vægtprocenter skal gives, når kunden anmoder herom for så vidt angår foderblandinger til dyr til konsum eller pelsdyr.

Særlige bestemmelser

I afsnit A angives særlige mærkningsbestemmelser for fodermidler.

I afsnit B angives særlige mærkningsbestemmelser for foderblandinger.

I afsnit C angives særlige mærkningsbestemmelser for diætetisk foder.


Afsnit A

A. Mærkning af fodermidler

I. Generelle bestemmelser:

1. I tabellen er anført en række oplysninger, der skal eller kan angives om fodermidler, enten i et ledsagedokument eller evt. på emballagen, beholderen eller en derpå fastgjort etiket.

2. For fodermiddelmængder på op til 10 kg, som er beregnet til den endelige bruger, kan de krævede og de tilladte mærkningsoplysninger bringes til køberens kendskab ved relevante opslag på salgsstedet.

3. Hvis et parti fodermidler opdeles ved salg, skal mærkningsoplysningerne angives på emballagen, beholderen eller ledsagedokumentet for hver del af partiet sammen med en henvisning til det oprindelige parti.

4. Ændres sammensætningen af et fodermiddel ved salg, har den, der giver de nye oplysninger, ansvaret for, at oplysningerne efter tabellen ændres.

II. Undtagelser:

1. Mærkning med påbudte og tilladte oplysninger kræves ikke, når en landbruger/producent afsætter følgende produkter til en opdrætter/bruger, og begge er etableret her i landet: Vegetabilske produkter i naturlig tilstand, friske eller konserverede, som kan have været underkastet en simpel fysisk behandling, og som ikke indeholder tilsætningsstoffer, bortset fra konserveringsmidler.

2. Mærkning med påbudte eller tilladte oplysninger kræves ikke for så vidt angår krav om nettovægt og analytiske bestanddele, herunder indhold af vand og aske uopløselig i saltsyre, samt botanisk renhed, når der er tale om omsætning af vegetabilske eller animalske biprodukter, der anvendes som fodermidler, og som har et vandindhold på over 50%.

3. Angivelse af indhold af analytiske bestanddele, inkl. angivelse af vandindhold og indhold af aske uopløselig i saltsyre, kræves ikke når køberen inden hver handel skriftligt har givet afkald på disse oplysninger.

4. Angivelse af indhold af analytiske bestanddele, inkl. angivelse af vandindhold og indhold af aske uopløselig i saltsyre, kræves ikke, når animalske eller vegetabilske fodermidler, friske eller konserverede, som kan have været underkastet en simpel fysisk behandling, i mængder på op til 10 kg beregnet til selskabsdyr, og som leveres direkte til den endelige bruger, bringes i omsætning af en sælger, der er etableret her i landet.

 

I det indrammede felt skal anføres følgende oplysninger:

Nr.

Mærkning

I et indrammet felt anføres:

1.

Betegnelsen » Fodermiddel«

2.

Fodermidlets navn, inkl. eventuelle tillægsbetegnelser, jf. bilag 2, del I, nr. 1 og 2

3.

For fodermidler optaget i bilag 2, tabel 1: De analytiske bestanddele, der er anført i kolonne 4.
For fodermidler, der ikke er optaget i bilag 2, tabel 1, og som derfor er omfattet af bilag 2, tabel 2: De analytiske bestanddele, der er anført i bilag 2, tabel 2, kolonne 2.

4.

Mærkning, som kræves ifølge:

- bilag 2, del I, nr.7, og

- bilag 2, del II.

5.

Nettovægt. For flydende produkter nettovægt eller nettovolumen.

6.

»Fodermiddel til godkendte foderblandingsvirksomheder«, hvis fodermidlets indhold af uønskede stoffer og produkter overstiger det indhold, der er angivet i bilag 4, tabel 1, men ikke overstiger det indhold, der er angivet i bilag 4, tabel 2, del I.

7.

Et fodermiddel, som er et proteinholdigt produkt af dyrevæv 1), skal tydeligt mærkes med ordene:

»Indeholder proteinholdige produkter af dyrevæv. Må ikke anvendes som foder til produktionsdyr«

8.

Et fodermiddel, der er beregnet til andre dyr end drøvtyggere, og som består af et af følgende fodermidler 2):

- fiskemel

- Hydrolyserede proteiner eller

- Dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler,

Skal tydeligt mærkes med ordene:

- »Indeholder fiskemel - må ikke gives til drøvtyggere,«

- »Indeholder hydrolyserede proteiner må ikke gives til drøvtyggere«, eller

- »Indeholder dicalciumphosphat af affedtede knogler må ikke gives til drøvtyggere«

9.

Navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted for den, der er ansvarlig for oplysningerne i nr. 1-8. Virksomheder, der fremstiller fodermidler, der kræver godkendelse efter bekendtgørelse om bortskaffelse og forarbejdning af animalsk affald og om fremstilling af dyrefoder med animalsk indhold, skal endvidere anføre deres godkendelsesnummer, partiets referencenummer eller enhver anden oplysning, der gør det muligt at efterspore fodermidlet.

1) Der henvises til definitionen af proteinholdige produkter af dyrevæv, som angivet i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i. Anvendelse af proteinholdige produkter af dyrevæv er forbudt, bortset fra de produkter, der er undtaget i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i.

2) Der henvises til definitionen af proteinholdige produkter af dyrevæv, som angivet i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i. Fiskemel, hydrolyserede proteiner og dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler skal opfylde betingelserne, som er anført i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i.

Uden for det indrammede felt anføres:

Andre oplysninger på emballager, beholdere, etiketter og ledsagedokumenter, hvis de vedrører objektive eller målelige størrelser, som kan dokumenteres, og som ikke kan vildlede køberne.


Afsnit B

B. Mærkning af foderblandinger

(Til §§ 5a og 11)

I. Generelle bestemmelser

a) I det indrammede felt skal anføres de oplysninger, der er angivet med fed skrift eller med »+«.

b) I det indrammede felt kan angives de oplysninger, der er angivet med almindelig skrift eller med »o«.

c) De indhold, som skal eller kan angives, skal referere til vægten af foderblandingen som sådan, med mindre andet er anført i foderstoflovgivningen, bl.a. vedrørende indhold af tilsætningsstoffer og af uønskede stoffer og produkter.

d) De oplysninger, der er anført i nr. 2 og 3, er ikke påbudt, hvis foderblandingen højst består af 3 fodermidler, og hvis de anvendte fodermidler klart fremgår af foderblandingens betegnelse.

e) Mærkning efter nr. 7 og 8 samt den påbudte mærkning efter nr. 9 er ikke påbudt for blandinger af helt korn, men kan angives.

f) Uanset bestemmelserne i nr. 1 kan fuldfoder eller tilskudsfoder til andre selskabsdyr end hunde og katte betegnes »Foderblanding«. Hvis denne betegnelse anvendes, skal mærkningen efter nr. 9, Analytiske bestanddele, angives som for fuldfoder i tabel 1.

g) Uanset bestemmelserne i a) og b) kan oplysningerne i nr. 4, nr. 10, nr. 11 og nr. 22 om nettomængden, dato for mindste holdbarhed, referencenummer og virksomhedens godkendelses- eller registreringsnummer tildelt efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder, anføres uden for det indrammede felt, hvis der i det indrammede felt henvises til, hvor oplysningerne er anført. Anføres disse oplysninger uden for det indrammede felt, og anføres oplysningerne i nr. 12 om fremstillingsdatoen for foderet, skal denne oplysning ledsages af en henvisning til, hvor datoen for mindste holbarhed er anført.

  1. Andre oplysninger end nævnt i nr. I, herunder henvisning til Plantedirektoratets kontrol, jf. § 13, stk. 4, skal anføres uden for det indrammede felt, og
   

1)

må ikke tilsigte at angive tilstedeværelsen eller indholdet af andre analytiske bestanddele i foderblandinger end nævnt i tabel 1,

   

2)

må ikke vildlede brugeren ved f.eks. at tillægge foderet virkninger eller egenskaber, som det ikke har eller ved at antyde, at foderet har særlige egenskaber, når alt lignende foder har samme egenskaber,

   

3)

må ikke henvise til egenskaber med hensyn til forebyggelse, behandling eller helbredelse af sygdom og

   

4)

må kun vedrøre objektive eller målelige størrelser, der kan påvises.

i) Ved salg af foderblandinger i små partier til den endelige forbruger kan de oplysninger, der er nævnt i del I og II, dog ikke oplysningerne i del II, afsnit B og C, meddeles ved passende skiltning på salgsstedet.

II. A. Tilsætningsstoffer:

Indhold af tilsætningsstoffer skal anføres i det indrammede felt, men klart adskilt fra mærkningen efter del I. Generelle bestemmelser.
I mærkningen anføres »Tilsætningsstoffer« og den mærkning, der kræves i bekendtgørelse om tilsætningsstoffer til foderstoffer.

B. Produkter, der tilfører protein eller kvælstof:
Indhold af produkter, der tilfører protein eller kvælstof, skal anføres i det indrammede felt, men klart adskilt fra mærkningen efter del I. Generelle bestemmelser. I mærkningen skal produktet benævnes som angivet i bilag 3, kolonne 2, med mindre andet er anført i kolonne 7.

C. Foderlægemidler
Indhold af foderlægemidler skal deklareres efter bestemmelserne i bekendtgørelse om foderlægemidler.

 

Mærkning af foderblandinger

Mærkning, der er påbudt, er angivet med fed skrift eller »+«

Mærkning, der er tilladt, er angivet med almindelig skrift eller »o«

Nr.

Mærkning

Dyr til konsum og pelsdyr

Hunde og katte

Andre selskabsdyr end
hunde og katte

I et indrammet felt anføres:

1.

Foderstoffets betegnelse: »Fuldfoder«, »Tilskudsfoder«, »Mineralsk foder«, »Melassefoder«, »Mælkeerstatning som fuldfoder« eller »Mælkeerstatning som tilskudsfoder«

+

+

+

2.

Dyreart eller dyrekategori

+

+

+

3.

Brugsanvisning med nøjagtig oplysning om hvortil foderblandingen er bestemt, så den kan anvendes på hensigtsmæssig måde

+

+

+

4.

Nettomængden udtrykt i vægtenheder for faste produkter og i volumen- eller vægtenheder af flydende produkter

+

+

+

5.

Fodermiddelindhold

Alle fodermidler, der indgår i foderblandingen, nævnes ved deres artsbetegnelse 1) .

Mængden af fodermidler anføres udtrykt i vægtprocent. Rækkefølgen angives efter faldende vægt, og der tillades en tolerence på +/- 15 procent af den angivne værdi.

I mærkningen anføres:

»De nøjagtige vægtprocenter af de fodermidler, der indgår i denne foderblanding, kan fås ved henvendelse til: «, hvor erstattes af navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted, telefonnummer og e-mail adresse på den, der er ansvarlig for mærkningen.

Oplysninger om de nøjagtige vægtprocenter skal gives, når kunden anmoder herom.

Der kan vælges mellem følgende muligheder for at angive fodermiddelindholdet, idet det for andre selskabsdyr end hunde og katte er frivilligt at angive indholdet; men angives det, skal samtlige fodermidler nævnes:

     

1) Angivelse af artsbetegnelse1) for fodermidler efter faldende vægt

1) Angivelse af artsbetegnelse 1) for fodermidler efter faldende vægt

     

2) Angivelse af indeholdt mængde af fodermidlerne; fodermidlernes artsbetegnelse 1) anføres

2) Angivelse af indeholdt mængde af fodermidlerne; fodermidlernes artsbetegnelse 1) anføres

3) Angivelse af kategorier 2), som fodermidlerne tilhører, efter faldende vægt3)

3) Angivelse af kategorier 2), som fodermidlerne tilhører, efter faldende vægt 3)

6.

Tilstedeværelsen af visse fodermidler eller et ringe indhold af et eller flere fodermidler, som er af væsentlig betydning for foderets egenskaber, kan fremhæves

Minimum- eller maksimumindhold af disse fodermidler (udtrykt i vægtprocent) anføres sammen med angivelsen af disse fodermidler i listen over anvendte fodermidler eller ved anførelsen af fodermidlet og vægtprocenten heraf under den tilsvarende fodermiddelkategori

Minimum- eller maksimumindhold af disse fodermidler (udtrykt i vægtprocent) anføres sammen med angivelsen af disse fodermidler i listen over anvendte fodermidler eller ved anførelsen af fodermidlet og vægtprocenten heraf under den tilsvarende fodermiddelkategori

7.

Vandindhold i

-

mælkeerstatningsfoder og andre foderblandinger med et mælkeindhold på over 40 %

Over

Højst

7%

7%

+

o

Over

Højst

7%

7%

+

o

Over

Højst

7%

7%

+

o

-

mineralfoder uden organiske bestanddele

Over

Højst

5%

5%

+

o

Over

Højst

5%

5%

+

o

Over

Højst

5%

5%

+

o

-

mineralfoder med organiske bestanddele

Over

Højst

10%

10%

+

o

Over

Højst

10%

10%

+

o

Over

Højst

10%

10%

+

o

-

andre foderblandinger

Over

Højst

14%

14%

+

o

Over

Højst

14%

14%

+

o

Over

Højst

14%

14%

+

o

8.

Indhold af aske, uopløselig i saltsyre (i procent af tørstoffet) i

Indholdet angives som procent af foderet som sådant:

Indholdet angives som procent af foderet som sådant:

Indholdet angives som procent af foderet som sådant:

-

Foderblandinger, der indeholder tilladte mineralske bindemidler

-

Mineralsk foder

-

Foderblandinger med et indhold på over 50 % spåner eller pulp af sukkerroer

Over

2,2%

+

Over

2,2%

+

Over

2,2%

+

Højst

2,2%

o

Højst

2,2%

o

Højst

2,2%

o

-

Foderblandinger til fisk med et indhold af fiskemel på over 15%

-

Foderblandinger, der hovedsagelig består af biprodukter af ris

Højst

3,3%

o

Højst

3,3%

o

Højst

3,3%

o

-

Øvrige foderblandinger

Højst

2,2%

o

Højst

2,2%

o

Højst

2,2%

o

9.

Analytiske bestanddele
Hvis de anførte oplysninger ikke refererer til vægten af foderblandingen som sådan, skal dette være angivet tydeligt

Analytiske bestanddele, der skal anføres, er angivet med fed skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der skal anføres, er angivet med fed skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der skal anføres, er angivet med fed skrift i tabel 1

Angivelsen af analytiske bestanddele skal være kvantitativ

Analytiske bestanddele, der kan anføres, er angivet med almindelig skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der kan anføres, er angivet med almindelig skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der kan anføres, er angivet med almindelig skrift i tabel 1

10.

Dato for mindste holdbarhed4) for

+

+

+

-

mikrobiologisk meget letfordærveligt foder: »Skal anvendes inden «efterfulgt af datoen (dag, måned, år)

-

andet foder: »Skal helst anvendes inden « efterfulgt af datoen (måned, år)

11.

Varepartiets referencenummer

+

+

+

12.

Fremstillingsdato

o

o

o

Fremstillingsdato angives således: »Fremstillet (dage, måneder, år) inden den anførte dato for mindste holdbarhed «

13.

Navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted for den ansvarlige for de anførte oplysninger

+

+

+

14.

Identifikationsmærke eller varemærke for den, der er ansvarlig for de anførte oplysninger

o

o

o

15.

Producentens navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted, hvis producenten ikke er ansvarlig for de anførte oplysninger

o

o

o

16.

Produktions- eller fremstillingsland

o

o

o

17.

Produktets pris

o

o

o

18.

Produktets betegnelse eller varemærke

o

o

o

19.

Oplysninger om foderets fysiske tilstand eller den særlige behandling, det har undergået

o

o

o

20.

Anbefaling af foderblandingen med henvisning til, at den opfylder visse analytiske krav

21.

En foderblanding, der indeholder fodermidler, som er proteinholdige produkter af dyrevæv 5) , skal være tydeligt mærket med ordene

»Indeholder proteinholdige produkter af dyrevæv. Må ikke anvendes som foder til produktionsdyr.«

22.

Godkendelsesnummer eller registreringsnummer for den virksomhed, der er ansvarlig for mærkningen, tildelt efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder, dog ikke virksomheder registreret efter bekendtgørelsens § 1, stk. 5.

+

+

+

23.

En foderblanding, som er beregnet til andre dyr end drøvtyggere, og som indeholder et eller flere af følgende fodermidler 6)

- Fiskemel

- hydrolyserede proteiner eller

- dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler

skal afhængig af det anvendte fodermiddel mærkes med ordene

- »Indeholder fiskemel - må ikke gives til drøvtyggere«

- »Indeholder hydrolyserede proteiner må ikke gives til drøvtyggere«

og/eller

- »Indeholder dicalciumphosphat af affedtede knogler må ikke gives til drøvtyggere«

1) Artsbetegnelserne i bilag 2, tabel 1, må kun anvendes for fodermidler, der svarer til beskrivelsen og kravene til sammensætning. Andre fodermidler skal angives under artsbetegnelser, der ikke kan vildlede køberne.

2) Andre kategoribetegnelser end anført i tabel 2 må ikke benyttes.

3) Hvis sammensætningen af en foderblanding anføres med angivelse af kategorier af fodermidler, må der kun angives fodermidler med artsbetegnelse, hvis disse ikke er omfattet af kategorierne i tabel 2. Disse fodermidler skal anføres i rækkefølge efter faldende vægt i forhold til kategorierne.

4) Hvis flere bestemmelser angiver, at dato for mindste holdbarhed eller udløbsdato for garantien skal angives, må kun anføres én dato, nemlig udløbsdatoen for den korteste frist.

5) Der henvises til definitionen af proteinholdige produkter af dyrevæv, som angivet i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i. Anvendelse af proteinholdige produkter af dyrevæv er forbudt, bortset fra de produkter, der er undtaget i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i.

6) Der henvises til definitionen af proteinholdige produkter af dyrevæv, som angivet i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i. Fiskemel, hydrolyserede proteiner og dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler skal opfylde betingelserne, som anført i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i.


Afsnit C

C. Mærkning af diætetisk foder

(Til §§ 5a, 6 og 11)

I. Generelle bestemmelser

a) I det indrammede felt skal anføres de oplysninger, der er angivet med fed skrift eller med »+«.

b) I det indrammede felt kan angives de oplysninger, der er angivet med almindelig skrift eller med »o«.

c) De indhold, som skal eller kan angives, skal referere til vægten af foderblandingen som sådan, med mindre andet er anført i foderstoflovgivningen, bl.a. vedrørende indhold af tilsætningsstoffer og af uønskede stoffer og produkter.

d) De oplysninger om særlige ernæringsformål, der skal anføres efter nr. 3, litra a, kan erstattes af en henvisning til en patologisk tilstand, hvis denne tilstand svarer til det anførte særlige ernæringsformål.
Det påhviler producenten at dokumentere dette.

e) Uanset bestemmelserne i nr. 1 kan fuldfoder eller tilskudsfoder til andre selskabsdyr end hunde og katte betegnes »Diætetisk foderblanding«. Hvis denne betegnelse anvendes, skal mærkningen efter nr. 9, Analytiske bestanddele, angives som for fuldfoder i tabel 1 og tabel 3, kolonne 4.

f) Uanset bestemmelserne i a) og b) kan oplysningerne i nr. 4, nr. 10, nr. 11 og nr. 22 om nettomængden, dato for mindste holdbarhed, referencenummer og virksomhedens godkendelses- eller registreringsnummer som tildelt efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder anføres uden for det indrammede felt, hvis der i det indrammede felt henvises til, hvor oplysningerne er anført. Anføres disse oplysninger uden for det indrammede felt, og anføres oplysningen i nr. 12 om fremstillingsdatoen for foderet, skal denne oplysning ledsages af en henvisning til, hvor datoen for mindste holdbarhed er anført.

g) Skal oprindelsen (oprindelserne) af fodermidlerne eller de analytiske bestanddele efter tabel 3, kolonne 4, angives, skal fabrikanten give præcise oplysninger (f.eks. fodermidlets (fodermidlernes) specifikke navn (navne), dyreart eller dyredel), der gør det muligt at vurdere, om foderstoffet har de tilsigtede væsentlige ernæringsegenskaber.

h) For tilskudsfoder skal der i brugsanvisningen på etiketten gives vejledning om sammensætningen af den daglige ration.

i) Ved salg af diætetisk foder i små partier til den endelige forbruger kan de oplysninger, der er nævnt i del I og II, dog ikke oplysningerne i del II, afsnit B, meddeles ved passende skiltning på salgsstedet.

j) Andre oplysninger end nævnt i nr. I, herunder henvisning til Plantedirektoratets kontrol, jf. § 13, stk. 4, skal anføres uden for det indrammede felt og må ikke tilsigte at angive tilstedeværelsen eller indholdet af andre analytiske bestanddele i diætetisk foder nævnt i tabel 1 og i tabel 3, kolonne 4.

II. A. Tilsætningsstoffer:

a) Er en gruppe tilsætningsstoffer angivet i tabel 3, kolonne 2 eller 4, skal de anvendte tilsætningsstoffer være godkendte og have de angivne væsentlige ernæringsegenskaber.

b) Indhold af tilsætningsstoffer skal anføres i det indrammede felt, men klart adskilt fra mærkningen efter del I. Generelle bestemmelser. I mærkningen anføres »Tilsætningsstoffer« og den mærkning, der kræves i bekendtgørelse om tilsætningsstoffer til foderstoffer.

c) Kræves der efter tabel 3, kolonne 4, og efterfulgt af ordene »i alt«, angivelse af et stof, der også er godkendt som tilsætningsstof, skal indholdet angives med henvisning til den naturligt forekommende mængde, hvis der ikke er tale om tilsætning, eller, uanset bekendtgørelse om tilsætningsstoffer til foderstoffer, den samlede mængde af det naturligt forekommende stof og den mængde, der er tilsat som tilsætningsstof.

d) Angivelser anført i tabel 3, kolonne 4, med tilføjelsen »hvis tilsat« er obligatoriske, hvis tilsætningsstoffet er tilsat, eller indholdet deraf er forøget, for at opfylde det særlige ernæringsformål.

B. Produkter, der tilfører protein eller kvælstof:

Indhold af produkter, der tilfører protein eller kvælstof, skal anføres i det indrammede felt, men klart adskilt fra mærkningen efter del I. Generelle bestemmelser. I mærkningen skal produktet benævnes som angivet i bilag 3, kolonne 2, med mindre andet er anført i bilag 3, kolonne 7.

 

Mærkning af diætisk foder

Mærkning, der er påbudt, er angivet med fed skrift eller »+«

Mærkning, der er tilladt, er angivet med almindelig skrift eller »o«

Nr.

Mærkning

Dyr til konsum og pelsdyr

Hunde og katte

Andre selskabsdyr end
hunde og katte

I et indrammet felt anføres:

1.

Foderstoffets betegnelse: »Diætetisk fuldfoder«, » Diætetisk tilskudsfoder«, »Diætetisk mineralsk foder«, » Diætetisk melassefoder«, »Diætetisk mælkeerstatning som fuldfoder« eller »Diætetisk mælkeerstatning som tilskudsfoder«

Andre betegnelser må ikke tilføjes, og betegnelsen må kun anvendes om foderblandinger til særlige ernæringsformål nævnt i tabel 3.

+

+

+

2.

Dyreart eller dyrekategori

+

+

+

3.

Brugsanvisning med nøjagtig oplysning om hvortil blandingen er bestemt, så den kan anvendes på hensigtsmæssig måde:

Følgende oplysninger skal angives:

Følgende oplysninger skal angives:

Følgende oplysninger skal angives:

Bemærkninger vedr. a):
Hvis der er anført mere end én gruppe ernæringsegenskaber i tabel 3, kolonne 2, angivet ved
»og/eller«, for samme ernæringsformål, kan fabrikanten vælge at anvende den ene eller den anden gruppe væsentlige ernæringsegenskaber eller begge grupper for at opfylde det særlige ernæringsformål, der er angivet i tabel 3, kolonne 1. For hver valgmulighed er de dertil svarende mærkningsoplysninger fastsat i tabel 3, kolonne 4.

Hvis det er hensigten, at et foderstof skal opfylde mere end ét særligt ernæringsformål, skal de overholde de tilsvarende angivelser i tabel 3.

a)

Det særlige ernæringsformål anført i tabel 3, kolonne 1

a)

Det særlige ernæringsformål anført i tabel 3, kolonne 1

a)

Det særlige ernæringsformål anført i tabel 3, kolonne 1

b)

De væsentlige ernæringsegenskaber anført i tabel 3, kolonne 2

b)

De væsentlige ernæringsegenskaber anført i tabel 3, kolonne 2

b)

De væsentlige ernæringsegenskaber anført i tabel 3, kolonne 2

Bemærkninger vedr. c):

Den anbefalede brugsperiode i tabel 3, kolonne 5, er det interval, inden for hvilket ernæringsformålet normalt skulle være opfyldt.
Fabrikanterne kan anføre mere præcise brugsperioder inden for de fastsatte grænser.

c)

Anbefalet brugsperiode anført i tabel 3, kolonne 5

c)

Anbefalet brugsperiode anført i tabel 3, kolonne 5

c)

Anbefalet brugsperiode anført i tabel 3, kolonne 5

d)

Mærkningskrav anført i tabel 3, kolonne 6

d)

Mærkningskrav anført i tabel 3, kolonne 6

d)

Mærkningskrav anført i tabel 3, kolonne 6

Er det ikke angivet i tabel 3, kolonne 6, at der skal indhentes en udtalelse fra en dyrlæge, før det diætetiske foder anvendes, skal angives:
»Det anbefales at indhente en sagkyndig udtalelse inden anvendelsen«.

Er det ikke angivet i tabel 3, kolonne 6, at der skal indhentes en udtalelse fra en dyrlæge, før det diætetiske foder anvendes, skal angives:
»Det anbefales at indhente en sagkyndig udtalelse inden anvendelsen«.

Er det ikke angivet i tabel 3, kolonne 6, at der skal indhentes en udtalelse fra en dyrlæge, før det diætetiske foder anvendes, skal angives:
»Det anbefales at indhente en sagkyndig udtalelse inden anvendelsen«.

4.

Nettomængde udtrykt i vægtenheder for faste produkter og i volumen- eller vægtenheder af flydende produkter

+

+

+

5.

Fodermiddelindhold

Alle fodermidler, der indgår i foderblandingen, nævnes ved deres artsbetegnelse 1) .

Mængden af fodermidler, anføres udtrykt i vægtprocent. Rækkefølgen angives efter faldende vægt, og der tillades en tolerence på +/- 15 procent af den angivne værdi.

I mærkningen anføres:

»De nøjagtige vægtprocenter af de fodermidler, der indgår i dette diætetiske foder, kan fås ved henvendelse til: «, hvor er stattes af navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted, telefonnummer og e-mail adresse på den, der er ansvarlig for mærkningen.

Oplysninger om de nøjagtige vægtprocenter skal gives, når kunden anmoder herom.

Der kan vælges mellem følgende muligheder for at angive fodermiddelindholdet, idet det for andre selskabsdyr end hunde og katte er frivilligt at angive indholdet; men angives det, skal samtlige fodermidler nævnes:

     

1) Angivelse af artsbetegnelse 1) for fodermidler efter faldende vægt

1) Angivelse af artsbetegnelse 1) for fodermidler efter faldende vægt

     

2) Angivelse af indeholdt mængde af fodermidlerne; fodermidlernes artsbetegnelse 1) anføres

2) Angivelse af indeholdt mængde af fodermidlerne; fodermidlernes artsbetegnelse 1) anføres

3) Angivelse af kategorier 2), som fodermidlerne tilhører, efter faldende vægt 3)

3) Angivelse af kategorier 2), som fodermidlerne tilhører, efter faldende vægt 3)

6.

Tilstedeværelsen af visse fodermidler eller et ringe indhold af et eller flere fodermidler, som er af væsentlig betydning for foderets egenskaber, kan fremhæves

Minimum- eller maksimumindhold af disse fodermidler (udtrykt i vægtprocent) anføres sammen med angivelsen af disse fodermidler i listen over anvendte fodermidler.

Minimum- eller maksimumindhold af disse fodermidler (udtrykt i vægtprocent) anføres sammen med angivelsen af disse fodermidler i listen over anvendte fodermidler eller ved anførelse af fodermidlet og vægtprocenten heraf under den tilsvarende fodermiddelkategori

Minimum- eller maksimumindhold af disse fodermidler (udtrykt i vægtprocent) anføres sammen med angivelsen af disse fodermidler i listen over anvendte fodermidler eller ved anførelse af fodermidlet og vægtprocenten heraf under den tilsvarende fodermiddelkategori

7.

Vandindhold i

-

mælkeerstatningsfoder og andre foderblandinger med et mælkeindhold på over 40 %

Over

Højst

7%

7%

+

o

Over

Højst

7%

7%

+

o

Over

Højst

7%

7%

+

o

-

mineralfoder uden organiske bestanddele

Over

Højst

5%

5%

+

o

Over

Højst

5%

5%

+

o

Over

Højst

5%

5%

+

o

-

mineralfoder med organiske bestanddele

Over

Højst

10%

10%

+

o

Over

Højst

10%

10%

+

o

Over

Højst

10%

10%

+

o

-

Andre foderblandinger

Over

Højst

14%

14%

+

o

Over

Højst

14%

14%

+

o

Over

Højst

14%

14%

+

o

8.

Indhold af aske, uopløselig i saltsyre (i procent af tørstoffet) i

Indholdet angives som procent af foderet som sådant:

Indholdet angives som procent af foderet som sådant:

Indholdet angives som procent af foderet som sådant:

 

-

Foderblandinger, der indeholder tilladte mineralske bindemidler

}

Over

Højst

2,2%

2,2%

+

o

Over

Højst

2,2%

2,2%

+

o

Over

Højst

2,2%

2,2%

+

o

-

Mineralsk foder

-

Foderblandinger med et indhold på over 50 % spåner eller pulp af sukkerroer

-

Foderblandingerer til fisk med et indhold af fiskemel på over 15%

-

Foderblandinger, der hovedsagelig består af biprodukter af ris

Højst

3,3%

o

Højst

3,3%

o

Højst

3,3%

o

-

Øvrige foderblandinger

Højst

2,2%

o

Højst

2,2%

o

Højst

2,2%

o

9.

Analytiske bestanddele
Hvis de anførte oplysninger ikke refererer til vægten af foderblandingen som sådan, skal dette være angivet tydeligt

Analytiske bestanddele, der skal anføres, er angivet med fed skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der skal anføres, er angivet med fed skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der skal anføres, er angivet med fed skrift i tabel 1

Angivelsen af analytiske bestanddele skal være kvantitativ

Analytiske bestanddele, der kan anføres, er angivet med almindelig skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der kan anføres, er angivet med almindelig skrift i tabel 1

Analytiske bestanddele, der kan anføres, er angivet med almindelig skrift i tabel 1

Endvidere skal anføres de analytiske bestanddele, der er angivet i tabel 3, kolonne 4

Endvidere skal anføres de analytiske bestanddele, der er angivet i tabel 3, kolonne 4

Endvidere skal anføres de analytiske bestanddele, der er angivet i tabel 3, kolonne 4

Tilstedeværelsen hhv. det ringe indhold af en eller flere af disse analytiske bestanddele, der karakteriserer foderet, kan fremhæves. I så fald skal minimum- hhv. maksimumindholdet af den eller de analytiske bestanddele udtrykt i vægtprocent være anført i listen over de analytiske bestanddele

Tilstedeværelsen hhv. det ringe indhold af en eller flere af disse analytiske bestanddele, der karakteriserer foderet, kan fremhæves. I så fald skal minimum- hhv. maksimumindholdet af den eller de analytiske bestanddele udtrykt i vægtprocent være anført i listen over de analytiske bestanddele

Tilstedeværelsen hhv. det ringe indhold af en eller flere af disse analytiske bestanddele, der karakteriserer foderet, kan fremhæves. I så fald skal minimum- hhv. maksimumindholdet af den eller de analytiske bestanddele udtrykt i vægtprocent være anført i listen over de analytiske bestanddele

10.

Dato for mindste holdbarhed4) for

+

+

+

-

mikrobiologisk, meget letfordærveligt foder: »Skal anvendes inden« efterfulgt af datoen (dag, måned, år)

-

andet foder: »Skal helst anvendes inden« efterfulgt af datoen (måned, år)

11.

Varepartiets referencenummer.

+

+

+

12.

Fremstillingsdato angives således: »Fremstillet (dage, måneder, år) inden den anførte dato for mindste holdbarhed «

o

o

o

13.

Navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted for den ansvarlige for de anførte oplysninger

+

+

+

14.

Identifikationsmærke eller varemærke for den, der er ansvarlig for de anførte oplysninger

o

o

o

15.

Producentens navn eller firmanavn og adresse eller hjemsted, hvis producenten ikke er ansvarlig for de anførte oplysninger

o

o

o

16.

Produktions- eller fremstillingsland

o

o

o

17.

Produktets pris

o

o

o

18.

Produktets betegnelse eller varemærke

o

o

o

19.

Oplysninger om foderets fysiske tilstand eller den særlige behandling, det har undergået

o

o

o

20.

Anbefaling af foderblandingen med henvisning til, at den opfylder visse analytiske krav

21.

Et diætetisk foder, der indeholder fodermidler, som er proteinholdige produkter af dyrevæv 5), skal være tydeligt mærket med ordene

»Indeholder proteinholdige produkter af dyrevæv. Må ikke anvendes som foder til produktionsdyr«

22.

Godkendelsesnummer eller registreringsnummer for den virksomhed, der er ansvarlig for mærkningen, tildelt efter bekendtgørelse om registrering m.m. af foderstofvirksomheder, dog ikke virksomheder registreret efter bekendtgørelsens § 1, stk. 5.

+

+

+

23.

Et diætetisk foder, som er beregnet til andre dyr end drøvtyggere, og som indeholder et eller flere af følgende fodermidler 6)

- Fiskemel,

- Hydrolyserede proteiner eller

- Dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler

skal afhængig af det anvendte fodermiddel tydeligt mærkes med ordene

- »Indeholder fiskemel - må ikke gives til drøvtyggere«

- »Indeholder hydrolyserede proteiner må ikke gives til drøvtyggere«

og/eller

- »Indeholder dicalciumphosphat af affedtede knogler må ikke gives til drøvtyggere«

1) Artsbetegnelserne i bilag 2, tabel 1, må kun anvendes for fodermidler, der svarer til beskrivelsen og kravene til sammensætning. Andre fodermidler skal angives under artsbetegnelser, der ikke kan vildlede køberne.

2) Andre kategoribetegnelser end anført i tabel 2, må ikke benyttes.

3) Hvis sammensætningen af en foderblanding anføres med angivelse af kategorier af fodermidler, må der kun angives fodermidler med artsbetegnelse, hvis.

a) disse ikke er omfattet af kategorierne i tabel 2, eller

b) disse fodermidler skal anføres med deres artsbetegnelse for at berettige foderets ernæringsformål.

4) Hvis flere bestemmelser angiver, at dato for mindste holdbarhed eller udløbsdato for garantien skal angives, må kun anføres én dato, nemlig udløbsdatoen for den korteste frist.

5) Der henvises til definitionen af proteinholdige produkter af dyrevæv, som angivet i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i. Anvendelse af proteinholdige produkter af dyrevæv er forbudt, bortset fra de produkter, der er undtaget i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i.

6) Der henvises til definitionen af proteinholdige produkter af dyrevæv, som angivet i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i. Fiskemel, hydrolyserede proteiner og dicalciumphosphat udvundet af affedtede knogler skal opfylde betingelserne, som er anført i bilag 2, del I, Generelle bestemmelser for fodermidler, nr. 3, litra i.


Bilag 6, tabel 1

Analytiske bestanddele i foderblandinger

Påbudte oplysninger er anført med fed skrift. Når mærkningen gælder alle dyrearter, er anført: +

Frivillige oplysninger er anført med almindelig skrift. Når mærkningen gælder alle dyrearter, er anført: o

Analytiske bestanddele og indhold

Foderstoffets betegnelse

 

Fuldfoder

Tilskudsfoder
Mineralsk foder

Tilskudsfoder
Melassefoder

Andet tilskudsfoder

Råprotein

Dyr bortset fra andre selskabsdyr end hunde og katte

o

+

Dyr bortset fra andre selskabsdyr end hunde og katte

Træstof

       

Råaske

Andre selskabsdyr end hunde og katte

   

Andre selskabsdyr end hunde og katte

Råfedt

Dyr bortset fra andre selskabsdyr end hunde og katte

o

o

Dyr bortset fra andre selskabsdyr end hunde og katte

 

Andre selskabsdyr end hunde og katte

   

Andre selskabsdyr end hunde og katte

Lysin

Svin

o

 

Svin

 

Andre dyr end svin

   

Andre dyr end svin

Methionin

Fjerkræ

o

 

Fjerkræ

 

Andre dyr end fjerkræ

   

Andre dyr end fjerkræ

Cystin

o

o

 

o

Threonin

o

o

 

o

Tryptophan

o

o

 

o

Energiværdi

Fjerkræ1)
Svin, drøvtyggere2)

   

Fjerkræ1)
Svin, drøvtyggere2)

Stivelse

o

   

o

Samlet sukkerindhold (saccharose)

o

 

+

o

Samlet sukkerindhold + stivelse

o

   

o

Calcium

o

+

o

= 5%

Dyr bortset fra selskabsdyr

         

Selskabsdyr

       

< 5%

 

o

Natrium

o

+

o

o

Fosfor

Fisk, dog ikke prydfisk

+

o

=2 %

Dyr bortset fra selskabsdyr

 

Andre dyr end fisk

     

Selskabsdyr

 

Prydfisk

   

< 2 %

o

Magnesium

o

Drøvtyggere

= 0,5 %

Drøvtyggere

= 0,5 %

Drøvtyggere

   

Andre dyr end drøvtyggere

 

Andre dyr end drøvtyggere

 

Andre dyr end drøvtyggere

     

< 0,5 %

o

< 0,5 %

o

Kalium

o

o

o

o

1) Angivelse i henhold til EU-metode

2) Angivelse i henhold til dansk metode


Bilag 6, tabel 2

Kategoribetegnelser for fodermidler til foderblandinger til selskabsdyr

Betegnelse

Beskrivelse

1.

Kød og animalske biprodukter

Alle køddele af slagtede, varmblodede landdyr, friske eller konserverede ved passende behandling samt alle produkter og biprodukter fra bearbejdning af dyrekroppe eller dele af dyrekroppe af varmblodede landdyr

2.

Mælk og mejeriprodukter

Alle mejeriprodukter, friske eller konserverede ved en passende behandling, samt biprodukter fra deres forarbejdning

3.

Æg og ægprodukter

Alle ægprodukter, friske eller konserverede ved en passende behandling, samt biprodukter fra deres forarbejdning

4.

Olie og fedtstoffer

Alle animalske og vegetabilske olier og fedtstoffer

5.

Gær

Al gær, hvor gærcellerne er dræbt og tørret

6.

Fisk og fiskeprodukter

Fisk og dele af fisk, friske eller konserverede ved en passende behandling, samt biprodukter fra deres forarbejdning

7.

Korn

Alle kornarter og kornprodukter uanset deres præsentationsform samt produkter fremkommet ved forarbejdning af kornarternes stivelsesholdige kerner

8.

Grønsager

Alle grønsager og bælgfrugter, friske eller konserverede ved en passende behandling

9.

Vegetabilske biprodukter

Biprodukter fremkommet ved behandling af vegetabilske produkter, navnlig korn, grønsager, bælgfrugter og olieholdige frø

10.

Vegetabilsk proteinekstrakt

Alle vegetabilske produkter, hvori proteinet er blevet koncentreret ved en passende behandling og eventuelt er blevet struktureret, således at råproteinindholdet udgør mindst 50 % i tørstoffet

11.

Mineralstoffer

Alle uorganiske stoffer, der kan indgå i foderstoffer

12.

Sukker

Alle former for sukker

13.

Frugt

Al slags frugt, frisk eller konserveret ved en pasende behandling

14.

Nødder

Alle kerner af stenfrugter og nødder

15.

Frø

Alle slags frø, hele eller groft formalede

16.

Alger

Alle alger, friske eller konserverede ved en passende behandling

17.

Bløddyr og skaldyr

Alle bløddyr, muslinger, skaldyr og krebs, friske eller konserverede ved en passende behandling, samt biprodukter fra deres forarbejdning

18.

Insekter

Alle slags insekter på alle udviklingstrin

19.

Bagværk

Alle former for bagværk, brød og kager samt dejvarer


Bilag 6, tabel 3

Foder til særlige ernæringsformål. Liste over anvendelsesområder

Særligt ernæringsformål

Væsentlige ernæringsegenskaber

Dyreart eller kategori

Mærkningsoplysninger

Anbefalet brugsperiode

Andre bestemmelser

1

2

3

4

5

6

Støtte af nyrefunktionen ved kronisk nyreinsufficiens1)

Lavt fosforindhold og begrænset indhold af protein, der skal være af høj kvalitet

Hunde og katte

- Proteinkilde(r)

- Calcium

- Fosfor

- Kalium

- Natrium

- Indhold af essentielle fedtsyrer (hvis tilsat)

Indledningsvis i indtil 6 måneder2)

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Opløsning af struvitsten

Urinforsurende egenskaber, lavt magnesiumindhold og begrænset indhold af protein, der skal være af høj kvalitet

Hunde

- Proteinkilde(r)

- Calcium

- Fosfor

- Natrium

- Magnesium

- Kalium

- Klorider

- Svovl

- Urinforsurende stoffer

5 til 12 uger

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Opløsning af struvitsten3)

Urinforsurende egenskaber og lavt magnesiumindhold

Katte

-Calcium

-Fosfor

-Natrium

- Magnesium

- Kalium

- Klorider

- Svovl

- Taurin i alt

- Urinforsurende stoffer

5 til 12 uger

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Mindskelse af risikoen for ny struvitstendannelse3)

Urinforsurende egenskaber og moderat magnesiumindhold

Hunde og katte

- Calcium

- Fosfor

- Natrium

- Magnesium

- Kalium

- Klorider

- Svovl

- Urinforsurende stoffer

I indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Mindskelse af urinstendannelse

Lavt purinindhold, lavt indhold af protein, der skal være af høj kvalitet

Hunde og katte

Proteinkilde(r)

I indtil 6 måneder, men livslang brug ved irreversibel forstyrrelse af urinsyrestofskiftet

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Mindskelse af oxalatstendannelse

Lavt calciumindhold, lavt indhold af vitamin D og stoffer, der gør urinen alkalisk

Hunde og katte

- Fosfor

- Calcium

- Natrium

- Magnesium

- Kalium

- Klorid

- Svovl

- Vitamin D i alt

- Hydroxyprolin

- Stoffer, der gør urinen alkalisk

Indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Mindskelse af cystinstendannelse

Lavt proteinindhold, moderat indhold af svovlholdige aminosyrer og stoffer, der gør urinen alkalisk

Hunde og katte

- Svovlholdige aminosyrer i alt

- Natrium

- Kalium

- Klorider

- Svovl

- Stoffer, der gør urinen alkalisk

Indledningsvis i indtil 1 år

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Mindskelse af intolerancer over for ingredienser og næringsstoffer4)

- Udvalgte proteinkilde(r)

Hunde og katte

- Proteinkilde(r)

- Indhold af essentielle fedtsyrer (hvis tilsat)

3-8 uger. Hvis tegn på intolerance forsvinder, kan dette foder anvendes uden tidsbegrænsning

-

 

og/eller

       
 

- Udvalgte kulhydratkilde(r)

Hunde og katte

- Kulhydratkilde(r)

- Indhold af essentielle fedtsyrer (hvis tilsat)

3-8 uger. Hvis tegn på intolerance forsvinder, kan dette foder anvendes uden tidsbegrænsning

-

Mindskelse af akutte absorptionsforstyrrelser i tarmsystemet

Højt indhold af elektrolytter og letfordøjelige ingredienser

Hunde og katte

- Letfordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

- Natrium

- Kalium

- Kilder til slimstof (hvis tilsat)

1-2 uger

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»I perioder med akut diarré og under efterfølgende rekonvalescens«

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Afhjælpning af dårlig fordøjelse5)

Letfordøjelige ingredienser og lavt fedtindhold

Hunde og katte

Letfordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

3-12 uger, men livslang brug ved kronisk pankreatisk insufficiens

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Støtte af hjertefunktionen ved kronisk hjerteinsufficiens

Lavt natriumindhold og forhøjet K/Na-forhold

Hunde og katte

- Natrium

- Kalium

- Magnesium

Indledningsvis i indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Regulering af glucosetildelingen (Diabetes mellitus)

Lavt indhold af kulhydrater, der hurtigt omdannes til glucose

Hunde og katte

- Kulhydratkilde(r)

- Eventuel behandling af kulhydrat(er)

- Stivelse

- Sukker i alt

- Fructose (hvis tilsat)

- Indhold af essentielle fedtsyrer (hvis tilsat)

- Kilde(r) til fedtsyrer med kort og middellang kulstofkæde (hvis tilsat)

Indledningsvis i indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Støtte af leverfunktionen ved kronisk leverinsufficiens

Protein af høj kvalitet, moderat proteinindhold, lavt fedtindhold, højt indhold af essentielle fedtsyrer og højt indhold af letfordøjelige kulhydrater

Hunde

- Proteinkilde(r)

- Indhold af essentielle fedtsyrer

- Letfordøjelige kulhydrater, herunder deres eventuelle behandling

- Natrium

- Kobber i alt

Indledningsvis i indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Støtte af leverfunktionen ved kronisk leverinsufficiens

Protein af høj kvalitet, moderat proteinindhold, lavt fedtindhold, højt indhold af essentielle fedtsyrer

Hunde og katte

- Indhold af essentielle fedtsyrer

- Indhold af n-3-fedtsyrer (hvis tilsat)

Indledningsvis indtil 2 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Støtte af leverfunktionen ved kronisk leverinsufficiens

Protein af høj kvalitet, moderat proteinindhold, lavt fedtindhold, højt indhold af essentielle fedtsyrer

Katte

- Proteinkilde(r)

- Indhold af essentielle fedtsyrer

- Natrium

- Kobber i alt

Indledningsvis i indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Regulering af lipidmetabolismen i tilfælde af hyperlipidæmi

Lavt fedtindhold og højt indhold af essentielle fedtsyrer

Hunde og katte

- Indhold af essentielle fedtsyrer

- Indhold af n-3-fedtsyrer (hvis tilsat)

Indledningsvis i indtil 2 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Mindskelse af kobberophobning i leveren

Lavt kobberindhold

Hunde

- Kobber i alt

Indledningsvis i indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres:

»Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Mindskelse af overvægt

Lavt energiindhold

Hunde og katte

Energiindhold (oplyst efter EF-metoden)

Indtil den ønskede kropsvægt er nået

I brugsanvisningen anføres anbefalet daglig mængde.

Rekonvalescens6)

Højt energiindhold, høj koncentration af væsentlige næringsmidler og letfordøjelige ingredienser

Hunde og katte

- Letfordøjelige ingredienser

- Energiindhold (oplyst efter EF-metoden)

- Indhold af n-3- og n-6-fedtsyrer (hvis tilsat)

Indtil dyret er kommet sig helt

Når foderet er specielt beregnet til at blive givet via sonde eller slange, anføres følgende på emballagen, beholderen eller etiketten: »Indgives under dyrlægetilsyn«.

Støtte af hudfunktionen ved dermatosis og hårtab

Højt indhold af essentielle fedtsyrer

Hunde og katte

- Indhold af essentielle fedtsyrer

I indtil 2 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Mindskelse af risikoen for mælkefeber

- Lavt calciumindhold

Malkekøer

- Calcium

- Fosfor

- Magnesium

I indtil 4 uger inden kælvningen

I brugsanvisningen anføres: »Ophør med fodringen ved kælvningen«.

 

og/eller

       
 

- Lavt kation/anionforhold

Malkekøer

- Calcium

- Fosfor

- Natrium

- Kalium

- Klorider

- Svovl

I indtil 4 uger inden kælvningen

I brugsanvisningen anføres: »Ophør med fodringen ved kælvningen«.

Mindskelse af risikoen for ketosis7), 8)

Ingredienser, der tilfører energi i form af glykogen

Malkekøer og moderfår

- Ingredienser, der tilfører energi i form af glykogen

- Propan-1,2-diol (hvis tilsat som glucoseforstadie)

- Glycerol (hvis tilsat som glucoseforstadie)

3 til 6 uger efter kælvning9) samt de sidste 6 uger før og de første 3 uger efter læmning10

-

Mindskelse af risikoen for tetani (hypomagnesæmi)

Højt magnesiumindhold, let tilgængelige kulhydrater, moderat proteinindhold og lavt kaliumindhold

Drøvtyggere

- Stivelse

- Sukker i alt

- Magnesium

- Natrium

- Kalium

3 til 10 uger i perioden, hvor græsset vokser hurtigt

Brugsanvisningen skal indeholde oplysninger om sammensætningen af den daglige ration, hvad angår tilførsel af fibre og let tilgængelige energikilder.

For foder til får anføres på emballagen, beholderen eller etiketten: »Anvendes navnlig til lakterende dyr«.

Mindskelse af risikoen for acidose

Lavt indhold af let (fordøjelige) forgærbare kulhydrater og høj bufferkapacitet

Drøvtyggere

- Stivelse

- Sukker i alt

I indtil 2 måneder11)

Brugsanvisningen skal indeholde oplysninger om sammensætningen af den daglige ration, hvad angår tilførsel af fibre og meget let forgærbare kulhydratkilder.

For foder til malkekøer anføres på emballagen, beholderen eller etiketten: »Især til højtydende køer«

For foder til fedekvæg anføres på emballagen, beholderen eller etiketten: »Især til intensivt fodret kvæg12)«.

Stabilisering af væske- og elektrolytbalancen

Overvejende elektrolytter og let optagelige kulhydrater

Kalve

Smågrise

Lam

Kid

Føl

- Kulhydratkilde(r)

- Natrium

- Kalium

- Klorider

1 til 7 dage
1 til 3 dage, hvis der ikke gives andet foder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Hvis der foreligger risiko for fordøjelsesforstyrrelser og i perioder hermed (diarré)

Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug«.

Mindskelse af risikoen for urinvejssten

Lavt indhold af fosfor, magnesium og urinforsurende stoffer

Drøvtyggere

- Calcium

- Fosfor

- Natrium

- Magnesium

- Kalium

- Klorider

- Svovl

- Urinforsurende stoffer

I indtil 6 uger

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Især til intensivt fodrede ungdyr«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Mindskelse af stressreaktioner

- Højt magnesiumindhold

Svin

Magnesium

1 til 7 dage

Det bør oplyses, hvilke situationer brugen af dette foder er beregnet på.

 

og/eller

       
 

- Letfordøjelige ingredienser

Svin

- Letfordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

- Indhold af n-3-fedtsyrer (hvis tilsat)

1 til 7 dage

Det bør oplyses, hvilke situationer brugen af dette foder er beregnet på.

Stabilisering af den fysiologiske fordøjelse

Let bufferkapacitet og letfordøjelige ingredienser

Smågrise

- Letfordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

- Bufferkapacitet

- Kilde(r) til adstringerende stoffer (hvis tilsat)

- Kilde(r) til slimstof (hvis tilsat)

2 til 4 uger

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Hvis der i perioder foreligger risiko for fordøjelsesforstyrrelser eller rekonvalescens herfra«.

Stabilisering af den fysiologiske fordøjelse

Letfordøjelige ingredienser

Svin

- Letfordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

- Kilde(r) til adstringerende stoffer (hvis tilsat)

- Kilde(r) til slimstof (hvis tilsat)

2 til 4 uger

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Hvis der i perioder foreligger risiko for fordøjelsesforstyrrelser eller rekonvalescens herfra«.

Mindskelse af risikoen for forstoppelse

Ingredienser, der stimulerer passagen gennem tarmene

Søer

Ingredienser, der stimulerer passagen gennem tarmene

10 til 14 dage før og 10 til 14 dage efter faring

-

Mindskelse af risikoen for fedtleversyndrom

Lavt energiindhold og høj procentdel af omsættelig energi fra lipider med stort indhold af flerumættede fedtsyrer

Læggehøner

- Energiværdi (beregnet efter EU-metoden)

- Procentdel omsættelig energi fra lipider

- Indhold af flerumættede fedtsyrer

I indtil 12 uger

-

Kompensation for malabsorption

Lavt indhold af mættede fedtsyrer og stort indhold af fedtopløselige vitaminer

Fjerkræ, bortset fra gæs og duer

- Procentdel mættede fedtsyrer i forhold til indholdet af fedtsyrer i alt

- Vitamin A i alt

- Vitamin D i alt

- Vitamin E i alt

- Vitamin K i alt

I de første 2 uger efter udklækning

-

Kompensation for kronisk insufficiens i tyndtarmsfunktionen

Kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, der stort set fordøjes, før de når tyndtarmen

Hovdyr (Equines)13),14)

Letfordøjelige kulhydrater-, protein- og fedtstofkilder, herunder deres eventuelle behandling

Indledningsvis i indtil 6 måneder

Det bør oplyses, hvilke situationer brugen af foderet er beregnet på, og hvordan det bør indgives, herunder mange små rationer pr. dag.

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Kompensation for kroniske fordøjelsesforstyrrelser i tyktarmen

Letfordøjelige fibre (træstof)

Hovdyr (Equines)13)

- Fiberkilde(r) (træstof)

- Indhold af n-3-fedtsyrer (hvis tilsat)

Indledningsvis i indtil 6 måneder

Det bør oplyses, hvilke situationer brugen af foderet er beregnet på, og hvordan det bør indgives.

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Mindskelse af stressreaktioner

Letfordøjelige ingredienser

Hovdyr (Equines)13)

- Magnesium

- Letfordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

- Indhold af n-3-fedtsyrer (hvis tilsat)

2 til 4 uger

Det bør oplyses, præcist hvilke situationer brugen af foderet er beregnet på.

Kompensation for elektrolyttab ved kraftig svedafsondring

Overvejende elektrolytter og letoptagelige kulhydrater

Hovdyr (Equines)13)

- Calcium

- Natrium

- Magnesium

- Kalium

- Klorider

- Glucose

1 til 3 dage

Det bør oplyses, hvilke situationer brugen af foderet er beregnet på

Hvis foderet svarer til en stor del af dagsrationen, bør det oplyses, at det er risikabelt at foretage bratte ændringer i fodersammensætningen

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

Rekonvalescens

Høj koncentration af væsentlige næringsstoffer og letfordøjelige ingredienser

Hovdyr (Equines)13)

- Let fordøjelige ingredienser, herunder deres eventuelle behandling

- Indhold af n-3-og n-6-fedtsyrer (hvis tilsat)

Indtil dyret er kommet sig helt

Det bør oplyses, hvilke situationer brugen af foderet er beregnet på.

Når foderet er specielt beregnet til at blive givet via sonde eller slange, anføres følgende på emballagen, beholderen eller etiketten: »Indgives under dyrlægetilsyn«.

Støtte af leverfunktionen ved kronisk leverinsufficiens

Lavt indhold af protein, som er af høj kvalitet, og letfordøjelige kulhydrater

Hovdyr (Equines)13)

- Protein- og fiberkilder

- Letfordøjelige kulhydrater, herunder deres eventuelle behandling

- Methionin

- Cholin

- Indhold af n-3 fedtsyrer (hvis tilsat)

Indledningsvis i indtil 6 måneder

Det bør oplyses, hvordan foderet bør indgives, herunder mange små portioner pr. dag.

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«.

Støtte af nyrefunktionen ved kronisk nyreinsufficiens

Lavt indhold af protein, som er af høj kvalitet, og lavt fosforindhold

Hovdyr (Equines) 13)

- Proteinkilder

- Calcium

- Fosfor

- Kalium

- Magnesium

- Natrium

Indledningsvis i indtil 6 måneder

På emballagen, beholderen eller etiketten anføres: »Det anbefales at indhente en udtalelse fra en dyrlæge inden brug eller inden forlængelse af brugsperioden«

I brugsanvisningen anføres: »Der skal til enhver tid være adgang til drikkevand«.

1) Fabrikanten kan eventuelt også anbefale anvendelse heraf i tilfælde af midlertidig nyreinsufficiens.

2) Hvis foderet anbefales ved midlertidig nyreinsufficiens, er den anbefalede brugsperiode 2 til 4 uger.

3) Når det gælder foder til katte, kan »Feline lower urinary tract disease« eller »Acute Feline Urological Syndrome F.U.S.« føjes til under særligt ernæringsformål.

4) Når det gælder foder til mindskelse af en bestemt intolerance, kan en henvisning til den specifikke intolerance erstatte »Ingredienser og næringsstoffer«.

5) Fabrikanten kan tilføje under særligt ernæringsformål: »Exokrin pankreatisk insufficiens«.

6) For kattefoder kan fabrikanten under mærkningsoplysningerne supplere det særlige ernæringsformål med angivelsen »Leverlipidose hos kat«.

7) I stedet for »ketosis« kan anføres »acetonæmi«.

8) Fabrikanterne kan også anbefale anvendelse ved rekonvanescens efter ketosis.

9) Når det gælder foder til malkekøer.

10) Når det gælder foder til moderfår.

11) Når det gælder foder til malkekøer: »Højst 2 måneder fra begyndelsen af laktationen«.

12) Anfør kategorien af drøvtyggere.

13) Hovdyr (Equines): Heste, æsler, muldyr og mulæsler.

14) Når det drejer sig om foder, der er specielt beregnet til meget gamle dyrs særlige behov (let fortærbare ingredienser), tilføjes der »gamle dyr« i forbindelse med dyrearten eller kategorien.

Officielle noter

1) Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser der gennemfører Europa Parlamentets og Rådets direktiv 2002/2/EF af 28. januar 2002 om ændring af Rådets direktiv 79/373/EØF om handel med foderblandinger og om ophævelse af Kommissionens direktiv 91/357/EØF (EF-Tidende 2002 nr. L 63, side 23) og dele af Kommissionens Beslutning 2001/9/EF af 29. december 2000 om kontrolforanstaltninger, der er nødvendige for gennemførelsen af Rådets beslutning 2000/766/EF om en række beskyttelsesforanstaltninger over for overførbare spongiforme encephalopatier og fodring med animalsk protein (EF-Tidende 2001 nr. L 2, side 32).

Links til EF direktiver, jf. note 1
Direktiv 2002/2/EF Celex no. 32002L0002

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024