Om ændring af bekendtgørelse om veterinærkontrol ved indførsel af animalske fødevarer

Tina Møller
Dokumentation

I bekendtgørelse nr. 723 af 25. juli 2000 om veterinærkontrol ved indførsel af animalske fødevarer, senest ændret ved bekendtgørelse nr. 1220 af 17. december 2002, foretages følgende ændringer:

1. I titelnoten foretages følgende ændringer: »og Kommissionens beslutning af 9. december 2002 om midlertidige beskyttelsesforanstaltninger over for import af animalske produkter til eget forbrug.« ændres til: »Kommissionens beslutning 2002/349/EF af 26. april 2002 om fastsættelse af listen over produkter, der skal undersøges ved grænsekontrolsteder i henhold til Rådets direktiv 97/78/EF, og Kommissionens beslutning 2002/995/EF af 9. december 2002 om midlertidige beskyttelsesforanstaltninger over for import af animalske produkter til eget forbrug, EF-tidende 2002 L 353 s. 1.«

2. § 33 affattes således:

» § 33. Privates indførsel af animalske fødevarer fra andre samhandelslande kan, uanset at modtageren ikke er registreret, finde sted uden tilladelse og uden mængdebegrænsning og er undtaget fra bestemmelserne i kapitel 2, når følgende betingelser er opfyldt:

1)   Fødevarerne indføres i egen bagage i forbindelse med indrejse eller i umiddelbar tilknytning til indrejsen eller modtages som pakker.

2)   Fødevarerne er til privat brug i egen husholdning.

Stk. 2. Stk. 1 gælder ikke for samhandelslande, hvor der er indført restriktioner som følge af mistanke om eller vished for risici over for folke- eller dyresundheden.

Stk. 3. Privates indførsel af animalske fødevarer fra tredjelande er undtaget fra bestemmelserne i kapitlerne 3 5, når en af betingelser i nr. 1 4 er opfyldt. Indførslen kan ske uanset at modtageren ikke er registreret.

1)   Fødevarer op til 1 kg pr. person, der:

a)   er honning eller har oprindelse i tredjelande eller dele af tredjelande, hvorfra indførsel af den pågældende produktkategori er tilladt efter bilag 16, 19 for så vidt angår ægprodukter, 20 eller 21,

b)   kan indføres i henhold til de i litra a nævnte respektive bilag, bortset fra honning,

c)   indføres i egen bagage i forbindelse med indrejse eller i umiddelbar tilknytning til indrejsen eller modtages som pakker sendt fra tredjeland, og

d)   er til privat brug i egen husholdning.

2)   Fødevarer, der:

a)   har oprindelse i og er indført fra Andorra, Bulgarien, Cypern, Estland, Færøerne, Grønland, Island, Letland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Rumænien, San Marino,Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, eller Ungarn,

b)   kan indføres fra de i litra a nævnte respektive lande i henhold til bilag 11, 13, 15, 17,   eller 19 for så vidt angår kød af kaniner og harer samt tilberedt kød af kaniner samt gelatine, eller har oprindelse i Grønland eller for andre animalske fødevarer end fisk og fiskevarer på Færøerne eller i Island,

c)   er produceret (for kød slagtet, slagtemæssigt behandlet, opskåret eller oplagret) på EU-godkendte virksomheder, jf. bilag 10 og stk. 7,

d)   indføres i egen bagage i forbindelse med indrejse eller i umiddelbar tilknytning til indrejsen, og

e)   er til privat brug i egen husholdning, og hvor mængderne under hensyn til produktets art ikke overstiger hvad en enkelt person med rimelighed kan forventes at konsumere.

3)   Fødevarer, der har oprindelse i Grønland eller Færøerne og modtages som pakker op til 5 kg pr. person sendt fra Grønland eller Færøerne, dog op til 1 kg pr. person af kød og kødvarer af kvæg, svin, får, geder og hovdyr holdt som husdyr.

4)   Specialfødevarer, der er nødvendige af medicinske grunde, modermælkserstatninger i pulverform og spædbørnsmad, på betingelse af, at:

a)   disse produkter ikke skal opbevares på køl før åbning,

b)   de er færdigpakkede mærkevarebeskyttede produkter beregnet til direkte salg til den endelige forbruger,

c)   emballagen er ubrudt,

d)   fødevarerne indføres i egen bagage i forbindelse med indrejse eller i umiddelbar tilknytning til indrejsen, og

e)   fødevarerne er til privat brug i egen husholdning, og hvor mængderne under hensyn til produktets art ikke overstiger hvad en enkelt person med rimelighed kan forventes at konsumere.

Stk. 4. Stk. 3 gælder ikke for tredjelande, hvor der er indført restriktioner som følge af mistanke om eller vished for risici over for folke- eller dyresundheden.

Stk. 5. Fødevarer, der ønskes indført i overensstemmelse med stk. 1 eller 3, kan udtages til veterinærkontrol. Den, der indfører fødevaren, skal herunder på forlangende godtgøre, at den har oprindelse i et land, hvorfra den pågældende fødevare kan indføres efter stk. 1 eller 3. Fødevarer, der ikke består veterinærkontrol, skal returneres til oprindelseslandet eller destrueres efter reglerne i §§ 20 eller 37.

Stk. 6. Samsending til flere personer af animalske fødevarer fra Færøerne og Grønland til én adresse er tilladt, hvis

1)   forsendelsen ledsages af en erklæring, hvoraf navn og adresse på samtlige modtagere af forsendelsens fødevarer tydeligt fremgår,

2)   tilvirkning alene sker hos den endelige modtager,

3)   den enkelte modtager individuelt afregner sin forsendelse med afsender, og

4)   vægtgrænserne i stk. 3, nr. 3, er overholdt.

Stk. 7. Stk. 3, nr. 2, litra c, og stk. 8, nr. 4, gælder ikke for fødevarer, der har oprindelse i og afsendes fra Grønland eller Færøerne.

Stk. 8. Privates indførsel til Danmark direkte fra et tredjeland af animalske fødevarer, der kan indføres ifølge bekendtgørelsens bilag 11, 13, 15, 16, 17, 19 for så vidt angår kød af kaniner og harer samt tilberedt kød af kaniner samt gelatine eller 20-21, men som ikke kan ske ifølge betingelserne i stk. 3 eller stk. 6, skal ske på følgende betingelser:

1)   Der skal senest arbejdsdagen (mandag-fredag) før forventet ankomst skriftligt bestilles tid for kontrol ved et grænsekontrolsted, jf. bilag 7.

2)   Fødevarerne skal underkastes veterinærkontrol på et godkendt grænsekontrolsted før indførsel. § 11, stk. 2, finder tilsvarende anvendelse.

3)   Fødevarerne skal ledsages af et certifikater fra oprindelseslandets myndigheder, der dokumenterer fødevarens oprindelse og beskaffenhed samt indeholder de dyresundhedsmæssige attestationer, som foreskrives af EU for den pågældende fødevare.

4)   Fødevarerne skal være produceret (for kød slagtet, slagtemæssigt behandlet, opskåret eller oplagret) på EU-godkendte virksomheder, jf. bilag 10 og stk. 7.

5)   Fødevarerne skal indføres i egen bagage i forbindelse med indrejse eller i umiddelbar tilknytning til indrejsen eller modtages som pakker.

6)   Fødevarerne skal være til privat brug i egen husholdning.

Stk. 9. Privates indførsel til Danmark direkte fra et tredjeland af animalske fødevarer, der ikke kan ske ifølge denne paragraf, må kun ske efter forudgående tilladelse fra fødevareregionen.

Stk. 10. Udbydere af international personbefordring skal informere kunder om indholdet af denne paragraf. Udbydere af international personbefordring samt lufthavne og havne skal på et for kunder hhv. passagerer synligt sted ophænge de plakater, som informerer om indholdet af denne paragraf, og som de får tilsendt af myndighederne.

Stk. 11. Madaffald af hel eller delvis animalsk oprindelse og tilhørende emballage hidrørende fra animalske fødevarer, der er indført i henhold til denne paragraf, skal destrueres ved forbrænding. «

3. I § 42, stk. 1, nr. 1, ændres »§ 33, stk. 1, 3, 5, 6, 8, eller 9,« til: »§ 33, stk. 1, 3, 5, 6, eller 8-11,«.

4. I § 42, stk. 1, nr. 3, indsættes efter »§ 32b, stk. 3,«: »§ 33, stk. 9,«.

5. Bilag 1 affattes som bilag 1 til denne bekendtgørelse.

 

§ 2

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. april 2003.

Fødevaredirektoratet, den 17. marts 2003

Per H. Kristiansen

/Kirsten Falkum


Bilag 1

» Bilag 1

Fødevarer omfattet af denne bekendtgørelse

1.

Animalske fødevarer omfattet af bilaget til Kommissionens beslutning 2002/349/EF af 26. april 2002 om fastsættelse af listen over produkter, der skal undersøges ved grænsekontrolsteder i henhold til Rådets direktiv 97/78/EF, og

2.

Sammensatte fødevarer med et indhold af kød, kødvarer, frølår, landsnegle eller fiskevarer samt fødevarer med et indhold på mindst 50 vægtprocent mælkeprodukter, æg eller ægprodukter.

Fødevaredefinitioner

A.

Kød.

 

Alle dele af alle typer af dyr beregnet til menneskeføde, med undtagelse af frølår, landsnegle, fisk og fiskevarer.

B.

Kødvarer.

 

a.

Kødprodukter: Produkter, der er tilvirket af eller med kød, og som har været underkastet en behandling, således at der ved et snit til midt i produktet på snitfladen kan konstateres, at kødet ikke længere har fersk køds karakteristika.

 

b.

Andre produkter af animalsk oprindelse:

 

 

1.

Kødekstrakter, afsmeltet animalsk fedt, d.v.s. fedt afsmeltet fra kød, herunder ben, bestemt til menneskeføde, grever, d.v.s. de proteinholdige rester fra afsmeltning efter delvis adskillelse af fedt og vand, kødmel, svær i pulverform, saltet eller tørret blod og saltet eller tørret blodplasma.

 

 

2.

Rensede, saltede eller tørrede og/eller varmebehandlede maver, blærer og tarme.

 

c.

Hakket kød: Kød af kvæg, svin, får og geder holdt som husdyr, hvor kødet er findelt i en hakkemaskine med roterende kniv eller hakket i en hakkemaskine med snegl.

 

d.

Tilberedt kød: Kød, der er tilsat andre fødevarer, smagsændrende stoffer (kogsalt, sennep, krydderier og aromatiske krydderiekstrakter, krydderurter og aromatiske krydderurteekstrakter) eller tilsætningsstoffer, eller som har undergået en behandling, der ikke er tilstrækkelig til at ændre kødets interne cellestruktur og til at fjerne dets karakter af fersk kød. Tilberedt kød må ikke fremstilles af kød af hovdyr.

 

e.

Produkter med minimalt indhold af kød: Produkter, der indeholder andre fødevarer, og som indeholder højst 10 vægtprocent af iblandet kød eller kødprodukt i forhold til den brugsklare færdigvare efter tilberedning ifølge fabrikantens brugsanvisning.

C.

Forarbejdet animalsk protein.

 

a.

Gelatine: Naturligt, opløseligt protein, geldannende eller ikke-geldannende, som er fremkommet ved delvis hydrolyse af kollagen fremstillet af knogler, huder, skind eller sener fra drøvtyggere, svin, fjerkræ og fisk.

 

b.

Kollagen: Naturligt, opløseligt protein, som er fremstillet af huder, skind eller sener fra drøvtyggere, svin, fjerkræ og fisk samt ben fra fisk.

 

c.

Andre former for forarbejdet animalsk protein.

D.

Frølår: De bageste dele af kroppen, afskåret på tværs bag forlemmerne, udtaget og afhudet af arten Rana sp. (frøfamilien), ferske, frosne eller forarbejdede.

E.

Ikke-varmebehandlet mælk og mælkeprodukter: Mælk og mælkeprodukter, der udviser positivt resultat ved fosfataseprøven.

F.

Varmebehandlet mælk.

G.

Varmebehandlede mælkeprodukter: Ost og smelteost m.v., smør, smørolie, mælkekonserves, mælkepulver, kasein og kaseinater, fløde- og mælkeis, desserter m.m., konsummælksprodukter.

H.

Andre produkter med indhold af mælk:

 

a.

Blandingsprodukter, herunder smørbare blandingsprodukter: Produkter, som med hensyn til formål og anvendelse modsvarer smør, margarine eller ost, og hvor proteindelen i det væsentlige består af mælkeprotein, og fedtdelen består af vegetabilske eller animalske fedtstoffer.

 

b.

Andre produkter, hvori mælk eller mælkeprodukter udgør et væsentligt element, dvs. med et indhold af mælk eller mælkeprodukter på 50 vægtprocent eller derover.

I.

Æg til konsum.

 

a.

Hønseæg.

 

b.

Æg af andre dyr.

J.

Produkter fremstillet af æg.

 

a.

Ægprodukter: Produkter fremstillet af æg af høns, ænder, gæs, kalkuner, perlehøns eller vagtler, deres forskellige bestanddele eller blandinger deraf efter fjernelse af skal og hinder, bestemt til menneskeføde; de kan delvis suppleres med andre fødevarer eller tilsætningsstoffer; de kan være i flydende, koncentreret, tørret, krystalliseret, frossen, dybfrossen eller koaguleret form med udelukkelse af blandinger af forskellige arter.

 

b.

Andre produkter fremstillet af æg.

K.

Fisk og fiskevarer.

 

Alle saltvands- og ferskvandsdyr og dele af sådanne dyr, herunder deres rogn og mælke, samt produkter heraf bortset fra havpattedyr og frøer. Eksempelvis: Enhver art af fisk, krebs- og bløddyr, herunder salt- eller ferskvandssnegle, pighuder, sækdyr, samt bestanddele heraf. Dog er fersk fisk og ferske fiskevarer, der er fanget fra fiskerfartøjer fra andre EU-lande eller fra tredjelande, og som evt. efter omladning til havs landes direkte fra søen her i Danmark ikke omfattet. Levende fisk og yngel heraf fra opdrætsanlæg i fersk- eller saltvand, herunder oprindeligt vildtlevende fisk bestemt til sådanne anlæg og til akvarie-brug er ligeledes ikke omfattet.

Følgende fiskearter må ikke indføres:

 

1.

Giftige fisk og fiskevarer af følgende familier: Tetraodontidae (fastkæbefisk), Molidae (klumpfisk), Diodontidae (pindsvinefisk), Canthigasteridae (pindsvinefisk), og

 

2.

fisk og fiskevarer, der i de spiselige dele indeholder biotoxiner såsom ciguatoxin eller muskellammende toxiner.

M.

Forarbejdede fiskevarer, bortset fra hel- og halvkonserves. «

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024