Om bekæmpelse af hestepest

Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om bekæmpelse af hestepest

 

I medfør af § 6, stk. 2, § 8, § 9, stk. 1, § 12, § 13, § 29, stk. 1, § 32, stk. 1, § 42 og § 43, stk. 2, i lov nr. 351 af 2. juni 1999 om sygdomme og infektioner hos dyr, som ændret ved lov nr. 966 af 4. december 2002, fastsættes:

Kapitel 1

Anvendelsesområde og definitioner

§ 1. Denne bekendtgørelse vedrører bekæmpelse af hestepest hos enhovede dyr.

Stk. 2. I denne bekendtgørelse forstås ved:

1)    Modtagelig art: Enhovede dyr.

2)    Bedrift: Landbrugsvirksomhed eller anden virksomhed, hvor der permanent eller midlertidigt opdrættes eller holdes enhovede dyr, samt naturreservater med enhovede dyr.

3)    Ejer eller bruger: Den eller de fysiske eller juridiske personer, der ejer ét eller flere enhovede dyr eller har til opgave at passe det eller dem, mod eller uden vederlag.

4)    Vektor: Insekt af arten Culicoides imicola eller andre culicoides arter, som kan overføre hestepest.

5)    Beskyttelseszone: En zone med en radius på 100 km omkring hver smittet bedrift.

6)    Overvågningszone: En zone som i en bredde af 50 km strækker sig uden om beskyttelseszonen, og hvor der ikke har fundet systematisk vaccination sted i de seneste 12 måneder.

Kapitel 2

Anmeldelse

§ 2. Ejere eller brugere af enhovede dyr skal ved mistanke om eller bekræftelse af hestepest på bedriften straks tilkalde en dyrlæge.

Stk. 2. Tilkaldelse, jf. stk. 1, skal ske, såfremt der hos modtagelige arter påvises feber og nedstemthed samt ét eller flere af følgende symptomer: åndenød, krampeagtig hosteanfald, udspilede næsebor hvorfra der siver skummende væske samt rødme af øjenslimhinden, eller hævelse af fordybningerne over øjenhulerne, øjenlåg, ansigtsvæv, hals, brystkasse og skuldre.

Stk. 3. Tilkaldes en dyrlæge på grund af mistanke om hestepest, jf. stk.1, eller får en dyrlæge i øvrigt i forbindelse med sit arbejde mistanke om forekomst af hestepest, skal dyrlægen snarest foretage en undersøgelse af det mistænkte dyr.

Stk. 4. Hvis dyrlægen efter undersøgelsen ikke kan afkræfte mistanken om hestepest, skal dyrlægen straks underrette Fødevareregionen om mistanken.

Stk. 5 . Den, der får mistanke om forekomst af hestepest hos vildtlevende dyr af modtagelige arter, skal straks anmelde det til Fødevareregionen.

Kapitel 3

Mistanke

§ 3. Ejeren eller brugeren af enhovede dyr, der mistænkes for at være smittet med hestepest, skal, indtil det offentlige tilsyn er iværksat, jf. § 4, påse, at ingen enhovede dyr flyttes til eller fra bedriften, samt at enhovede dyr lukkes inde i den periode hvor vektorerne er aktive.

§ 4. En bedrift, hvor der forefindes dyr som mistænkes for at være smittet med hestepest, pålægges af Fødevareregionen et offentligt tilsyn, der omfatter, at:

1)    Ejer eller bruger skal lade foretage en opgørelse over bestanden af enhovede dyr på bedriften. For hver art angives, hvor mange enhovede dyr der allerede er døde eller mistænkes for at være smittede.

2)    Ejer eller bruger skal lade foretage en optælling af enhovede dyr, der fødes og dør på bedriften, i den periode, hvor der foreligger mistanke. Optællingerne skal ajourføres dagligt. Oplysningerne skal opbevares i mindst fem år og skal på anmodning forevises Fødevareregionen.

3)    Ejer eller bruger skal lade foretage en opgørelse over de steder, hvor der er gunstige vilkår for vektorens overlevelse, eller hvor den kan opholde sig, navnlig steder der er gunstige for dens reproduktion. Der skal anvendes passende insektbekæmpelsesmidler på disse steder.

4)    Al flytning af enhovede dyr til eller fra bedriften er forbudt.

5)    Ejer eller bruger skal påse, at enhovede dyr holdes indelukket i den periode, hvor vektorerne er aktive. Fødevareregionen kan dispensere fra denne bestemmelse på nærmere fastsatte vilkår.

6)    Ejer eller bruger af bedriften skal ved hjælp af tilladte insekticider lade foretage regelmæssige behandlinger af enhovede dyr, de bygninger, hvori de enhovede dyr holdes, og omkring disse bygninger.

7)    Enhovede dyr der er døde på bedriften, obduceres af Fødevareregionen. I forbindelse med obduktionen kan Fødevareregionen udtage prøver til laboratorieundersøgelse.

8)    At ejer eller bruger skal påse, at de obducerede enhovede dyr destrueres eller bortskaffes efter Fødevareregionens anvisning.

9)    Ejer eller bruger skal påse, at sæd, embryoner og oocytter fra enhovede dyr, der opbevares på bedriften, ikke fjernes uden Fødevareregionens tilladelse.

Stk. 2. En mistænkt bedrift tilses regelmæssigt af Fødevareregionen. I forbindelse med besøget foretages en grundig klinisk undersøgelse eller aflivning og obduktion af mistænkte enhovede dyr samt eventuelt udtagelse af prøver til laboratorieundersøgelse.

Stk. 3. På en bedrift, hvor der forefindes enhovede dyr, som mistænkes for at være smittede med hestepest, foretager Fødevareregionen en epidemiologisk undersøgelse, jf. § 9.

Stk. 4. Ejer eller bruger skal, indtil det offentlige tilsyn er iværksat, selv påse, at de i stk. 1, nr. 4 og 5, nævnte foranstaltninger følges.

Stk. 5. Tilsynet ophæves af Fødevareregionen, når mistanken om hestepest er afkræftet.

§ 5. Foranstaltningerne nævnt i § 4 finder ligeledes anvendelse på bedrifter, hvis geografiske beliggenhed eller kontakt med den mistænkte bedrift giver Fødevaredirektoratet anledning til mistanke om en eventuel smittespredning.

Kapitel 4

Bekæmpelse

§ 6. En bedrift skal anses for værende smittet med hestepest, såfremt Danmarks Veterinærinstitut har påvist hestepestvirus i materiale fra enhovede dyr på bedriften. I tilfælde af en epidemi kan Fødevaredirektoratet anse en bedrift for værende smittet alene på grundlag af kliniske symptomer eller epidemiologiske resultater.

§ 7. En bedrift, som anses for smittet med hestepest, pålægges af Fødevareregionen et offentligt tilsyn, der omfatter, at:

1)    De enhovede dyr nedslås, i det omfang Fødevareregionen skønner det nødvendigt for at hindre smittespredning.

2)    Ejer eller bruger skal lade døde enhovede dyr destruere, bortskaffe, brænde eller nedgrave efter Fødevareregionens anvisning.

3)    Ejer eller bruger skal påse, at sæd, embryoner og oocytter fra enhovede dyr, der opbevares på bedriften, destrueres. Fødevareregionen kan dog, på nærmere fastsatte vilkår, tillade at produkterne anvendes.

Stk. 2. På en bedrift, hvor der forefindes enhovede dyr, som anses for smittet med hestepest, foretager Fødevareregionen en epidemiologisk undersøgelse, jf. § 9.

Stk. 3. Sæd, embryoner og oocytter, der er opsamlet fra enhovede dyr på bedriften i en periode, hvor smitten antages at have været på bedriften, opspores af Fødevaredirektoratet, og skal af ejeren lade destrueres efter Fødevaredirektoratets anvisninger.

§ 8. Foranstaltningerne i § 4 finder ligeledes anvendelse på bedrifter, som ligger i området inden for en radius af 20 kilometer fra den smittede bedrift, jf. dog stk. 3.

Stk. 2. Foranstaltningerne i § 4 kan ligeledes finde anvendelse på andre bedrifter, såfremt disse bedrifters beliggenhed eller kontakt med den smittede bedrift, giver Fødevaredirektoratet anledning til mistanke om smittespredning.

Stk. 3. Fødevaredirektoratet kan udvide eller indskrænke det i stk. 1 nævnte område.

Stk. 4.   Indenfor det i stk. 1 nævnte område kan foretages vaccination og mærkning af alle enhovede dyr efter Fødevaredirektoratets anvisning.

Epidemiologisk undersøgelse

§ 9. En epidemiologisk undersøgelse iværksat i medfør af denne bekendtgørelse omfatter som minimum:

1)    Det tidsrum, hvor der kan være forekommet hestepest på bedriften.

2)    Oplysninger om mulig oprindelse af hestepest på bedriften samt identifikation af andre bedrifter, hvor der findes enhovede dyr, som kan være blevet smittede ad samme vej.

3)    Angivelse af vektorernes forekomst og fordeling.

4)    Oplysninger om flytninger af enhovede dyr fra eller til bedriften, herunder fjernelse af døde enhovede dyr.

Kapitel 5

Beskyttelseszone

§ 10. Når der er konstateret hestepest, jf. § 6, opretter Fødevaredirektoratet en beskyttelseszone omkring den smitteramte bedrift. I beskyttelseszonen er al flytning af enhovede dyr forbudt, jf. dog stk. 3, og ejer eller bruger af bedrifter med enhovede dyr skal,

1)    informere Fødevareregionen om bedriftens nøjagtige beliggenhed samt antal af enhovede dyr og dyrearter der holdes på bedriften,

2)    på Fødevareregionens anmodning lade dyrene underkaste en regelmæssig klinisk inspektion og

3)    på Fødevareregionens anmodning lade udtage prøver af enhovede dyr med henblik på gennemførelse af en laboratoriemæssig undersøgelse for hestepest.

Stk. 2. Fødevareregionen kan endvidere lade dyr af modtagelige arter i beskyttelseszonen vaccinere og kræve disse identificeret, jf. § 12, stk. 2.

Stk. 3. Fødevareregionen kan dog på nærmere fastsatte vilkår tillade, at enhovede dyr fjernes fra bedrifter i beskyttelseszonen, såfremt de transporteres direkte til:

1)    Et slagteri udpeget af Fødevaredirektoratet til nødslagtning.

2)    Under særlige omstændigheder til et andet sted i beskyttelseszonen eller til en karantænestation.

Stk. 4. Fødevaredirektoratet kan udvide eller indskrænke beskyttelseszonen.

Stk. 5. Beskyttelseszonen ophæves af Fødevaredirektoratet.

Overvågningszone

§ 11. Samtidig med oprettelse af den i § 10 omhandlede beskyttelseszone, opretter Fødevaredirektoratet en overvågningszone omkring den smitteramte bedrift. I overvågningszonen er er al flytning af enhovede dyr forbudt, jf. dog stk. 2, og ejer eller bruger af bedrifter med enhovede dyr skal,

1)    informere Fødevareregionen om bedriftens nøjagtige beliggenhed samt antal af enhovede dyr og dyrearter der holdes på bedriften,

2)    på Fødevareregionens anmodning lade dyrene underkaste en regelmæssig klinisk inspektion og

3)    på Fødevareregionens anmodning lade udtage prøver af enhovede dyr med henblik på gennemførelse af en laboratoriemæssig undersøgelse for hestepest.

Stk. 2. Fødevareregionen kan dog på nærmere fastsatte vilkår tillade, at enhovede dyr fjernes fra bedrifter i overvågningszonen, såfremt de transporteres direkte til:

1)    Et slagteri udpeget af Fødevaredirektoratet til nødslagtning.

2)    Under særlige omstændigheder til et andet sted i overvågnings- eller beskyttelseszonen eller til en karantænestation.

Stk. 3. Fødevaredirektoratet kan udvide eller indskrænke overvågningszonen.

Stk. 4. Overvågningszonen ophæves af Fødevaredirektoratet.

Kapitel 6

Vaccination

§ 12. Det er ikke tilladt at vaccinere mod hestepest, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Fødevaredirektoratet kan ved udbrud af hestepest tillade vaccination af dyr i den i § 10 nævnte beskyttelseszone.

Kapitel 7

Straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser

§ 13. Med bøde straffes den, der:

1)    Overtræder § 2, stk. 2-4, § 3, § 4, stk. 1, nr. 1-4, nr. 5, 1. pkt., eller nr. 6 eller nr. 8 , § 5, jf. § 4, § 7, stk. 1, nr. 2 eller nr. 3, 1. pkt., eller stk. 3, § 8, stk. 1 eller stk. 2, jf. § 4, § 10, stk. 1, § 11, stk. 1, jf. §10, eller § 12, stk. 1.

2)    Overtræder påbud efter § 10, stk. 2.

3)    Tilsidesætter anvisninger eller vilkår fastsat i medfør af §4, stk. 1, nr. 5, 2. pkt., § 7, stk. 1, nr. 3, 2. pkt., eller § 10 stk. 3.

Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 14. Bekendtgørelsen træder i kraft den 15. marts 2003.

Fødevaredirektoratet, den 6. marts 2003

P.D.V.
Preben Willeberg

/Birgit Hendriksen

Officielle noter

1) Bekendtgørelsen gennemfører dele af Rådets direktiv 92/35/EØF af 29. april 1992 om fastsættelse af regler for kontrol med og foranstaltninger til bekæmpelse af hestepest (EF-Tidende 1992 L 157 s. 19).


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024