Om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer

Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om materialer og genstande bestemt til
kontakt med fødevarer

 

I medfør af § 10, stk.1, § 27, stk. 2, § 29, § 61, stk. 1, og § 78, stk. 3, i lov nr. 471 af 1. juli 1998 om fødevarer m.m. (fødevareloven), fastsættes:

Kapitel 1

Område

§ 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på materialer og genstande, der som færdigvarer er bestemt til at blive bragt i kontakt med fødevarer eller som i overensstemmelse med deres formål bringes i kontakt med fødevarer. Disse vil i det følgende blive benævnt »materialer og genstande«.

Stk. 2. Bekendtgørelsen finder endvidere anvendelse på fødevarer, der i forbindelse med behandling og salg er eller har været i kontakt med materialer og genstande.

§ 2. Bekendtgørelsen finder dog ikke anvendelse på

1) overtræks- eller dæklagsmaterialer, der udgør en del af fødevarerne, og som vil kunne indtages sammen med disse, herunder spiselige overtræksmaterialer til skorpen på ost, til charcuterivarer eller til frugt,

2) materialer og genstande, der er antikviteter, og

3) materialer og genstande i faste installationer i offentlige eller private vandforsyningssystemer.

Kapitel 2

Definitioner

§ 3. Ved folie af celluloseregenerater forstås i denne bekendtgørelse en tynd film, der fremstilles af raffineret cellulose af ikke-genanvendt træ eller bomuld. Af tekniske hensyn kan egnede stoffer være tilsat massen eller overfladen. Folier af celluloseregenerater kan være belagt (coated) på en eller begge sider.

Stk. 2. Med folie af celluloseregenerater sidestilles produkter, hvori celluloseregenerater indgår.

§ 4. Ved plast forstås i denne bekendtgørelse de organiske makromolekylære forbindelser, der fremkommer ved polymerisation, polykondensation, polyaddition eller ved enhver anden lignende reaktion mellem molekyler med lavere molekylevægt eller ved en kemisk ændring af naturlige makromolekyler. Der kan i visse makromolekylære forbindelser indgå andre stoffer eller materialer.

Stk. 2. Følgende betragtes ikke som plast

1) elastomerer, naturgummi og syntetisk gummi,

2) papir og pap, også ændret ved tilsætning af plast,

3) ionbytterharpikser (resiner),

4) folie af celluloseregenerater, også lakbehandlet, jf. § 3,

5) silikoner, og

6) overfladebelægning, som er fremstillet på basis af

a) paraffinvoks, herunder syntetisk paraffin,

b) mikrokrystallinsk voks,

c) blandinger af de under litra a og b nævnte voksarter, eller

d) blandinger af de under litra a og b nævnte voksarter med plast.

§ 5. Ved keramiske genstande forstås i denne bekendtgørelse genstande fremstillet af en blanding af uorganiske stoffer i almindelighed med et stort indhold af ler- eller kiselholdige mineraler, der eventuelt kan være tilsat små mængder organiske stoffer. Disse genstande er først formet, og den opnåede form er derefter varigt fastholdt ved brænding. De kan være glaserede, emaljerede og/eller dekorerede.

Kapitel 3

Generelle fremstillingsbetingelser

§ 6. Materialer og genstande skal fremstilles i overensstemmelse med god fremstillingspraksis. De må ikke ved normal anvendelse eller under forudsigelige forhold kunne afgive bestanddele til fødevarer i et omfang, der kan

1) frembyde en fare for menneskers sundhed,

2) medføre en uacceptabel ændring af sammensætningen af fødevarerne eller

3) forringe fødevarernes farve, lugt, smag eller andre af fødevarernes fysiske karakteristika.

Kapitel 4

Særlige fremstillings- og anvendelsesbetingelser m.v. for visse materialer og genstande

Folie af celluloseregenerater

§ 7. Folie af celluloseregenerater må udelukkende fremstilles af de stoffer eller stofgrupper, der er anført i bilag 1, og udelukkende på de deri fastsatte betingelser.

Stk. 2. Dog kan andre stoffer eller stofgrupper anvendes som farvestoffer eller bindemiddel, såfremt disse stoffer ikke giver afsmitning til fødevarer.

§ 8. Bestemmelserne i § 7 finder ikke anvendelse på

1) folier af celluloseregenerater, der på den side, som er beregnet til at blive bragt i kontakt med fødevarer, har et lag lak på over 50 mg/dm2 og

2) syntetiske tarme af celluloseregenerater.

§ 9. Påtrykte overflader på folier af celluloseregenerater må ikke komme i kontakt med fødevarer.

Plast

§ 10. Bestemmelserne i § 11, stk. 1 og 2, § 12 og § 13 finder kun anvendelse på materialer af plast, der

1) udelukkende består af plast, eller

2) består af to eller flere lag, der hver især udelukkende består af plast, og som er forbundet ved hjælp af klæbestoffer eller på en hvilken som helst anden måde.

§ 11. Materialer og genstande af plast må udelukkende fremstilles af de monomerer og andre udgangsstoffer, der er anført i bilag 2, afdeling A og udelukkende på de deri fastsatte restriktioner og/eller specifikationer. Dog kan de monomerer og andre udgangsstoffer, der er opført på listen i bilag 2, afdeling B fortsat anvendes indtil den 31. december 2004 så længe Den videnskabelige Komité for Levnedsmidlers evaluering af dem ikke foreligger.

Stk. 2. Ved fremstilling af materialer af plast kan de additiver, der er angivet i bilag 3, anvendes inden for de deri anførte restriktioner og/eller specifikationer. Dog gælder de specifikke migrationsgrænser for stofferne angivet i bilag 3, afdeling B først fra den 1. januar 2004, når kontrollen er gennemført i simulator D (olivenolie) eller i testmedier ved erstatningsfedttest, som omhandlet i cirkulære om kontrol med materialer og genstande.

Stk. 3. Af produkter, der er fremstillet ved bakteriefermentering, må kun de stoffer, der er anført i bilag 4, anvendes, hvor produkterne er bestemt til at komme i kontakt med fødevarer.

Stk. 4. I bilag 5 fastsættes i afdeling A generelle specifikationer for plastmaterialer og -genstande. Andre specifikationer for visse af stofferne i bilag 2-3 og 4, fastsættes i afdeling B.

Stk. 5. Plastvarer af polyvinylchlorid (PVC) må ikke indeholde mere end 1 mg vinylchlorid monomer pr. kg af plastvaren.

Stk. 6. Fødevarer må ikke sælges, hvis de indeholder mere end 0,01 mg vinylchlorid monomer pr. kg fødevare.

§ 12. Materialer og genstande af plast må ikke afgive bestanddele til fødevaren i mængder, der i alt overstiger 10 mg/dm² (total migration).

Stk. 2. Den samlede migrationsgrænse (total migration) fastsættes til 60 mg pr. kg fødevare (mg/kg), for så vidt angår

1) genstande, der er eller kan sammenlignes med beholdere, eller som kan fyldes, med et rumfang på ikke under 500 ml og ikke over 10 l,

2) genstande, som kan fyldes, og for hvilke det er praktisk umuligt at anslå det overfladeareal, som er i kontakt med fødevaren, og

3) kapsler, propper, tætningsmidler og lignende lukkeanordninger.

§ 13. De specifikke migrationsgrænser i bilag 2 og bilag 3 er angivet i mg/kg. Disse grænser udtrykkes dog i mg/dm², for så vidt angår

1) genstande, der er eller kan sammenlignes med beholdere, eller som kan fyldes, med et rumfang på mindre end 500 ml eller mere end 10 l, og

2) folie og andre genstande, som ikke kan fyldes, eller for hvilke det er praktisk umuligt at anslå forholdet mellem genstandens overfladeareal og den mængde fødevare, der er i berøring hermed.

Stk. 2. For at udtrykke grænseværdierne i bilag 2 og bilag 3 i mg/dm2 divideres med omregningsfaktor 6.

Keramiske og emaljerede genstande samt glasvarer

§ 14. Keramiske og emaljerede genstande samt glasvarer, må ikke afgive mere bly eller cadmium end anført i bilag 6.

Stk. 2. Afgiver keramiske eller emaljerede genstande eller glasvarer bly eller cadmium i mængder, som overskrider de grænser, der er anført i bilag 6, men dog ikke med mere end 50 pct., kan partiet lovligt sælges, såfremt analyser af mindst 3 andre genstande af samme form og dimension og med samme dekoration og glasurer viser, at mængderne af afgivet bly eller cadmium fra disse genstande ikke i gennemsnit overskrider de grænser, der er anført i bilag 6, og ingen af disse genstande overskrider disse grænser med mere end 50 pct.

2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propan bis(2,3-epoxypropyl)ethere (BADGE)

§ 15. Materialer og genstande må ikke afgive stoffet 2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propan bis(2,3-epoxypropyl)ethere (i det følgende benævnt »BADGE «) og visse derivater deraf i mængder, som overskrider de i bilag 8 angivne grænser.

Stk. 2. BADGE må alene afgives fra følgende materialer og genstande

1) plastmaterialer og genstande, uanset plasttype,

2) materialer og genstande dækket af overfladebelægning og

3) klæbemidler.

Stk. 3. Grænseværdierne i bilag 8 gælder ikke for tungt gods, som containere og tanke, med en kapacitet på over 10.000 liter eller rørføringer i forbindelse hermed, som er dækket med særlige overfladebelægninger.

Stk. 4. BADGE kan indtil den 31. december 2004 fortsat anvendes til fremstilling af de materialer og genstande, som er nævnt i stk. 2, eller forekomme deri.

Kapitel 5

Mærkning m.v.

§ 16. Materialer og genstande, der endnu ikke er bragt i kontakt med fødevarer, skal være mærket på følgende måde

1) oplysning om fabrikant, forarbejdningsvirksomhed eller om en forhandler, der er etableret inden for Den Europæiske Union. Oplysningen skal indeholde

a) navn/firmanavn og adresse/firmaets hovedsæde, eller

b) registreret varemærke,

2) angivelse af, at varen er beregnet til fødevarer ved

a) ordene »Til fødevarer«,

b) symbolet, som er angivet i bilag 7, eller

c) en varebetegnelse, der karakteriserer anvendelsen, og

3) brugsanvisning, såfremt en udeladelse heraf vil kunne medføre, at varen ikke anvendes på rette måde.

Stk. 2. De oplysninger, der er nævnt i stk. 1, nr. 2, er ikke påkrævet for materialer og genstande, som ved deres beskaffenhed klart er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer.

Stk. 3. De oplysninger, der er nævnt i stk. 1, nr. 2 og 3 er forbeholdt materialer og genstande, som er fremstillet i overensstemmelse med reglerne i denne bekendtgørelse.

§ 17. Mærkningsoplysningerne skal gives

1) direkte på varen eller emballagen,

2) på en etiket på varen eller emballagen eller

3) på et skilt, der er anbragt i umiddelbar nærhed af varerne, og som er klart synligt for køberen.

Stk. 2. Oplysningerne i § 16, stk. 1, nr. 1 må dog ikke gives ved skiltning, medmindre de af tekniske årsager ikke kan påføres som nævnt i stk. 1, nr. 1 og 2.

Stk. 3. Når materialer og genstande bringes i handelen i et tidligere led end detailleddet, er det tilstrækkeligt at anføre oplysningerne i handelsdokumenterne.

§ 18. Mærkningsoplysningerne skal være klart synlige og letlæselige og må ikke kunne slettes.

Stk. 2. Mærkningsoplysningerne skal være på dansk. I stedet for dansk kan andre sprog, der kun ved uvæsentlige forskelle i stavning adskiller sig fra dansk, anvendes.

§ 19. Når materialer og genstande bringes i handelen i et tidligere led end detailleddet, skal disse være ledsaget af en skriftlig erklæring om, at de er fremstillet i overensstemmelse med reglerne i denne bekendtgørelse, medmindre de på grund af deres beskaffenhed klart er bestemt til at komme i kontakt med fødevarer.

Kapitel 6

Straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser

§ 20. Med bøde straffes den, der overtræder § 6, § 7, stk. 1, § 9, § 11, stk. 1, 1. pkt., § 11, stk. 2, 1. pkt. § 11, stk. 3-6, § 12, § 14, stk. 1, § 15, stk. 1 og 2, § 16, stk. 1, § 17, stk. 1 og 2, § 18, stk. 1 og stk. 2, 1. pkt. og § 19 i denne bekendtgørelse, og den, der undlader at efterkomme forbud eller påbud meddelt i henhold til bekendtgørelsen.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der ved overtrædelsen er

1) forvoldt skade på sundheden eller fremkaldt fare herfor eller

2) opnået eller tilsigtet opnået en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.

Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 21. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. marts 2003.

Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 847 af 15. oktober 2002 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer jf. dog stk. 3.

Stk. 3. Bekendtgørelse nr. 847 af 15. oktober 2002 om materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, finder dog fortsat anvendelse for fremstilling og import af plastmaterialer og -genstande indtil den 1. marts 2004. Uanset første punktum gælder, at fremstilling og import af materialer og genstande, der indeholder divinylbenzen, og som ikke overholder restriktionerne i nærværende bekendtgørelse, er forbudt, fra den 1. marts 2003.

Stk. 4. § 15 finder ikke anvendelse for materiale og genstande dækket af overfladebelægning og for klæbemidler, som omhandlet i § 15, stk. 2, nr. 2 og 3, der er kommet i berøring med fødevarer inden den 1. marts 2003. Sådanne materialer og genstande kan fortsat markedsføres, forudsat at pakkedatoen er anført på de pågældende materialer og genstande og mærkningen i øvrigt lever op til kravene i bekendtgørelse om mærkning m.v. af fødevarer.

Fødevaredirektoratet, den 20. februar 2003

P.D.V.
E.B.
Henrik G. Jensen

/Tanja Jørgensen



Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024