Om tilskud til fremme af tilpasningen og udviklingen af landdistrikterne

Tina Møller
Dokumentation

I medfør af § 2, stk. 2, jf. stk. 1, nr. 6, § 3, § 16, stk. 1, § 18, stk. 1 og 5, § 20, stk. 1, § 22, § 24, stk. 1, § 25, stk. 1 og 2, § 26, stk. 2, og § 27, stk. 1, i lov nr. 338 af 17. maj 2000 om støtte til udviklingen af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven), fastsættes efter bemyndigelse:

Kapitel 1

Ordningens indhold

§ 1. Tilskud kan inden for de på de årlige finanslove afsatte rammer ydes til projekter, der fremmer attraktive erhvervs- og levevilkår og en bæredygtig udvikling af landdistrikterne, jf. § 2, og gennemføres af offentlige myndigheder eller almennyttige sammenslutninger, jf. § 3, stk. 2.

Stk. 2. Tilskud kan endvidere ydes til projekter, der gennemføres af virksomheder, herunder jordbrugsbedrifter, samt enkeltpersoner, hvis

1)   projekterne er omfattet af § 2, stk. 1, nr. 5 eller nr. 6, eller

2)   projekterne er omfattet af et amtskommunalt projekt.

Stk. 3. Amtskommuner, Bornholms Kommune og andre offentlige myndigheder kan deltage i finansieringen af projekter under ordningen.

§ 2. Der kan ydes tilskud til projekter inden for følgende områder:

1)   Tilvejebringelse af basale servicefaciliteter for erhvervslivet og befolkningen i landdistrikterne, jf. § 12.

2)   Renovering, sanering og udvikling af mindre byer i landdistrikterne samt beskyttelse og bevarelse af landdistrikternes kulturværdier, jf. § 13.

3)   Udvikling og forbedring af infrastruktur, der er forbundet med udviklingen af jordbruget, jf. § 14.

4)   Fremme af aktiviteter inden for turisme og håndværk, jf. § 15.

5)   Diversificering af aktiviteterne på jordbrugsområdet, jf. § 16.

6)   Afsætning af kvalitetsprodukter fra jordbruget, jf. § 17.

§ 3. Ved en mindre by i landdistrikterne forstås i denne bekendtgørelse en sammenhængende bebyggelse med højst 3.000 indbyggere.

Stk. 2. Ved almennyttige sammenslutninger, der gennemfører projekter, forstås i denne bekendtgørelse organisationer, der består af mindst 5 fysiske eller juridiske personer, hvor projektets formål indgår i formålsbestemmelserne eller virker til fremme heraf, og hvor organisationen har bindende vedtægter, rets- og handleevne.

Stk. 3. Ved en jordbrugsbedrift forstås i denne bekendtgørelse en bedrift, der anvendes til landbrug, gartneri, frugtplantage, planteskole eller lignende jordbrugsvirksomhed.

Stk. 4. Jordbrugsbedriften skal omfatte mindst én ejendom, der er undergivet landbrugspligt efter reglerne i landbrugsloven. Dette gælder dog ikke bedrifter, der i det væsentligste anvendes til gartnerivirksomhed.

Stk. 5. Jordbrugsbedriften skal have et arbejdskraftbehov på mindst 415 timer pr. regnskabsår. Behovet for arbejdskraft beregnes på grundlag af mekaniseringsgrad, staldforhold, arrondering og øvrige driftsforhold.

Stk. 6. Bornholms Kommune sidestilles i denne bekendtgørelse med amtskommuner.

Kapitel 2

Administration

Myndigheder

§ 4. Tilskudsordningen finansieres af midler under Fødevareministeriet, af midler fra amtskommuner og eventuelle andre offentlige myndigheder samt af midler fra EU.

Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv fastlægger hvert år en fordeling på amtskommuner af tilsagnsrammen under Fødevareministeriet og af EUs samlede medfinansiering af ordningen.

Stk. 3. Inden for de samlede rammer, jf. stk. 1, fremsender amtskommunerne bindende indstilling om godkendelse af projekter til direktoratet, jf. § 6, stk. 3.

§ 5. Direktoratet for FødevareErhverv foretager kontrol i forbindelse med sagsbehandling og udbetaling af tilskud.

Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv, Plantedirektoratet og Fødevaredirektoratet forestår efter bemyndigelse den fysiske kontrol.

Stk. 3. Direktoratet for FødevareErhverv foretager den efterfølgende kontrol.

Stk. 4. Til brug for den i stk. 1-3 nævnte kontrol indhentes fornødne oplysninger fra andre myndigheder.

Ansøgning om tilskud m.v.

§ 6. Ansøgning om tilskud skal udfærdiges på et særskilt skema, der fås hos Direktoratet for FødevareErhverv eller amtskommunerne. Ansøgningen indgives til den amtskommune, hvortil projektet har den nærmeste tilknytning.

Stk. 2. Indgivelse af ansøgning til amtskommunen kan ske, når amtskommunen har offentliggjort en regional handlingsplan for tilpasning og udvikling af landdistrikterne, og der er foretaget en fordeling på amtskommuner af midlerne under tilskudsordningen.

Stk. 3. Amtskommunen foretager en prioritering af de indkomne ansøgninger. Kun projekter, som amtskommunen finder har betydning for gennemførelse af de i stk. 2 nævnte regionale handlingsplaner for tilpasning og udvikling af landdistrikterne, kan indstilles til tilsagn om tilskud. Ved ens prioriterede ansøgninger går tidligere modtagne ansøgninger forud for senere.

Stk. 4. Ansøgningen skal senest være modtaget af den pågældende amtskommune inden udgangen af 2005.

§ 7. Direktoratet for FødevareErhverv påser, at betingelserne for at opnå tilskud efter denne bekendtgørelse er opfyldt, og træffer på baggrund af amtskommunens indstilling afgørelse om tilsagn om tilskud.

§ 8. Direktoratet for FødevareErhverv kan fastsætte vilkår for meddelelse af tilsagn i tilsagnsskrivelsen. Vilkårene skal skriftligt accepteres af ansøger.

Stk. 2. Tilsagnsbeløbet kan ikke forhøjes, efter at ansøger har accepteret tilskudsbetingelserne.

§ 9. Direktoratet for FødevareErhverv kan fastsætte krav til regnskab og revision vedrørende bevilget tilskud.

Kapitel 3

Betingelser for tilskud

§ 10. Det er en betingelse for at opnå tilskud, at projekttypen, jf. § 2, er i overensstemmelse med og prioriteret i amtskommunens regionale handlingsplan for tilpasning og udvikling af landdistrikterne, jf. § 6, stk. 2, i de amter, hvor projektet gennemføres.

Stk. 2. Det er en betingelse for tilskud, at de nødvendige tilladelser fra offentlige myndigheder kan opnås.

Stk. 3. Direktoratet for FødevareErhverv kan fastsætte vilkår for tilskudsmodtagers forpligtigelse til at informere om den offentlige medfinansiering af projektet.

§ 11. Det er endvidere en betingelse for tilskud, at

1)   det angives, i hvilket år eller hvilke år løbende fra 16. oktober til 15. oktober anmodning om udbetaling af tilskud vil blive indsendt, jf. § 23,

2)   ansøger foretager den projektrapportering, der fremgår af tilsagnsskrivelsen, eller som Direktoratet for FødevareErhverv eller amtskommunen anmoder om,

3)   projektet senest 6 måneder efter tilsagnsdato er påbegyndt, medmindre direktoratet har godkendt en udsættelse,

4)   de støttede investeringer opretholdes i en periode på 5 år fra tidspunktet for meddelelse af tilsagn om tilskud eller som fastsat i tilsagnet,

5)   projektets formål opretholdes i en periode på 5 år fra tidspunktet for meddelelse af tilsagn om tilskud eller som fastsat i tilsagnet, og

6)   projektet opfylder princippet om additionalitet. Ved additionalitet forstås, at støttede aktiviteter skal være supplerende i forhold til den aktivitet, der ville kunne finde sted uden tilskud.

Kapitel 4

Tilskudsberettigede investeringer

§ 12. Projekter inden for tilvejebringelse af basale servicefaciliteter for erhvervslivet og befolkningen i landdistrikterne skal vedrøre

1)   foranstaltninger, der fremmer nødvendige servicefaciliteter for jordbrugserhvervet,

2)   etablering af nye eller bevarelse af lukningstruede servicefaciliteter samt etablering af fælles centre for tjenesteydelser og konsulenttjenester, hvis behovet ikke allerede er dækket i området, eller

3)   etablering af netværk med henblik på overførsel af viden mellem virksomheder og mellem virksomheder og rådgivningscentre.

§ 13. Projekter inden for renovering, sanering og udvikling af mindre byer i landdistrikterne samt beskyttelse og bevarelse af landdistrikternes kulturværdier skal vedrøre

1)   renovering, sanering og udvikling af mindre byer i landdistrikterne, jf. § 3, stk. 1, og den eksisterende arkitektoniske kulturarv,

2)   beskyttelse og bevarelse af landdistrikternes kulturværdier i øvrigt,

3)   renovering og anvendelse af tiloversblevne bygninger for at værne om lokalområdets særpræg, eller

4)   kulturel aktivitet og formidling af kultur i forbindelse med udvikling af landdistrikterne.

§ 14. Projekter inden for udvikling og forbedring af infrastruktur, der er forbundet med udviklingen af jordbruget, skal vedrøre

1)   offentlige investeringer i infrastruktur, der kan gøre områderne attraktive for etablering af jordbrugsrelateret virksomhed, eller

2)   fælles opbevaringsfaciliteter, hvor regionens særegne karakter medfører specielle transport- eller opbevaringsproblemer.

§ 15. Projekter om fremme af aktiviteter inden for turisme og håndværk skal vedrøre

1)   udvikling og markedsføring af egns- eller artsspecifik turisme eller håndværk,

2)   offentlighedens adgang til det åbne land, eller

3)   friluftsaktiviteter samt aktiviteter, der er prioriteret i amtskommunens planlægning for udvikling af turisme.

§ 16. Projekter inden for diversificering af aktiviteterne på jordbrugsområdet skal vedrøre nye aktiviteter på jordbrugsbedriften, der ikke er forbundet med egentlig jordbrugsvirksomhed, forarbejdning og afsætning af jordbrugsprodukter eller turisme.

Stk. 2. Det er en betingelse for tilskud, at de nye aktiviteter på bedriften foregår på tilskudsmodtagerens regning og risiko.

§ 17. Projekter inden for afsætning af kvalitetsprodukter fra jordbruget skal vedrøre

1)   økologiske fødevarer,

2)   produkter, hvor produktets stednavn eller mærke udgør en oprindelsesidentifikation for produktet,

3)   produkter, hvor produktet er produceret på den egn, som dets regionale kendetegn henviser til,

4)   produkter med en særlig kvalitet, der knytter sig til regionen, eller

5)   produkter med særlige produktionskriterier, der knytter sig til regionen.

§ 18. Der kan ydes tilskud til investeringer, der er nødvendige for gennemførelse af de i §§ 12-17 nævnte projekter.

Stk. 2. Ved tilskud til projekter, jf. stk. 1, kan der ligeledes ydes tilskud til udgifter til forundersøgelse og udarbejdelse af ansøgning om tilskud.

Stk. 3. Tilskud efter stk. 1 og 2 ydes på betingelse af, at anmodningen er fremsat i ansøgningen, jf. § 6, og godkendelsen fremgår af tilsagnet om tilskud.

§ 19. Der kan ikke ydes tilskud til

1)   udgifter, som ansøger har afholdt eller påtaget sig at afholde, inden amtsrådet har givet tilladelse til at sætte projektet i gang. Dog kan udgifter, der har været nødvendige for at udarbejde ansøgningen, anerkendes af amtskommunen eller Direktoratet for FødevareErhverv,

2)   udgifter vedrørende projekter, som ansøger er forpligtet til at gennemføre efter anden lovgivning,

3)   udgifter, hvortil der er ydet tilskud fra andre EU-medfinansierede støtteordninger,

4)   driftsudgifter, herunder værdien af eget og ansattes arbejde. Der kan dog i særlige tilfælde og i en begrænset periode ydes tilskud til driftsudgifter vedrørende projekter,

5)   brugt og renoveret udstyr, medmindre der foreligger en forhåndstilladelse fra direktoratet. Anmodning om tilskud til køb af brugt udstyr skal være fremsat i ansøgningen, jf. § 6, og godkendelsen skal fremgå af tilsagnet om tilskud,

6)   køb af fast ejendom, herunder køb af jord,

7)   investeringer i fremstilling eller forarbejdning af landbrugsprodukter,

8)   finansierings-, revisions-, advokat- og pengeinstitutomkostninger, medmindre disse skyldes krav fra tilsagnsgivende myndighed, eller

9)   moms, medmindre denne endeligt bæres af tilskudsmodtager og på betingelse af, at anmodningen herom er fremsat i ansøgningen, jf. § 6, og godkendelsen fremgår af tilsagn om tilskud.

§ 20. Ændring af et projekt, hvortil Direktoratet for FødevareErhverv har meddelt tilsagn om tilskud, må ikke påbegyndes, inden der er meddelt godkendelse fra direktoratet.

Stk. 2. Ændring af et projekt kan godkendes af direktoratet som tilskudsberettiget på betingelse af, at

1)   amtskommunen har indstillet ændringen,

2)   projektets samlede formål opretholdes, og

3)   de omfattede udgifter er tilskudsberettigede efter de regler, der gælder på tidspunktet for ansøgning om ændring af investeringen.

Stk. 3. Tilskuddet kan ikke forhøjes i forbindelse med ændring af investeringer i projektet.

Kapitel 5

Beregning af tilskud

§ 21. Der kan efter denne bekendtgørelse ydes et tilskud på op til 50 pct. af de godkendte tilskudsberettigede udgifter.

Stk. 2. Private virksomheder og jordbrugsbedrifter kan maksimalt modtage 100.000 EUR i tilskud til projekter efter § 16.

§ 22. De tilskudsberettigede udgifter kan være 100 pct. offentligt finansieret, såfremt projektet gennemføres af en offentlig myndighed eller en almennyttig sammenslutning.

Stk. 2. Det samlede tilskud til et projekt kan maksimalt udgøre 100 pct.

Kapitel 6

Udbetaling af tilskud

§ 23. Udbetaling af tilskud sker på baggrund af ansøgers opgørelse over afholdte udgifter. Anmodning om udbetaling af tilskud skal ske på et særskilt skema, der fås hos Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 2. Tilskud kan udbetales i indtil 3 rater. De enkelte rater skal udgøre mindst 20 pct. af det totale tilsagnsbeløb.

Stk. 3. Afsluttende udbetalingsanmodning skal være modtaget i direktoratet senest den 1. august 2006.

Stk.4. Det er en betingelse for udbetaling af tilskud, at tilskudsmodtageren anviser en konto i et pengeinstitut, hvortil tilskuddet kan overføres.

§ 24. Ansøger udarbejder et regnskab for projektet i overensstemmelse med § 9, og afgiver herunder en beretning om projektets forløb. Regnskabet revideres af

1)   en registreret eller statsautoriseret revisor, eller

2)   Kommunernes Revisionsafdeling.

Stk. 2. For så vidt angår tilskud til projekter omfattet af §§ 16 og 17, kan regnskabet, jf. stk. 1, endvidere revideres af driftsøkonomiske jordbrugskonsulenter godkendt som særligt sagkyndige efter bekendtgørelsen om yngre jordbrugeres førstegangsetablering.

Kapitel 7

Underretningspligt

§ 25. Betingelserne for tilskud skal opfyldes i 5 år fra det tidspunkt, hvor tilsagn om tilskud meddeles eller som fastsat i tilsagnet.

Stk. 2. En tilskudsmodtager skal i den periode, hvor betingelserne for tilskud skal opfyldes, på forlangende afgive erklæring til Direktoratet for FødevareErhverv om, hvorvidt betingelserne for tilskud fortsat opfyldes.

Stk. 3. En tilskudsmodtager er forpligtet til at give direktoratet meddelelse om forhold, der kan medføre tilskuddets bortfald efter § 26.

Kapitel 8

Bortfald og tilbagebetaling af tilskud

§ 26. Tilsagn om tilskud og tilskud bortfalder,

1)   hvis betingelserne for tilskud ikke længere er opfyldt, jf. kapitel 3,

2)   hvis ansøger har givet urigtige eller vildledende oplysninger eller har fortiet oplysninger af betydning for sagens afgørelse,

3)   hvis projektet ikke gennemføres i overensstemmelse med den godkendte ansøgning, herunder hvis væsentlige dele af projektet bortfalder,

4)   hvis der ikke ydes den fornødne bistand ved kontrollens gennemførelse,

5)   ved ejer- eller brugerskifte, medmindre den nye ejer eller bruger efter ansøgning herom indtræder i rettigheder og forpligtelser efter tilsagnet om tilskud,

6)   hvis ansøger tilsidesætter de fastsatte krav til regnskab og revision, herunder hvis projektregnskab og bilag ikke opbevares tilgængeligt i 5 år, eller

7)   hvis ansøger ikke indsender anmodning om udbetaling af tilskud inden for den angivne periode, jf. § 11, nr. 1, medmindre Direktoratet for FødevareErhverv har godkendt en ændring heraf.

Stk. 2. Direktoratet kan bestemme, at tilskud helt eller delvist skal tilbagebetales med tillæg af renter, hvis der foreligger væsentlige fejl eller forsømmelser fra modtagerens side, herunder hvis modtageren har overtrådt bestemmelserne i kapitel 3. Rentetillægget beregnes fra tidspunktet for meddelelse af tilbagebetalingskravet til tilbagebetaling sker og med den rentesats, der fremgår af § 5 i renteloven.

Stk. 3. Stk. 2 finder ikke anvendelse i tilfælde af force majeure, herunder navnlig ved

1)   tilskudsmodtagers død,

2)   tilskudsmodtagerens langvarige uarbejdsdygtighed, eller

3)   ekspropriation af en væsentlig del af ejendommen, hvis en sådan ekspropriation ikke kunne forudses på tidspunktet for meddelelse af tilsagn om tilskud.

Kapitel 9

Udelukkelse

§ 27. En ansøger udelukkes fra at ansøge om tilskud efter denne bekendtgørelse, hvis ansøger med forsæt eller ved grov uagtsomhed har afgivet urigtige oplysninger af betydning for modtagelse af tilskud

1)   efter denne bekendtgørelse,

2)   efter kapitel 2 i bekendtgørelse om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion m.v.,

3)   efter kapitel 20 i bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, eller

4)   efter bekendtgørelse om tilskud til lægivende og biotopforbedrende beplantninger.

Stk. 2. Udelukkelsen sker for det pågældende kalenderår, hvis der er tale om grov uagtsomhed, medens udelukkelsen også sker for det følgende år, hvis urigtige oplysninger er afgivet med forsæt.

Kapitel 10

Forenelighed og sammenhæng

§ 28. Der kan ikke samtidig ydes støtte til en og samme foranstaltning i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL) og om ændring og ophævelse af visse forordninger, og i henhold til andre fællesskabsstøtteordninger.

Stk. 2. Støtte til flere foranstaltninger i henhold til den i stk. 1 nævnte forordning kan kun kombineres, hvis foranstaltningerne hænger sammen og er indbyrdes forenelige. Hvis det er nødvendigt, justeres støtteniveauet.

Kapitel 11

Klageadgang

§ 29. Klage over afgørelser truffet efter denne bekendtgørelse indgives efter reglerne i bekendtgørelse om Direktoratet for FødevareErhvervs opgaver og beføjelser.

Kapitel 12

Straffebestemmelser

§ 30. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning straffes med bøde den, der

1)   til brug for afgørelser, der træffes i henhold til loven eller de i medfør af loven fastsatte regler, afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger af betydning for afgørelsen,

2)   handler i strid med de vilkår, der er fastsat i en sådan afgørelse,

3)   i øvrigt undlader at give oplysninger, som den pågældende har pligt til at give i henhold til loven eller denne bekendtgørelse,

4)   afgiver urigtige eller vildledende oplysninger om sådanne forhold,

5)   undlader at give kontrolmyndigheden adgang til jordbrugsbedriften, virksomheden eller projektet efter lovens § 20, stk. 2, eller

6)   undlader at udlevere eller indsende materiale eller at yde kontrolmyndigheden bistand efter lovens § 20, stk. 3.

Stk. 2. Med bøde straffes endvidere den, der overtræder bestemmelser i regler fastsat af Det Europæiske Fællesskab om forhold, der er omfattet af loven eller denne bekendtgørelse.

Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 31. Skønnes overtrædelsen ikke at ville medføre højere straf end bøde, kan Direktoratet for FødevareErhverv tilkendegive, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning. Det er en betingelse herfor, at den, der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist, der efter begæring kan forlænges, at betale en i tilkendegivelsen angivet bøde.

Stk. 2. For den i stk. 1 nævnte tilkendegivelse finder bestemmelsen i retsplejelovens § 931, stk. 2, tilsvarende anvendelse.

Stk. 3. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter stedfunden vedtagelse inddrevet eller afsonet, bortfalder videre forfølgning.

Kapitel 13

Ikrafttrædelse

§ 32. Bekendtgørelsen træder i kraft den 9. april 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 937 af 25. oktober 2001 om tilskud til fremme af tilpasningen og udviklingen af landdistrikterne ophæves. Bekendtgørelsen finder dog fortsat anvendelse for ansøgninger indkommet inden den 9. april 2003.

Direktoratet for FødevareErhverv, den 31. marts 2003

Arent B. Josefsen

/Niels Gøtke


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024