Om tilskud til jordbrugere på visse småøer

Tina Møller
Dokumentation

I medfør af § 2, stk. 2, jf. stk.1, nr. 3, § 3, § 16, stk. 1, § 18, stk. 1, § 20, stk. 1, § 22, § 24, § 26, stk. 2, og § 27, stk. 1, i lov nr. 338 af 17. maj 2000 om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven), fastsættes efter bemyndigelse:

Kapitel 1

Ordningens indhold

§ 1. Tilskud kan efter ansøgning ydes for et år ad gangen til ejere eller forpagtere, der driver og bebor en jordbrugsbedrift på følgende øer: Agersø, Anholt, Askø, Avernakø, Barsø, Birkholm, Bjørnø, Bågø, Drejø, Egholm, Endelave, Fanø, Fejø, Femø, Fur, Hjarnø, Hjortø, Lyø, Læsø, Mandø, Nekselø, Omø, Orø, Samsø, Sejerø, Skarø, Strynø, Tunø, Venø, Ærø og Aarø.

Kapitel 2

Jordbrugsbedrift

§ 2. Ved en jordbrugsbedrift forstås i denne bekendtgørelse en økonomisk driftsenhed, der anvendes til landbrug, gartneri, frugtplantage, planteskole eller lignende jordbrugsvirksomhed.

Stk. 2. En jordbrugsbedrift kan bestå af én eller flere landbrugsejendomme eller ejendomme uden landbrugspligt, der drives sammen. I en bedrift kan indgå ejede og forpagtede arealer og arealer med græsningsret. Jordbrugsbedriften skal omfatte mindst én ejendom, der er undergivet landbrugspligt efter reglerne i landbrugsloven.

Kapitel 3

Administration

Myndigheder

§ 3. Direktoratet for FødevareErhverv træffer afgørelser efter denne bekendtgørelse.

§ 4. Direktoratet for FødevareErhverv   foretager kontrol i forbindelse med administrationen efter denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Plantedirektoratet foretager efter bemyndigelse den fysiske kontrol.

Stk. 3. Til brug for den i stk. 1-2, nævnte kontrol indhentes fornødne oplysninger fra andre myndigheder.

§ 5. Direktoratet for FødevareErhverv kan fastsætte krav til regnskab og revision vedrørende bevilgede tilskud.

Ansøgning

§ 6. Ansøgning skal udfærdiges på et særskilt ansøgningsskema og indsendes hvert år. Ansøgningen skal være Direktoratet for FødevareErhverv i hænde senest den 21. april eller i tilfælde hvor den 21. april er en lørdag, søndag, mandag eller en helligdag, den   anden hverdag (lørdag ikke medregnet) der følger herefter. Ansøgningsskemaer fås hos direktoratet og hos Sammenslutningen af Danske Småøer.

Stk. 2. Såfremt ansøgningsskemaet indleveres efter sidste frist for ansøgning, nedsættes tilskuddet med 1 pct. for hver arbejdsdag, ansøgningen er forsinket. Er forsinkelsen på over 25 kalenderdage, udbetales der ikke tilskud.

Stk. 3. Hvis ekstraordinære og uforudsigelige omstændigheder har gjort det umuligt for ansøgeren at indlevere ansøgningen rettidigt, kan der ses bort fra forsinkelsen. Ansøgning med skriftligt bevismateriale skal indgives til direktoratet   senest 10 arbejdsdage fra det tidspunkt, hvor ansøgeren igen er i stand til at indlevere ansøgningen.

Stk. 4. Der kan kun indgives én ansøgning pr. bedrift pr. år.

Kapitel 4

Betingelser for tilskud

§ 7. Det er en betingelse for at opnå tilskud,

1)   at ansøger på den jordbrugsbedrift, hvortil der ansøges om tilskud, driver et areal på mindst 5,0 hektar jordbrugsmæssigt på en af de i § 1 omhandlede øer, og

2)   at ansøger har fast bopæl og er tilmeldt folkeregisteret på jordbrugsbedriften på en af de i § 1, stk. 1, omhandlede øer.

Stk. 2. Ansøger skal i mindst 5 år fra datoen for den første udbetaling af tilskuddet drive et areal jordbrugsmæssigt på jordbrugsbedriften på en af de i § 1, stk. 1, omhandlede øer, svarende til det areal, der indgik ved arealtilskudsberegningen, jf. § 10, samt have bopæl på jordbrugsbedriften på en af de i § 1 omhandlede øer.

Stk. 3. Hvis bedriften drives af flere personer i forening i overensstemmelse med landbrugsloven, kan tilskud ydes, hvis en deltager, der ejer eller forpagter en anpart på 1/5 eller derover, har bopæl på bedriften.

Stk. 4. Hvis en ansøgers jordbrugsbedrift indgår i et driftsfællesskab mellem jordbrugsbedrifter kan arealer, der drives af driftsfællesskabet medregnes forholdsmæssigt svarende til ansøgers andel af driftsfællesskabet ved opgørelsen af ansøgers tilskudsberettigede arealer. Betingelserne i § 7, stk. 1 og 2, § 8 og § 9 skal i givet fald være opfyldt. Det er endvidere en betingelse, at driftsfællesskabet er organiseret som et personligt ansvarligt interessentskab bestående af fysiske personer, og driftsfællesskabets eneste formål skal være landbrugsdrift.

Stk. 5. Tilskud kan ikke søges af selskaber samt af stat, amtskommuner og kommuner.

§ 8. Det er en betingelse for tilskud, at ansøgeren i den planperiode, der er afsluttet forud for ansøgningstidspunktet, jfr. § 6, har opfyldt kravene til god landbrugspraksis for bedriften. Ved planperiode forstås en planperiode for mark- og gødningsplan samt gødningsregnskab, jf. lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, jf. lovbekendtgørelse nr. 551 af 2. juli 2002.

Stk. 2. Ved god landbrugspraksis forstås i denne bekendtgørelse,

1)   at forbruget af kvælstof for den eller de virksomheder, som jordbrugsbedriften er omfattet af, ikke har oversteget kvoten for kvælstof, jf. kapitel 2 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

2)   at der har været etableret plantedække i overensstemmelse med kapitel 3 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

3)   at der er blevet udarbejdet markplan i overensstemmelse med § 21 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

4)   at der er udarbejdet gødningsplan og udarbejdet samt indsendt gødningsregnskab i overensstemmelse med §§ 21-22 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

5)   at der har været udlagt efterafgrøder i overensstemmelse med regler fastsat i medfør af § 18, stk. 2, i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, jf. § 23 i bekendtgørelse nr. 690 af 17. juli 2001 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2001/2002 og § 24 i bekendtgørelse nr. 609 af 18. juli 2002 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2002/2003,

6)   at der har været ført journal over anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i overensstemmelse med §§ 1-4 i bekendtgørelse nr. 492 af 7. juni 1994 om sprøjtejournaler og eftersyn af sprøjteudstyr i jordbruget,

7)   at dyreholdet har været i overensstemmelse med § 28 i bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., dog for så vidt angår planperioden 2001/2002 § 28 i bekendtgørelse nr. 877 af 10. december 1998 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., ændret ved bekendtgørelse nr. 677 af 5. juli 2000,

8)   at avl og opfedning af kalve er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af kalve,

9)   at avl og opfedning af svin er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af svin, og

10) at hold af æglæggende høner m.v. er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af æglæggende høner, dog for så vidt angår planperioden 2001/2002 bekendtgørelse nr. 340 af 30. juni 1981 om anvendelse af æglægningsbure, ændret ved bekendtgørelse nr. 381 af 16. juni 1986.

§ 9. Hvis der i et kreatur, der tilhører en producents kvægbesætning, i henhold til de relevante bestemmelser i direktiv 96/23/EF 2)  påvises restkoncentrationer af stoffer, der er forbudt i henhold til direktiv 96/22/EF 3) , eller restkoncentrationer af stoffer, der er tilladt i henhold til sidstnævnte direktiv, men som anvendes ulovligt, eller hvis et ikke-tilladt stof eller produkt eller et stof eller produkt, der er tilladt i henhold til direktiv 96/22EF, men som opbevares ulovligt, bliver fundet i en hvilken som helst form på producentens bedrift, udelukkes den pågældende producent for det kalenderår, hvor påvisningen er sket, fra at modtage udligningsgodtgørelse. I gentagelsestilfælde kan der alt efter overtrædel~sens alvor fastsættes en udelukkelsesperiode på indtil fem år regnet fra det år, hvor det pågældende gentagelsestilfælde blev påvist.

Stk. 2. Hvis kreaturernes ejer eller den, der er ansvarlig for disse, lægger hindringer i vejen for udførelsen af den inspektion og de prøveudtagninger, der er nødvendige for gennemførelsen af de nationale overvågningsplaner for restkoncentrationer eller for udførelsen af de undersøgelser og den kontrol, der gennemføres i henhold til direktiv 96/23/EF, finder sanktionerne i stk. 1 anvendelse.

Kapitel 5

Beregning af tilskud

§ 10. Tilskuddet beregnes på grundlag af antal hektar jordbrugsmæssigt drevne arealer. Ved jordbrugsmæssigt drevne arealer forstås alle arealer i omdrift og uden for omdrift, som benyttes til landbrugsformål. Markerne skal være nøjagtigt målt op, og markernes størrelse skal angives med 2 decimaler.

Stk. 2. Ved beregning af tilskuddet kan i alt højst indgå 100 hektar.

Stk. 3. Tilskudssatsen udgør 430 kr. pr. hektar.

Stk. 4. Hvis ansøger har ansøgt om hektarstøtte i ansøgningsåret, foretages beregningen af tilskuddet ud fra de arealoplysninger, der indgår i den pågældende godkendte ansøgning om hektarstøtte.

Stk. 5. Hvis ansøger ikke ansøger om hektarstøtte i det kalenderår, hvori der ansøges om tilskud til jordbrugere på visse småøer, foretages beregningen af tilskuddet ud fra det jordbrugsmæssigt drevne areal i ansøgningsåret.

Kapitel 6

Udbetaling af tilskud

§ 11. Tilskuddet udbetales inden den 31. januar i året efter det år, hvori der er ansøgt om tilskud.

Stk. 2. Det er en betingelse for udbetaling af tilskud, at ansøger anviser en konto i et pengeinstitut, hvortil tilskuddet kan overføres.

Kapitel 7

Underretningspligt

§ 12. Tilskudsmodtager skal underrette Direktoratet for FødevareErhverv, hvis betingelserne i § 7, stk. 2, ikke længere er opfyldt.

Stk. 2. Tilskudsmodtager skal på Direktoratet for FødevareErhvervs forlangende afgive erklæring om, hvorvidt betingelserne i § 7, stk. 2, er opfyldt.

Kapitel 8

Tilbagebetaling af tilskud

§ 13. Udbetalte tilskud skal helt eller delvist tilbagebetales med tillæg af renter, som beregnes fra tidspunktet for meddelelse af tilbagebetalingskravet til tilbagebetaling sker og med den rentesats, der fremgår af § 5 i renteloven:

1)   hvis ansøger har givet urigtige eller vildledende oplysninger eller har fortiet oplysninger af betydning for sagens afgørelse,

2)   hvis tilskudsmodtageren tilsidesætter sine pligter efter lovens § 20, stk. 2 og 3, eller § 21,

3)   hvis betingelserne i § 7, stk. 2, § 8 og § 9 ikke overholdes, eller

4)   hvis forudsætningerne for tilskud i øvrigt efter Direktoratet for FødevareErhvervs skøn er væsentligt forrykket.

Stk. 2. Stk. 1, nr. 3, finder normalt ikke anvendelse i tilfælde af force majeure, herunder navnlig hvis

1)   tilskudsmodtageren afgår ved døden,

2)   tilskudsmodtageren er uarbejdsdygtig i en længere periode,

3)   en væsentlig del af bedriften eksproprieres, og ekspropriationen ikke kunne forudses på ansøgningstidspunktet,

4)   der indtræffer en naturkatastrofe, som i væsentlig grad berører bedriftens landbrugsareal,

5)   bygninger, der på bedriften er bestemt til husdyropdræt, ødelægges ved et ulykkestilfælde, eller

6)   en epizooti (epidemi blandt kvæg) berører tilskudsmodtagerens besætning.

§ 14. Ved ejer- eller brugerskifte kan kravene i § 7, stk. 2, fraviges, hvis den nye ejer eller bruger over for Direktoratet for FødevareErhverv erklærer at ville indtræde i betingelserne for ydelse af tilskud.

Stk. 2. Direktoratet kan i særlige tilfælde fravige bopælskravet i § 7, stk. 2.

Stk. 3. Såfremt en bedrift overdrages i sin helhed inden det ansøgte tilskud er udbetalt, vil tilskuddet uanset overdragelsen blive udbetalt til overdrageren, medmindre overdrageren ved transport overfører retten til tilskuddet til erhververen. Udbetaling af tilskuddet til erhververen er betinget af, at dette ikke strider mod trediemands bedre retsstilling i forhold til overdrageren.

Stk. 4. Det er en forudsætning for udbetaling til erhververen, at denne indtræder i overdragerens forpligtelser, jf. stk. 1.

Kapitel 9

Udelukkelse

§ 15. En ansøger udelukkes fra at modtage tilskud, hvis ansøger med forsæt eller grov uagtsomhed har afgivet urigtige oplysninger af betydning for modtagelse af tilskud.

Stk. 2. Udelukkelse sker for det pågældende kalenderår, hvis der er tale om grov uagtsomhed, medens udelukkelse også sker for det følgende år, hvis urigtige oplysninger er afgivet med forsæt.

Kapitel 10

Klageadgang

§ 16. Klager over afgørelser truffet efter denne bekendtgørelse indgives efter reglerne i bekendtgørelse om Direktoratet for FødevareErhvervs opgaver og beføjelser.

Kapitel 11

Straffebestemmelser

§ 17. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der

1)   til brug for afgørelser, der træffes i henhold til loven eller de i medfør af loven fastsatte regler, afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger af betydning for afgørelsen,

2)   handler i strid med de vilkår, der er fastsat i en sådan afgørelse,

3)   i øvrigt undlader at give oplysninger, som den pågældende har pligt til at give i henhold til loven eller denne bekendtgørelse,

4)   afgiver urigtige eller vildledende oplysninger om sådanne forhold,

5)   undlader at give kontrolmyndigheden adgang til jordbrugsbedriften eller virksomheden efter lovens § 20, stk. 2,

6)   undlader at udlevere eller indsende materiale eller at yde kontrolmyndigheden bistand efter lovens § 20, stk. 3.

Stk. 2. Med bøde straffes endvidere den, der overtræder bestemmelser i regler fastsat af Det Europæiske Fællesskab om forhold, der er omfattet af loven eller denne bekendtgørelse.

§ 18. Skønnes en overtrædelse ikke at ville medføre højere straf end bøde, kan Direktoratet for FødevareErhverv tilkendegive, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning. Det er en betingelse herfor, at den, der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist, der efter begæring kan forlænges, at betale en i tilkendegivelsen angivet bøde.

Stk. 2. For den i stk. 1 nævnte tilkendegivelse finder bestemmelsen i retsplejelovens § 931, stk. 2, tilsvarende anvendelse.

Stk. 3. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter stedfunden vedtagelse inddrevet eller afsonet, bortfalder videre forfølgning.

Kapitel 12

Ikrafttrædelse

§ 19. Bekendtgørelsen træder i kraft den 9. april 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 972 af 27. oktober 2000 om tilskud til jordbrugere på visse småøer ophæves. Bekendtgørelsen finder dog fortsat anvendelse for ansøgninger indgivet inden den 31. december 2002.

Direktoratet for FødevareErhverv, den 31. marts 2003

Arent B. Josefsen

/Niels Gøtke

Officielle noter

1) I bekendtgørelsen er medtaget visse bestemmelser fra Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 af 17. maj 1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL) og om ændring og ophævelse af visse forordninger (EF-tidende 1999 nr. L 160, side 80). Ifølge artikel 249 i EF-traktaten gælder en forordning umiddelbart i hver medlemsstat. Gengivelsen af disse bestemmelser i bekendtgørelsen er således udelukkende begrundet i praktiske hensyn og berører ikke den nævnte forordnings umiddelbare gyldighed i Danmark.

2) EFT L 125 af 23. maj 1996

3) EFT L 125 af 23. maj 1996


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024