Om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger i særligt følsomme landbrugsområder

Tina Møller
Dokumentation

I medfør af § 2, stk. 2, § 3, § 16, stk. 1, § 18, stk. 1 og 3, § 19, stk. 1, 2, 4 og 5, § 20, stk. 1, § 22, § 24, stk. 1, § 25, stk. 2, § 26, stk. 2, og § 27, stk. 1, i lov nr. 338 af 17. maj 2000 om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven), som ændret ved § 46 i lov nr. 145 af 25. marts 2002, fastsættes:

Kapitel 1

Ordningens formål og indhold

§ 1. Formålet med de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger er at beskytte og forbedre vandmiljøet og naturen og dermed bidrage til at fremme den biologiske mangfoldighed inden for særligt følsomme landbrugsområder (SFL-områder), der er udpeget af amtsrådet, jf. § 11.

§ 2. Inden for de på de årlige finanslove afsatte rammer kan der efter ansøgning ydes tilskud til ejere og forpagtere af jordbrugsbedrifter. Tilskud ydes for arealer, der er beliggende inden for SFL-områder, og til følgende miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger:

1)   Nedsættelse af kvælstoftilførslen.

2)   Etablering af efterafgrøder.

3)   Miljøvenlig drift af græs- og naturarealer.

4)   Etablering af ekstensive randzoner.

5)   Etablering af vådområder.

Kapitel 2

Definitioner

§ 3. Ved en jordbrugsbedrift forstås i denne bekendtgørelse en driftsenhed, som anvendes til landbrug, skovbrug, gartneri, frugtplantage, planteskole eller lignende jordbrugsvirksomhed. Driftsenheden kan omfatte både ejede og forpagtede arealer. Driftsenhedens arealer kan være med landbrugspligt efter reglerne i landbrugsloven eller uden landbrugspligt.

§ 4. Ved en tilsagnsperiode forstås i denne bekendtgørelse en periode, hvor en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning skal gennemføres.

Stk. 2. Ved et tilsagnsår forstås en periode på 12 måneder, der begynder ved tilsagnsperiodens begyndelse eller ved udløbet af et foregående tilsagnsår.

§ 5. Ved agerjord forstås i denne bekendtgørelse jord, der indgår i omdriften, som defineret i bilag 1, med undtagelse af jord, som omhandlet under bilagets punkt D/15, D/17 (kulturer under glas) og D/21 (brakjord).

§ 6. Ved flerårige kulturer forstås i denne bekendtgørelse kulturer uden for omdriften (bortset fra varige græsarealer) som dyrkes på arealerne over en længere periode og giver udbytte i flere år, som defineret i bilag 2, med undtagelse af kulturer, som omhandlet under bilagets punkt G/07 (flerårige kulturer under glas).

§ 7. Ved en dyreenhed (DE) forstås i denne bekendtgørelse en dyreenhed, som defineret i Miljøministeriets bekendtgørelse om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v.

Kapitel 3

Administration

Myndigheder

§ 8. Amtsrådets opgaver efter denne bekendtgørelse udøves på Bornholm af kommunalbestyrelsen i Bornholms kommune. I denne bekendtgørelse skal ved amtsråd for Bornholms vedkommende derfor forstås kommunalbestyrelsen i Bornholms kommune .

§ 9. Direktoratet for FødevareErhverv træffer afgørelse efter denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Amtsrådet træffer afgørelse om

1)   tilladelser efter § 42, stk. 5, § 54, stk. 5, og § 72, stk. 5,

2)   undtagelser fra § 39, stk. 2, nr. 2 og nr. 3, 1. pkt., og stk. 3, nr. 2, § 42, stk. 3, 2. pkt., § 43, stk. 1, nr. 6 og 7, § 48, stk. 2, § 51, stk. 1, § 54, stk. 3, 2. pkt., og § 55, stk. 1, nr. 7 og 8,

3)   undtagelser fra de betingelser, der er fastsat i medfør af § 44, stk. 1 og stk. 3, nr. 1 og 2, § 45, stk. 1 og 2, § 56, stk. 1 og 2, og § 57, stk. 1 og 2, og

4)   for tilsagn om tilskud, der er meddelt i medfør af tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, dispensation fra de bestemmelser og betingelser, der kan dispenseres fra ifølge disse bekendtgørelser.

Stk. 3. Amtsrådet udfærdiger bindende indstilling til Direktoratet for FødevareErhverv om afgørelse af ansøgninger om tilskud. Amtsrådet udfærdiger endvidere bindende indstilling om afgørelse af ansøgninger om ændring af tilsagn om tilskud. I forbindelse med indstillingen foretager amtsrådet de vurderinger, der er anført i § 20, stk. 3, § 21, § 22, stk. 2, § 27, stk. 2, § 29, stk. 2, jf. § 73, stk. 2, nr. 1, § 31, § 33, § 40, § 41, stk. 3, § 42, stk. 2 og 3, § 45, stk. 1 og 2, § 49, stk. 1, stk. 2, nr. 2, stk. 3 og stk. 4, § 50, stk. 3, § 54, stk. 2 og 3, § 57, stk. 1 og 2, § 72, stk. 5, § 73, stk. 2, nr. 1, og § 74, stk. 1, nr. 2.

Stk. 4. Amtsrådet underretter ansøger om Direktoratet for FødevareErhvervs afgørelse.

§ 10. Direktoratet for FødevareErhverv og amtsrådet foretager kontrol i forbindelse med administrationen efter denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Plantedirektoratet forestår den fysiske kontrol.

Stk. 3. Til brug for den i stk. 1-2 nævnte kontrol indhentes fornødne oplysninger fra andre myndigheder.

Stk. 4. Direktoratet for FødevareErhverv og Plantedirektoratet udøver de i landdistriktsstøttelovens § 20, stk. 2 og 3, jf. lovens § 2, stk. 1, nr. 4, litra a, nævnte beføjelser.

SFL-områder

§ 11. Amtsrådet udpeger særligt følsomme landbrugsområder (SFL-områder) efter retningslinier udstedt af Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 2. For de udpegede SFL-områder fastlægger amtsrådet,

1)   hvilke af foranstaltningerne, der kan ydes tilskud til inden for områderne, og

2)   de landskabselementer, langs hvilke der kan etableres ekstensive randzoner, jf. § 46, nr. 1.

Stk. 3. Amtsrådet kan

1)   fastsætte minimumsarealet, som ansøgning om tilskud til etablering af efterafgrøder skal omfatte, og

2)   for de udpegede SFL-områder fastsætte minimumsarealet, som ansøgning om tilskud til hver enkelt af de øvrige foranstaltninger skal omfatte.

Stk. 4. For de udpegede SFL-områder kan amtsrådet fastlægge et mere detaljeret grundlag for amtsrådets vurdering af de betingelser for tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer og til etablering af vådområder, der vil være behov for af hensyn til beskyttelse eller forbedring af miljøet eller naturen, jf. § 41, stk. 3, og § 50, stk. 3.

§ 12. Amtsrådet kan i perioden fra den 1. juli til den 1. marts, dog i 2003 til den 27. april, udpege nye SFL-områder, ændre allerede udpegede SFL-områder, herunder ændre de i medfør af § 11, stk. 2, stk. 3, nr. 2, og stk. 4, fastlagte forhold og ændre det i medfør af § 11, stk. 3, nr. 1, fastlagte minimumsareal. Ændringerne får virkning for ansøgninger, der modtages efter den periode, hvor ændringerne er foretaget, og som vedrører nye tilsagn eller udvidelse af tilsagn med nye arealer, jf. § 75, stk. 1, nr. 1, og stk. 3, 1. pkt. Ændringerne får endvidere virkning for tilsagn om tilskud til etablering af efterafgrøder, jf. § 39, stk. 6.

Ansøgning

§ 13. Ansøgning om tilskud indgives til amtsrådet på skemaer, der fås ved henvendelse til amtsrådet.

Stk. 2. Ansøgning kan indgives fra den 1. april, dog i 2003 fra den 28. april, og skal være amtsrådet i hænde senest den 30. juni. For projekt til etablering af vådområder kan amtsrådet dog fastsætte en anden ansøgningsperiode, der skal være gældende for projektet.

§ 14. Direktoratet for FødevareErhverv kan prioritere de indkomne ansøgninger på grundlag af de miljø- og naturmæssige effekter. Ansøgningerne prioriteres i øvrigt på grundlag af datoen for modtagelse af ansøgningen i amtsrådet, således at tidligere modtagne ansøgninger går forud for senere.

§ 15. Hvis ansøgningen kan imødekommes, giver Direktoratet for FødevareErhverv tilsagn om tilskud, jf. § 9.

Stk. 2. Tilsagn om tilskud er betinget af, at ansøger underskriver tilsagnet og indgiver dette til amtsrådet.

Kapitel 4

Generelle betingelser for tilskud og forholdet til anden regulering

Tilsagnsperioden

§ 16. Tilsagnsperiodens længde er

1)   20 år for tilsagn om tilskud til etablering af vådområder og

2)   5 eller 10 år for tilsagn om tilskud til de øvrige foranstaltninger.

Stk. 2. Tilsagnsperioden begynder 1. september efter ansøgningsfristen, jf. § 13, stk. 2. For projekter til etablering af vådområder fastsætter amtsrådet dog, hvilken 1. september efter ansøgningstidspunktet tilsagnsperioden begynder.

Ansøger, jordbrugsbedriften og god landbrugspraksis

§ 17. Tilskud kan ikke søges af stat og kommuner.

§ 18. Ansøger skal i tilsagnsperioden drive de arealer, der omfattes af tilsagn om tilskud.

§ 19. Det er en betingelse for tilsagn om tilskud, at ansøgeren i den planperiode, der er afsluttet forud for ansøgningsperiodens begyndelse, jf. § 13, stk. 2, har opfyldt kravene til god landbrugspraksis for bedriften. Ved planperiode forstås en planperiode for mark- og gødningsplan samt gødningsregnskab i henhold til lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, jf. lovbekendtgørelse nr. 551 af 2. juli 2002.

Stk. 2. Ved god landbrugspraksis forstås i denne bekendtgørelse,

1)   at forbruget af kvælstof ikke har oversteget jordbrugsbedriftens kvote for kvælstof, jf. kapitel 2 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

2)   at der har været etableret plantedække i overensstemmelse med kapitel 3 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

3)   at der er blevet udarbejdet markplan i overensstemmelse med § 21 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

4)   at der er udarbejdet gødningsplan og udarbejdet samt indsendt gødningsregnskab i overensstemmelse med §§ 21-22 i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

5)   at der har været udlagt efterafgrøder i overensstemmelse med regler fastsat i medfør af § 18, stk. 2, i lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, jf. § 23 i bekendtgørelse nr. 690 af 17. juli 2001 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2001/2002 og § 24 i bekendtgørelse nr. 609 af 18. juli 2002 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2002/2003,

6)   at der har været ført journal over anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i overensstemmelse med §§ 1-4 i bekendtgørelse nr. 492 af 7. juni 1994 om sprøjtejournaler og eftersyn af sprøjteudstyr i jordbruget,

7)   at dyreholdet har været i overensstemmelse med § 28 i bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., dog for så vidt angår planperioden 2001/2002 § 28 i bekendtgørelse nr. 877 af 10. december 1998 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., ændret ved bekendtgørelse nr. 677 af 5. juli 2000,

8)   at avl og opfedning af kalve er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af kalve,

9)   at avl og opfedning af svin er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af svin, og

10) at hold af æglæggende høner m.v. er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af æglæggende høner, dog for så vidt angår planperioden 2001/2002 bekendtgørelse nr. 340 af 30. juni 1981 om anvendelse af æglægningsbure, ændret ved bekendtgørelse nr. 381 af 16. juni 1986.

SFL-områder

§ 20. Tilskud kan ydes for arealer, der er beliggende inden for SFL-områder, hvor den ansøgte foranstaltning kan anvendes, jf. § 11, stk. 2, nr. 1.

Stk. 2. Fastsatte minimumsarealer for ansøgning om tilskud, jf. § 11, stk. 3, skal være opfyldt.

Stk. 3. De i stk. 2 anførte minimumsarealer kan fraviges, hvis dette efter amtsrådets vurdering indebærer klare fordele for miljøet eller naturen.

§ 21. For arealer, der er beliggende inden for SFL-områder til etablering af vådområder, kan Direktoratet for FødevareErhverv som betingelse for tilsagn om tilskud til andre miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, der kan anvendes inden for SFL-området, fastsætte, at arealerne efterfølgende skal udgå af tilsagnet og i stedet omfattes af nyt tilsagn om tilskud til etablering af vådområder. Betingelsen fastsættes og får virkning, hvis det efter amtsrådets vurdering er nødvendigt for en gennemførelse af de i § 49, stk. 2, anførte projekter.

Markstørrelse

§ 22. Den enkelte mark, for hvilken der søges om tilskud til anden foranstaltning end etablering af ekstensive randzoner, skal bestå af et sammenhængende areal. Marken skal mindst udgøre 0,30 ha, medmindre den på grund af naturlige afgrænsninger, SFL-områdernes afgrænsning eller naboskel ikke kan sammenlægges med andre marker.

Stk. 2. Den i stk. 1 anførte markstørrelse kan fraviges, hvis dette efter amtsrådets vurdering indebærer klare fordele for miljøet eller naturen.

Kombinationsmuligheder for miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger på markniveau

§ 23. Tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger efter denne eller tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger kan ikke kombineres for samme areal, bortset fra de i stk. 2 anførte muligheder.

Stk. 2. For samme areal kan der ydes tilskud til

1)   nedsættelse af kvælstoftilførslen efter denne eller en tidligere bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, og

2)   etablering af efterafgrøder efter denne bekendtgørelse eller udlæg af rajgræs i kornafgrøder m.v. efter en tidligere bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, og

3)   etablering af ekstensive randzoner efter denne bekendtgørelse, dog kun på niveau 1, jf. § 48, ved kombination med det i nr. 1 anførte tilskud, eller etablering af sprøjtefrie randzoner eller dyrkning uden brug af plantebeskyttelsesmidler efter en tidligere bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Økologisk jordbrugsproduktion

§ 24. Ejere og forpagtere af jordbrugsbedrifter, for hvilke der på ansøgningstidspunktet foreligger autorisation eller ansøgning om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion i henhold til bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion kan ikke søge om tilskud til

1)   nedsættelse af kvælstoftilførslen og

2)   etablering af ekstensive randzoner.

Fredskovspligtige arealer m.v.

§ 25. Tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger kan ikke ydes for

1)   fredskovspligtige arealer og

2)   arealer med skovetablering i henhold til en ordning, der er medfinansieret af EU.

Stk. 2. Uanset stk. 1 kan tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer og til etablering af vådområder ydes for lovligt ubevoksede fredskovspligtige arealer, der i hele tilsagnsperioden drives med forpligtelse til ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning og/eller slæt eller forpligtelse til afpudsning uden mulighed for skovetablering.

Kriteriebekendtgørelsen om vådområder

§ 26. Tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger kan ikke ydes for arealer, for hvilke der foreligger aftale eller servitut i medfør af Miljøministeriets bekendtgørelse om kriterier for tildeling af økonomiske midler til genopretning af vådområder.

Anden regulering til beskyttelse af vandmiljøet

§ 27. Tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger kan ikke ydes for arealer, der i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut er omfattet af en konkret regulering af dyrkningspraksis for at undgå forurening af vandmiljøet, herunder bestående eller fremtidig vandindvinding.

Stk. 2. Uanset stk. 1 kan der ydes tilskud for de i stk. 1 anførte arealer, når den i stk. 1 anførte regulering efter amtsrådets vurdering ikke eller kun i begrænset omfang tilgodeser formålet med de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Udtagning i medfør af anden regulering

§ 28. Tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger kan ikke ydes for arealer, der skal være udtaget af produktion i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut.

Stk. 2. Uanset stk. 1 kan tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen og til etablering af ekstensive randzoner omfatte arealer, der er udtaget af produktionen under hektarstøtteordningen, herunder udtaget til produktion af produkter, der er bestemt til andre formål end foder- og levnedsmiddelfremstilling, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1251/1999 af 17. maj 1999 om indførelse af en støtteordning for producenter af visse markafgrøder og bekendtgørelse om ydelse af støtte til producenter af visse markafgrøder.

Anden regulering og nedsættelse af kvælstoftilførslen

§ 29. Tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen kan ikke ydes for arealer,

1)   for hvilke der er forbud mod eller begrænsninger på tilførslen af kvælstof i medfør af en aftale eller servitut eller i medfør af anden lovgivning end

a)   lov og bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

b)   bekendtgørelse om tilskud til udarbejdelse af grønne regnskaber for jordbrugsbedrifter, og

c)   bestemmelserne for hektarstøtteordningen, jf. § 28, stk. 2,

2)   der indgår i en jordbrugsbedrift, hvor der for planperioden forud for tilsagnsperioden eller for en planperiode, der udløber inden for tilsagnsperioden, udbringes husdyrgødning efter § 28, stk. 4, i bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., herunder i medfør af § 28, stk. 5, i nævnte bekendtgørelse, eller

3)   der indgår i en jordbrugsvirksomhed, for hvilken der ydes tilskud i henhold til bekendtgørelse om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten.

Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning tillade, at et tilsagn om tilskud efter bekendtgørelse om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten udskiftes med et tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen, når udskiftningen opfylder de i § 73, stk. 2, anførte betingelser.

Anden regulering og etablering af efterafgrøder

§ 30. Tilskud til etablering af efterafgrøder kan ikke ydes for arealer, for hvilke der er udlagt efterafgrøder i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut.

Anden regulering og miljøvenlig drift af græs- og naturarealer

§ 31. Tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer kan ikke ydes for arealer, på hvilke der i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut skal gennemføres afgræsning, slæt eller afpudsning. Tilskud kan dog ydes, hvis der er tale om regulering, der efter amtsrådets vurdering ikke eller kun i begrænset omfang tilgodeser formålet med de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger. Tilskud kan endvidere ydes, hvis der alene er tale om regulering som følge af,

1)   at arealerne indgår i et projekt til demonstration af miljøvenligt landbrug eller græsningsselskaber, og hvor der ikke ydes tilskud for arealerne til afgræsning, slæt eller afpudsning, eller

2)   at arealerne anvendes som foderarealer under præmieordningerne for husdyr, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1254/1999 af 17. maj 1999 om den fælles markedsordning for oksekød.

Anden regulering og etablering af ekstensive randzoner

§ 32. Både på niveau 1 og niveau 2, jf. § 48, kan tilskud til ekstensive randzoner ikke ydes for

1)   arealer med lægivende eller biotopforbedrende beplantninger i henhold til en ordning, der er medfinansieret af EU, og

2)   arealer, på hvilke der ikke må anvendes plantebeskyttelsesmidler i medfør af en aftale eller servitut eller i medfør af anden lovgivning end

a)   bekendtgørelse om tilskud til udarbejdelse af grønne regnskaber, og

b)   bestemmelserne for hektarstøtteordningen, jf. § 28, stk. 2.

Stk. 2. Tilskud til ekstensive randzoner på niveau 2 kan endvidere ikke ydes for arealer, på hvilke der ikke må tilføres kvælstof eller kun må tilføres den gødning, der efterlades af græssende husdyr, i medfør af en aftale eller servitut eller i medfør af anden lovgivning end

1)   lov og bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække,

2)   bekendtgørelse om tilskud til udarbejdelse af grønne regnskaber for jordbrugsbedrifter, og

3)   bestemmelserne for hektarstøtteordningen, jf. § 28, stk. 2.

Anden regulering og etablering af vådområder

§ 33. Tilskud til etablering af vådområder kan ikke ydes for arealer, på hvilke der i medfør af anden lovgivning, aftale eller servitut skal gennemføres afgræsning, slæt eller afpudsning. Tilskud kan dog ydes, hvis der er tale om regulering, der efter amtsrådets vurdering ikke eller kun i begrænset omfang tilgodeser formålet med de miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger. Tilskud kan endvidere ydes, hvis der alene er tale om regulering som følge af,

1)   at arealerne indgår i et projekt til demonstration af miljøvenligt landbrug eller græsningsselskaber, og hvor der ikke ydes tilskud for arealerne til afgræsning, slæt eller afpudsning, eller

2)   at arealerne anvendes som foderarealer under præmieordningerne for husdyr, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1254/1999 af 17. maj 1999 om den fælles markedsordning for oksekød.

Udarbejdelse og opbevaring af mark- og gødningsplaner m.m.

§ 34. I tilsagnsperioden skal der udarbejdes mark- og gødningsplaner og gødningsregnskaber efter reglerne i lov og bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække. Dette gælder, uanset om bedriften er registreret i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris register over virksomheder, der anvender gødning efter lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, eller dette ikke er tilfældet.

Stk. 2. Stk. 1 gælder dog ikke, hvis der for bedriften udelukkende er meddelt tilsagn om tilskud til etablering af ekstensive randzoner, til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer uden mulighed for tilførsel af gødning udover den gødning, der efterlades af græssende husdyr, eller til etablering af vådområder uden mulighed for tilførsel af gødning udover den gødning, der efterlades af græssende husdyr.

§ 35. Mark- og gødningsplaner og gødningsregnskaber, der skal udarbejdes i medfør af denne bekendtgørelse, samt skatte-, moms- og driftsregnskaber, der vedrører det tilsagnsår, som udbetaling af tilskud sker for, skal opbevares af tilskudsmodtager i mindst 5 år fra udbetalingstidspunktet.

Kapitel 5

Betingelser for tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen

§ 36. Tilskud kan ydes for arealer, som i tilsagnsperiodens 1. vækstsæson

1)   dyrkes som agerjord, jf. § 5,

2)   er braklagt inden for omdriften, eller

3)   er udtaget af produktionen under hektarstøtteordningen, herunder udtaget til produktion af produkter, der er bestemt til andre formål end foder- og levnedsmiddelfremstilling, jf. § 28, stk. 2, og § 60, nr. 2.

§ 37. I tilsagnsperioden må kvælstoftilførslen til hver af afgrøderne på arealerne ikke overstige 60 pct. af afgrødens kvælstofnorm i henhold til bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

Kapitel 6

Betingelser for tilskud til etablering af efterafgrøder

§ 38. I tilsagnsperioden skal der på bedriften etableres plantedække og efterafgrøder efter bestemmelserne i lov og bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

§ 39. Udover det i § 38 anførte areal med plantedække og efterafgrøder skal der hvert år i tilsagnsperioden være etableret arealer med efterafgrøder nævnt i stk. 2, og som mindst udgør den arealstørrelse, der er omfattet af tilsagn om tilskud, jf. dog stk. 2, nr. 3, sidste pkt., og som opfylder betingelserne for tilskud.

Stk. 2. Følgende afgrøder kan anvendes ved etablering af arealer med efterafgrøder:

1)   Udlæg af græs, korsblomstrede afgrøder og cikorie forud for tilsagnsårets begyndelse.

2)   Græs og korsblomstrede afgrøder sået efter høst, dog sået senest den 1. august forud for tilsagnsårets begyndelse eller for så vidt angår græs i 1. tilsagnsår senest ved tilsagnsperiodens begyndelse.

3)   Korsblomstrede afgrøder sået efter 1. august, dog senest den 20. august forud for tilsagnsårets begyndelse eller for så vidt angår 1. tilsagnsår senest ved tilsagnsperiodens begyndelse. Arealer med denne etablering af korsblomstrede afgrøder indgår med en faktor på 0,5 i opgørelsen af arealet med efterafgrøder.

Stk. 3. I perioden fra høst af den afgrøde, som efterafgrøden er udlagt i eller sået efter, og til den efterfølgende 15. februar må arealerne med efterafgrøder

1)   ikke tilføres gødning, udover den gødning, der efterlades af græssende husdyr, og

2)   ikke tilføres plantebeskyttelsesmidler.

Stk. 4. Efterafgrøderne må ikke anvendes til frøproduktion.

Stk. 5. Efterafgrøderne må ikke nedpløjes, nedvisnes eller på anden måde destrueres før den efterfølgende 15. februar. Arealer med efterafgrøder skal i samme tilsagnsår efterfølges af en forårssået afgrøde.

Stk. 6. Arealerne med efterafgrøder kan placeres inden for de SFL-områder, der omfatter arealer under bedriften ved tilsagnsperiodens begyndelse, og hvor foranstaltningen med etablering af efterafgrøder kan anvendes. Arealerne med efterafgrøder kan endvidere placeres inden for andre SFL-områder på betingelse af, at foranstaltningen med etablering af efterafgrøder er knyttet til SFL-området i det pågældende tilsagnsår.

Stk. 7. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra seneste tidspunkt for såning i stk. 2, nr. 2 og nr. 3, 1. pkt., og fra stk. 3, nr. 2.

Stk. 8. Stk. 6, sidste pkt., finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud til udlæg af rajgræs i kornafgrøder m.v., der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Kapitel 7

Betingelser for tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer

§ 40. Tilskud kan ydes for arealer, hvor der efter amtsrådets vurdering er behov for regulering vedrørende ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning eller slæt, afpudsning eller udtagning af produktion for at tilgodese hensyn til beskyttelse eller forbedring af miljøet eller naturen.

§ 41. Den miljøvenlige drift i tilsagnsperioden skal mindst omfatte

1)   forpligtelse til ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning eller slæt,

2)   forpligtelse til afpudsning med mulighed for ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning eller slæt, eller

3)   forpligtelse til udtagning af produktion.

Stk. 2. For arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, gælder § 42 og § 43, stk. 1 og 4, og for så vidt angår arealer, der skal anvendes til afgræsning, § 43, stk. 3. For arealer, der skal være udtaget af produktion, gælder § 42 og § 43, stk. 1, 2 og 4.

Stk. 3. Inden for rammerne af stk. 1 og af §§ 44-45 fastsættes yderligere betingelser for den miljøvenlige drift. Den miljøvenlige drift og betingelserne fastsættes i overensstemmelse med den miljøvenlige drift og de betingelser, der efter amtsrådets vurdering er behov for af hensyn til beskyttelse eller forbedring af miljøet eller naturen eller for så vidt angår § 44, stk. 1, nr. 2, af hensyn til landskabet.

§ 42. I tilsagnsperioden skal arealerne være udlagt og opretholdt som græs- eller naturareal.

Stk. 2. Når arealerne i vækstsæsonen forud for tilsagnsperioden har været udlagt som et græs- eller naturareal, skal et eksisterende plantedække være opretholdt ved tilsagnsperiodens begyndelse. Når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen, vil der i medfør af § 45, stk. 1, kunne blive fastsat bestemmelser om ændringer af et eksisterende plantedække fra tilsagnsperiodens begyndelse.

Stk. 3. Arealer, der ikke er omfattet af stk. 2, og hvor afvandingsforholdene ikke hindrer plantedække, skal være udlagt med græs, der er udsået med højst 25 pct. kvælstoffikserende planter. Græsarealerne skal være etableret senest en måned efter tilsagnsperiodens begyndelse. 1. og 2. pkt. finder ikke anvendelse, når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen med andre bestemmelser om plantedække, der fastsættes i medfør af § 45, stk. 1, og som træder i stedet for 1. og 2. pkt.

Stk. 4. Arealer, hvor afvandingsforholdene ikke hindrer plantedække, skal holdes plantedækket, og plantedækket skal fastholdes i tilsagnsperioden.

Stk. 5. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra stk. 3, 2. pkt., og kan uanset stk. 4 i særlige tilfælde tillade, at plantedækket på arealerne midlertidigt ikke opretholdes.

§ 43. Arealerne må

1)   ikke omlægges,

2)   ikke anvendes til frøproduktion,

3)   ikke anvendes til skovdrift, jf. dog § 44, stk. 2,

4)   ikke anvendes til energiskov eller lignende i kort omdrift eller til dyrkning af prydvækster, pyntegrønt og juletræer,

5)   ikke gøres til genstand for udnyttelse, der er uforenelig med betingelser vedrørende plantedækket, jf. dog § 42, stk. 5,

6)   ikke vandes, bortset fra vanding med engvandingsanlæg af arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, og

7)   ikke tilføres plantebeskyttelsesmidler.

Stk. 2. Arealer, der skal være udtaget af produktion, må endvidere

1)   ikke anvendes til nogen form for jordbrugsproduktion, jf. dog § 44, stk. 2,

2)   ikke gøres til genstand for indtægtsgivende udnyttelse, der er uforenelig med dyrkning af markafgrøder, jf. dog § 44, stk. 2,

3)   ikke tilføres gødning, bortset fra i det tidsrum, hvor plantedækket etableres, og

4)   ikke tilføres jordforbedringsmidler, bortset fra i det tidsrum, hvor plantedækket etableres.

Stk. 3. Arealer, der skal anvendes til afgræsning, og hvor der ikke er fastsat et minimumsgræsningstryk i medfør af § 45, stk. 2, nr. 1, skal afgræsses med mindst 0,3 DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden.

Stk. 4. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra stk. 1, nr. 6 og 7.

§ 44. Der fastsættes betingelser med hensyn til:

1)   Hvorvidt arealerne skal, kan eller ikke må afpudses. For arealer, der skal eller kan afpudses, perioden, hvor der kan foretages afpudsning, og når der er forpligtelse til afpudsning, perioden, hvor der skal foretages afpudsning.

2)   Hvorvidt der er mulighed for etablering af småbeplantninger og mindre vildtremiser.

Stk. 2. For arealer, der skal være udtaget af produktion, fastsættes endvidere, hvorvidt arealerne kan anvendes til skovetablering, hvor arealerne ikke pålægges fredskovspligt, og hvor skov~etableringen ikke gennemføres i henhold til en ordning, der er medfinansieret af EU, jf. § 25.

Stk. 3. For arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, fastsættes endvidere betingelser med hensyn til:

1)   Hvorvidt arealerne skal, kan eller ikke må anvendes til afgræsning. For arealer, der skal afgræsses, hvorvidt afgræsning forudsætter hegn. For arealer, der skal eller kan afgræsses,

a)   perioden, hvor arealerne kan afgræsses, og når der er forpligtelse til afgræsning, perioden, hvor arealerne skal afgræsses,

b)   det maksimale græsningstryk, der fastsættes i DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden, og som højst kan fastsættes til 1,4 DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden, og

c)   de husdyrarter, der kan anvendes til afgræsning.

2)   Hvorvidt arealerne skal, kan eller ikke må anvendes til slæt. For arealer, der skal eller kan anvendes til slæt, perioden, hvor der kan foretages slæt, og når der er forpligtelse til slæt, perioden, hvor der skal foretages slæt.

3)   Gødningstilførsel i medfør af følgende litra a eller b, der finder tilsvarende anvendelse for arealer, der ikke anvendes til afgræsning:

a)   Betingelse om, at kvælstof udover den kvælstof, der efterlades af græssende husdyr, kun kan tilføres i det omfang, den samlede tilførsel af kvælstof til arealet ikke vil overstige en fastsat procentdel af arealets kvælstofkvote opgjort efter bestemmelserne i bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække. Procentdelen skal fastsættes til 90 procent eller derunder. Kvælstofnormer for miljøgræs i henhold til bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække finder alene anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt efter tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

b)   Forbud mod tilførsel af gødning bortset fra den gødning, der efterlades af græssende husdyr, og bortset fra i det tidsrum, hvor plantedækket etableres.

Stk. 4. For arealer, der skal eller kan anvendes til slæt eller afpudses, og hvor der er forbud mod slæt eller afpudsning i en fastsat periode, ophæves forbuddet mod slæt og afpudsning i den fastsatte periode i tilfælde af forekomst af brandbæger eller andre giftige ukrudtsarter. Det er dog en betingelse, at der forinden slæt eller afpudsning foretages, foreligger en skriftlig erklæring fra en planteavlskonsulent om, at bekæmpelse af ukrudtsarten er nødvendig på det pågældende areal. Konsulenterklæringen skal med henblik på forevisning for kontrolmyndigheden opbevares af tilsagnsmodtageren i 5 år eller den resterende del af tilsagnsperioden. Bestemmelserne finder ikke anvendelse for arealer, der skal være udtaget af produktion.

Stk. 5. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra de betingelser, der er fastsat i medfør af stk. 1 og stk. 3, nr. 1 og 2. Amtsrådet kan dog ikke tillade et maksimalt græsningstryk, der overstiger 1,4 DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden.

§ 45. Når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen, fastsættes endvidere betingelser med hensyn til:

1)   Plantedækket.

2)   Rydning af bevoksninger på arealerne.

3)   Omfanget og udførelsen af afpudsninger.

4)   Afvandingsforholdene.

Stk. 2. Når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen, fastsættes endvidere betingelser for arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, med hensyn til:

1)   Minimumsgræsningstryk, der fastsættes i DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden.

2)   Tilskudsfodring.

3)   Omfanget og udførelsen af slæt.

4)   Jordforbedringsmidler.

Stk. 3. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra de betingelser, der er fastsat i medfør af stk. 1 og stk. 2.

Kapitel 8

Betingelser for tilskud til etablering af ekstensive randzoner

§ 46. Tilskud kan ydes for arealer,

1)   der er beliggende langs særlige landskabselementer, der er fastlagt af amtsrådet og kan omfatte vandløb, vandhuller, søer, levende hegn, diger, småbeplantninger og andre lignende biotoper,

2)   der er 10 eller 12 meter brede, jf. § 47, stk. 1, og

3)   som i vækstsæsonen forud for tilsagnsperioden

a)   har været anvendt til dyrkning af agerjordsafgrøde, jf. § 5, flerårig kultur, jf. § 6, pyntegrønt, juletræer eller energiskov eller lignende i kort omdrift,

b)   har været anvendt til afgræsning eller slæt,

c)   har været braklagt inden for omdriften,

d)   har været udtaget af produktion i medfør af en aftale eller servitut eller i medfør af andre bestemmelser end bestemmelserne for hektarstøtteordningen, og hvor udtagningsforpligtelsen ophører inden tilsagnsperiodens begyndelse, jf. § 23 og § 28,

e)   har været udtaget af produktionen under hektarstøtteordningen, herunder udtaget til produktion af produkter, der er bestemt til andre formål end foder- og levnedsmiddelfremstilling, eller

f)   har været omfattet af tilsagn om tilskud i henhold til denne eller tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

§ 47. I tilsagnsperioden skal den ekstensive randzone være etableret som

1)   10 meter bred, når randzonen er beliggende langs vandløb og søer, hvor der i medfør af § 69 i lov om vandløb ikke må foretages dyrkning, jordbehandling, plantning, ter~ræn~ændring eller anbringelse af hegn i en bræmme på 2 meter (dyrkningsfri bræmme), og

2)   12 meter bred, når randzonen er beliggende langs landskabselementer, der ikke er omfattet af nr. 1.

Stk. 2. Langs vandløb og søer med dyrkningsfri bræmme, jf. stk. 1, nr. 1, skal den ekstensive randzone være etableret op til og langs med den dyrkningsfrie bræmme. Langs vandløb og søer uden dyrkningsfri bræmme skal den ekstensive randzone være etableret op til og langs med vandløbets eller søens øverste kant.

§ 48. Etablering af ekstensive randzoner kan gennemføres på niveau 1 eller niveau 2.

Stk. 2. Ekstensive randzoner på niveau 1 må i tilsagnsperioden ikke tilføres plantebeskyttelsesmidler med undtagelse af bejdset udsæd og rodhalsbehandlet udplantningsmateriale.

Stk. 3. For ekstensive randzoner på niveau 2 gælder stk. 2. Ekstensive randzoner på niveau 2 må i tilsagnsperioden endvidere ikke tilføres gødning udover den gødning, der efterlades af græssende husdyr.

Stk. 4. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra stk. 2.

Kapitel 9

Betingelser for tilskud til etablering af vådområder

§ 49. Tilskud kan ydes for arealer, for hvilke der efter amtsrådets vurdering er behov for regulering vedrørende ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning eller slæt, afpudsning eller udtagning af produktion for at tilgodese hensyn til beskyttelse eller forbedring af miljøet eller naturen.

Stk. 2. Det er en betingelse for tilskud, at arealerne indgår i

1)   projekter, som omhandlet i Miljøministeriets bekendtgørelse om kriterier for tildeling af økonomiske midler til genopretning af vådområder, eller

2)   projekter, der opfylder følgende kriterier:

a)   projektet vil efter amtsrådets vurdering medføre, at der netto fjernes 200-500 kg kvælstof pr. ha pr. år inden for projektområdet, beregnet som den gennemsnitlige forøgede denitrifikation pr. ha inden for den del af projektområdet, der gives tilskud til efter denne bekendtgørelse, plus den reduktion i kvælstofudvaskningen fra dette område, der følger af, at den jordbrugsmæssige anvendelse ændres eller ophører,

b)   projektet vil efter amtsrådets vurdering få en positiv effekt på det vilde plante- og dyreliv i projektområdet, og

c)   projektet vil efter amtsrådets vurdering ikke medføre en nettoudvaskning af fosfor inden for projektområdet og ikke medføre en nettoudvaskning af okker fra projektområdet.

Stk. 3. Tilskud til projekter, der medfører lavere kvælstoffjernelse end nævnt i stk. 2, nr. 2, litra a, kan ydes, når projektet efter amtsrådets vurdering medfører klare fordele for naturen og den biologiske mangfoldighed.

Stk. 4. Tilskud kan kun ydes, hvis der foreligger ansøgninger om tilskud inden for projektområdet, der efter amtsrådets vurdering medfører, at projektet vil kunne gennemføres.

§ 50. I tilsagnsperioden skal vådområder drives miljøvenligt og den miljøvenlige drift skal mindst omfatte

1)   forpligtelse til ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning eller slæt,

2)   forpligtelse til afpudsning med mulighed for ekstensiv jordbrugsproduktion med afgræsning eller slæt, eller

3)   forpligtelse til udtagning af produktion.

Stk. 2. For arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, gælder §§ 51-54 og § 55, stk. 1 og 4, og for så vidt angår arealer, der skal eller kan anvendes til afgræsning, § 55, stk. 2. For arealer, der skal være udtaget af produktion, gælder §§ 51-54 og § 55, stk. 1, 3 og 4.

Stk. 3. Inden for rammerne af stk. 1 og af §§ 56-57 fastsættes yderligere betingelser for den miljøvenlige drift. Den miljøvenlige drift og betingelserne fastsættes i overensstemmelse med den miljøvenlige drift og de betingelser, der efter amtsrådets vurdering er behov for af hensyn til beskyttelse eller forbedring af miljøet eller naturen eller for så vidt angår § 56, stk. 1, nr. 3, af hensyn til landskabet.

§ 51. Tilskud er betinget af, at de afvandingsforhold, der i projektet er fastsat for de af tilsagnet omfattede arealer, er etableret af tilsagnsmodtager eller offentlige myndigheder senest inden udløbet af det første tilsagnsår.

Stk. 2. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra stk. 1.

§ 52. I tilsagn om tilskud fastsættes, at den særlige naturtype og tilstand, der dannes som følge af den særlige driftsform, der er gennemført i medfør af tilsagnet, ikke er omfattet af undtagelsesreglen (1 års-reglen) i § 2, stk. 1 og 3, i bekendtgørelse om beskyttede naturtyper, og at naturbeskyttelseslovens § 3, stk. 1-3, dermed regulerer arealernes anvendelse ved tilsagnsperiodens udløb.

§ 53. Amtsrådet lader bestemmelserne for udnyttelsen af arealerne i den periode, for hvilken tilsagnet er meddelt, samt oplysning om bestemmelserne i § 52 tinglyse som servitut på de berørte ejendomme.

§ 54. I tilsagnsperioden skal arealerne være udlagt og opretholdt som græs- eller naturareal.

Stk. 2. Når arealerne i vækstsæsonen forud for tilsagnsperioden har været udlagt som et græs- eller naturareal, skal et eksisterende plantedække være opretholdt ved tilsagnsperiodens begyndelse. Når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen, vil der i medfør af § 57, stk. 1, kunne blive fastsat bestemmelser om ændringer af et eksisterende plantedække fra tilsagnsperiodens begyndelse.

Stk. 3. Arealer, der ikke er omfattet af stk. 2, og hvor afvandingsforholdene ikke hindrer plantedække, skal være udlagt med græs, der er udsået med højst 25 pct. kvælstoffikserende planter. Græsarealerne skal være etableret senest en måned efter tilsagnsperiodens begyndelse. 1. og 2. pkt. finder ikke anvendelse, når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen med andre bestemmelser om plantedække, der fastsættes i medfør af § 57, stk. 1, og som træder i stedet for 1. og 2. pkt.

Stk. 4. Arealer, hvor afvandingsforholdene ikke hindrer plantedække, skal holdes plantedækket, og plantedækket skal fastholdes i tilsagnsperioden.

Stk. 5. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra stk. 3, 2. pkt., og kan uanset stk. 4 i særlige tilfælde tillade, at plantedækket på arealerne midlertidigt ikke opretholdes.

§ 55. Arealerne må

1)   ikke omlægges,

2)   ikke anvendes til frøproduktion,

3)   ikke anvendes til skovdrift, energiskov eller lignende i kort omdrift eller til dyrkning af prydvækster, pyntegrønt og juletræer,

4)   ikke gøres til genstand for udnyttelse, der er uforenelig med betingelser vedrørende plantedækket, jf. dog § 54, stk. 5,

5)   ikke tilføres gødning bortset fra den gødning, der efterlades af græssende husdyr på arealer, der kan eller skal afgræsses, og bortset fra i det tidsrum, hvor plantedækket etableres,

6)   ikke tilføres jordforbedringsmidler, bortset fra i det tidsrum, hvor plantedækket etableres,

7)   ikke vandes, bortset fra vanding med engvandingsanlæg af arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, og

8)   ikke tilføres plantebeskyttelsesmidler.

Stk. 2. For arealer, der skal eller kan anvendes til afgræsning, gælder endvidere, at græssende husdyr ikke må fodres med tilskudsfoder på arealerne. Arealer, der skal anvendes til afgræsning, og hvor der ikke er fastsat et minimumsgræsningstryk i medfør af § 57, stk. 2, nr. 1, skal afgræsses med mindst 0,3 DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden.

Stk. 3. Arealer, der skal være udtaget af produktion, må endvidere

1)   ikke anvendes til nogen form for jordbrugsproduktion, og

2)   ikke gøres til genstand for indtægtsgivende udnyttelse, der er uforenelig med dyrkning af markafgrøder.

Stk. 4. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra stk. 1, nr. 7 og 8.

§ 56. Der fastsættes betingelser med hensyn til:

1)   Afvandingsforholdene.

2)   Hvorvidt arealerne skal, kan eller ikke må afpudses. For arealer, der skal eller kan afpudses, perioden, hvor der kan foretages afpudsning, og når der er forpligtelse til afpudsning, perioden, hvor der skal foretages afpudsning.

3)   Hvorvidt der er mulighed for etablering af småbeplantninger og mindre vildtremiser.

Stk. 2. For arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, fastsættes endvidere betingelser med hensyn til:

1)   Hvorvidt arealerne skal, kan eller ikke må anvendes til afgræsning. For arealer, der skal afgræsses, hvorvidt afgræsning forudsætter hegn. For arealer, der skal eller kan afgræsses,

a)   perioden, hvor arealerne kan afgræsses, og når der er forpligtelse til afgræsning, perioden, hvor arealerne skal afgræsses,

b)   det maksimale græsningstryk, der fastsættes i DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden, og som højst kan fastsættes til 1,4 DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden, og

c)   de husdyrarter, der kan anvendes til afgræsning.

2)   Hvorvidt arealerne skal, kan eller ikke må anvendes til slæt. For arealer, der skal eller kan anvendes til slæt, perioden, hvor der kan foretages slæt, og når der er forpligtelse til slæt, perioden, hvor der skal foretages slæt.

Stk. 3. For arealer, der skal eller kan anvendes til slæt eller afpudses, og hvor der er forbud mod slæt eller afpudsning i en fastsat periode, ophæves forbuddet mod slæt og afpudsning i den fastsatte periode i tilfælde af forekomst af brandbæger eller andre giftige ukrudtsarter. Det er dog en betingelse, at der forinden slæt eller afpudsning foretages, foreligger en skriftlig erklæring fra en planteavlskonsulent om, at bekæmpelse af ukrudtsarten er nødvendig på det pågældende areal. Konsulenterklæringen skal med henblik på forevisning for kontrolmyndigheden opbevares af tilsagnsmodtageren i 5 år eller den resterende del af tilsagnsperioden. Bestemmelserne finder ikke anvendelse for arealer, der skal være udtaget af produktion.

Stk. 4. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra de betingelser, der er fastsat i medfør af stk. 1 og 2. Amtsrådet kan dog ikke tillade et maksimalt græsningstryk, der overstiger 1,4 DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden.

§ 57. Når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen, fastsættes endvidere betingelser med hensyn til:

1)   Plantedækket.

2)   Rydning af bevoksninger på arealerne.

3)   Omfanget og udførelsen af afpudsninger.

Stk. 2. Når det efter amtsrådets vurdering er en fordel for miljøet eller naturen, fastsættes endvidere betingelser for arealer, der skal eller kan anvendes til ekstensiv jordbrugsproduktion, med hensyn til:

1)   Minimumsgræsningstryk, der fastsættes i DE pr. ha i gennemsnit over udbindingsperioden.

2)   Omfanget og udførelsen af slæt.

Stk. 3. Amtsrådet træffer afgørelse om undtagelser fra de betingelser, der er fastsat i medfør af stk. 1 og stk. 2.

Kapitel 10

Fastsættelse af tilskud

Arealanvendelsen forud for tilsagnsperiodens begyndelse

§ 58. Ved ansøgning om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen, jf. dog § 24, til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer eller til etablering af vådområder for et areal, for hvilket der tidligere er meddelt tilsagn om tilskud i medfør af denne bekendtgørelse eller tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger eller i medfør af bekendtgørelse om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion m.v., kan arealanvendelsen, jf. § 60, § 62 og § 65, forud for tilsagnsperioden for et tidligere meddelt tilsagn anvendes. Det er en betingelse, at arealet i hele perioden fra begyndelsen af tilsagnsperioden for det tidligere meddelte tilsagn og indtil begyndelsen af tilsagnsperioden for det nye tilsagn har været omfattet af tilsagn om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger eller til økologisk jordbrugsproduktion.

Dokumentation for arealanvendelse og udbytte

§ 59. Tilskud på grundlag af de i § 60, nr. 3, § 62, stk. 1-3 og 5-6, og § 65, stk. 1-3 og 5-6, anførte beløb er betinget af, at der foreligger fyldestgørende dokumentation for arealanvendelsen og for så vidt angår de i § 62, stk. 5, nr. 2, og § 65, stk. 5, nr. 2, anførte beløb for udbytte. Tilskud på grundlag af de i § 62, stk. 4, og § 65, stk. 4, anførte beløb er betinget af, at der foreligger fyldestgørende dokumentation for, at arealet er omfattet af den anførte undtagelsesregel.

Nedsættelse af kvælstoftilførslen

§ 60. Det årlige tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen udgør

1)   0 kr. pr. ha for arealer, der dyrkes med en afgrøde, der ikke må tilføres kvælstof, jf. § 37,

2)   0 kr. pr. ha for arealer, der er udtaget af produktionen, herunder udtaget til produktion af produkter, der er bestemt til andre formål end foder- og levnedsmiddelfremstilling,

3)   1.870 kr. pr. ha for arealer, der ikke er omfattet af nr. 1 eller 2, og som i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse har været anvendt til dyrkning af flerårig kultur, jf. § 6, pyntegrønt, juletræer eller energiskov eller har været udlagt med frø til udsæd, sukkerroer, kartofler eller frilandsgrønsager, og

4)   1.130 kr. pr. ha for arealer, der ikke er omfattet af nr. 1, 2 eller 3.

Etablering af efterafgrøder

§ 61. Det årlige tilskud til etablering af efterafgrøder udgør 920 kr. pr. ha.

Miljøvenlig drift af græs- og naturarealer

§ 62. For arealer, der i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse har været anvendt til dyrkning af flerårig kultur, jf. § 6, pyntegrønt, juletræer eller energiskov, udgør det årlige tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer 4.200 kr. pr. ha.

Stk. 2. For arealer, der i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse har været udlagt med en agerjordsafgrøde, jf. § 5, og som ikke i hele perioden har været udlagt som græsarealer, udgør det årlige tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer

1)   4.200 kr. pr. ha, når agerjordsafgrøden har været frø til udsæd, sukkerroer, kartofler eller frilandsgrønsager, og

2)   2.950 kr. pr. ha for arealer, der ikke er omfattet af stk. 1 eller stk. 2, nr. 1.

Stk. 3. For arealer, der i 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse udelukkende har været braklagt under hektarstøtteordningen, udgør det årlige tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer 2.950 kr. pr. ha.

Stk. 4. For arealer, der umiddelbart forud for tilsagnsperiodens begyndelse er udlagt som græs- eller naturareal og omfattet af undtagelsesreglen (1 års-reglen) i § 2, stk. 1, i bekendtgørelse om beskyttede naturtyper, og som ikke i medfør af § 58 er omfattet af stk. 1 eller stk. 2, nr. 1, udgør det årlige tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer 2.950 kr. pr. ha.

Stk. 5. For arealer, der i 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse udelukkende har været udlagt som græs- eller naturarealer, som ikke er omfattet af stk. 4, og som i mindst en af vækstsæsonerne har været jordbrugsmæssigt udnyttet, udgør det årlige tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer

1)   540 kr. pr. ha, hvis det gennemsnitlige udbytte for de vækstsæsoner, hvor arealerne har været jordbrugsmæssigt udnyttet, er under 4.000 FE pr. ha, og

2)   1.320 kr. pr. ha, hvis det gennemsnitlige udbytte for de vækstsæsoner, hvor arealerne har været jordbrugsmæssigt udnyttet, er 4.000 FE pr. ha eller derover.

Stk. 6. For arealer, der ikke er omfattet af stk. 1, 2, 3, 4 eller 5, og som har været jordbrugsmæssigt udnyttet i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse, udgør det årlige tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer 540 kr. pr. ha.

Stk. 7. For arealer, der ikke er omfattet af stk. 1, 2, 3, 4, 5 eller 6, kan der alene ydes tillæg, jf. § 63.

§ 63. For arealer, for hvilke der i tilsagnsperioden er forpligtelse til at foretage afpudsning, slæt og/eller rydning af bevoksninger, ydes der et årligt tillæg for hver af forpligtelserne. Der ydes endvidere et årligt tillæg for arealer, for hvilke der i tilsagnsperioden er forpligtelse til at foretage afgræsning, der forudsætter hegn. Det årlige tillæg udgør

1)   200 kr. pr. ha for afpudsning,

2)   910 kr. pr. ha for slæt,

3)   600 kr. pr. ha for rydning af bevoksninger, og

4)   570 kr. pr. ha for afgræsning, der forudsætter hegn.

Etablering af ekstensive randzoner

§ 64. Det årlige tilskud til etablering af ekstensive randzoner udgør

1)   0 kr. pr. ha for arealer, der er udtaget af produktionen, herunder udtaget til produktion af produkter, der er bestemt til andre formål end foder- og levnedsmiddelfremstilling,

2)   1.230 kr. pr. ha på niveau 1 for arealer, der ikke er omfattet af nr. 1, og

3)   2.100 kr. pr. ha på niveau 2 for arealer, der ikke er omfattet af nr. 1.

Etablering af vådområder

§ 65. For arealer, der i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse har været anvendt til dyrkning af flerårig kultur, jf. § 6, pyntegrønt, juletræer eller energiskov, udgør det årlige tilskud til etablering af vådområder 5.850 kr. pr. ha.

Stk. 2. For arealer, der i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse har været udlagt med en agerjordsafgrøde, jf. § 5, og som ikke i hele perioden har været udlagt som græsarealer, udgør det årlige tilskud til etablering af vådområder

1)   5.850 kr. pr. ha, når agerjordsafgrøden har været sukkerroer, kartofler, frilandsgrønsager eller frø til udsæd bortset fra frøgræs,

2)   4.060 kr. pr. ha, når agerjordsafgrøden har været frøgræs, og

3)   3.440 kr. pr. ha for arealer, der ikke er omfattet af stk. 1 eller stk. 2, nr. 1 eller 2.

Stk. 3. For arealer, der i 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse udelukkende har været braklagt under hektarstøtteordningen, udgør det årlige tilskud til etablering af vådområder 3.440 kr. pr. ha.

Stk. 4. For arealer, der umiddelbart forud for tilsagnsperiodens begyndelse er udlagt som græs- eller naturareal og omfattet af undtagelsesreglen (1 års-reglen) i § 2, stk. 1, i bekendtgørelse om beskyttede naturtyper, og som ikke i medfør af § 58 er omfattet af stk. 1 eller stk. 2, nr. 1 eller 2, udgør det årlige tilskud til etablering af vådområder 3.440 kr. pr. ha.

Stk. 5. For arealer, der i 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse udelukkende har været udlagt som græs- eller naturarealer, som ikke er omfattet af stk. 4, og som i mindst en af vækstsæsonerne har været jordbrugsmæssigt udnyttet, udgør det årlige tilskud til etablering af vådområder

1)   780 kr. pr. ha, hvis det gennemsnitlige udbytte for de vækstsæsoner, hvor arealerne har været jordbrugsmæssigt udnyttet, er under 4.000 FE pr. ha, og

2)   1.540 kr. pr. ha, hvis det gennemsnitlige udbytte for de vækstsæsoner, hvor arealerne har været jordbrugsmæssigt udnyttet, er 4.000 FE pr. ha eller derover.

Stk. 6. For arealer, der ikke er omfattet af stk. 1, 2, 3, 4 eller 5, og som har været jordbrugsmæssigt udnyttet i mindst en vækstsæson inden for en periode på 5 vækstsæsoner forud for tilsagnsperiodens begyndelse, udgør det årlige tilskud til etablering af vådområder 780 kr. pr. ha.

Stk. 7. For arealer, der ikke er omfattet af stk. 1, 2, 3, 4, 5 eller 6, kan der alene ydes tillæg, jf. § 66.

§ 66. For arealer, for hvilke der i tilsagnsperioden er forpligtelse til at foretage afpudsning, slæt og/eller rydning af bevoksninger, ydes der et årligt tillæg for hver af forpligtelserne. Der ydes endvidere et årligt tillæg for arealer, for hvilke der i tilsagnsperioden er forpligtelse til at foretage afgræsning, der forudsætter hegn. Det årlige tillæg udgør

1)   200 kr. pr. ha for afpudsning,

2)   910 kr. pr. ha for slæt,

3)   600 kr. pr. ha for rydning af bevoksninger, og

4)   570 kr. pr. ha for afgræsning, der forudsætter hegn.

Det maksimale tilskud

§ 67. Det samlede tilskud til miljøvenligt landbrug, jf. kapitel VI (Miljøvenligt landbrug) i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999, kan ikke overstige de maksimumsbeløb, som årligt kan medfinansieres af Fællesskabet, og som er fastsat i bilaget til Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999.

Tilslutningsgrad

§ 68. Ved administration af bestemmelserne om bonustillæg i bekendtgørelse nr. 225 af 25. marts 1997, nr. 198 af 27. marts 1998 eller nr. 193 af 26. marts 1999 om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger opgøres tilslutningsgraden som anført i nævnte bekendtgørelser, dog således at arealer, der er omfattet af tilsagn om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, indgår i opgørelsen af tilslutningsgraden, uanset om tilsagnet er meddelt i medfør af en af nævnte bekendtgørelser eller tidligere eller senere bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Kapitel 11

Udbetaling af tilskud

§ 69. Direktoratet for FødevareErhverv udbetaler tilskuddet én gang årligt.

Stk. 2. Tilskuddet udbetales senest 3 måneder efter udløbet af tilsagnsåret. Direktoratet for FødevareErhverv kan i særlige tilfælde fravige denne frist.

§ 70. Det er en betingelse for udbetaling af tilskud, at tilskudsmodtager anviser en konto i et pengeinstitut, hvortil tilskuddet kan overføres.

Kapitel 12

Ændring af tilsagn om tilskud

§ 71. For tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, finder følgende bestemmelser tilsvarende anvendelse, dog således at betingelserne for tilskud, tilskuddets størrelse og bestemmelserne om underretningspligt og om udelukkelse i disse bekendtgørelser fortsat finder anvendelse ved ansøgning om ændring af tilsagn, hvor ændringen får virkning for den resterende del af tilsagnsperioden, jf. § 77:

1)   § 73, § 75, stk. 1, nr. 2 og 3, og stk. 3, § 76 og § 77, stk. 1. § 75, stk. 1, nr. 2, finder dog ikke anvendelse for tilsagn om tilskud, som indgår ved gennemførelse af projekter, som opfylder de kriterier, der fremgår af Miljøministeriets bekendtgørelse om kriterier for tildeling af økonomiske midler til genopretning af vådområder.

2)   § 77, stk. 2, for tilsagn om tilskud til udlæg af rajgræs i kornafgrøder m.v.

3)   § 77, stk. 3, for tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen, til dyrkning uden brug af plantebeskyttelsesmidler, til etablering af sprøjtefrie randzoner, til miljøvenlig drift af græsarealer uden for omdriften og til pleje af græs- og naturarealer med afgræsning, rydning eller høslæt.

4)   § 77, stk. 4, for tilsagn om tilskud til udtagning af agerjord, der er meddelt i medfør af bekendtgørelse nr. 251 af 11. april 1994 eller nr. 229 af 4. april 1995 om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Stk. 2. § 73, stk. 1, nr. 1, og stk. 2, finder endvidere tilsvarende anvendelse for de af amterne indgåede aftaler efter Kommissionens beslutning af 16. april 1996 om godkendelse af et program for miljøvenligt jordbrug i Danmark (Amternes program) i henhold til Rådets forordning (EØF) nr. 2078/92.

Ansøgning

§ 72. Ansøgning om ændring af tilsagn om tilskud indgives til amtsrådet. § 14 finder tilsvarende anvendelse for ansøgninger om ændring af tilsagn om tilskud.

Stk. 2. Ansøgning i medfør af § 73, stk. 1, nr. 1, og § 75 kan indgives fra den 1. april, dog i 2003 fra den 28. april, og skal være amtsrådet i hænde senest den 30. juni.

Stk. 3. Ansøgning i medfør af § 73, stk. 1, nr. 2, og § 74 skal være amtsrådet i hænde senest den 30. juni i tilsagnsåret forud for det tilsagnsår, som ændringen får virkning fra.

Stk. 4. Ansøgning i medfør af § 77 indgives til amtsrådet umiddelbart efter indgåelse af aftalen om ejer- eller brugerskiftet.

Stk. 5. For ansøgning i medfør af § 73 eller § 74 for tilsagn om tilskud til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer eller til etablering af vådområder, der indebærer ændring af afvandingsforholdene, kan amtsrådet tillade, at den i stk. 2 eller 3 anførte ansøgningsfrist fraviges. Amtsrådet kan kun tillade fravigelse af ansøgningsfristen, hvis ændring af afvandingsforholdene efter amtsrådets vurdering viser sig i væsentlig grad ikke at blive som forudsat ved fastsættelse af bestemmelserne for den miljøvenlige drift af arealerne. Amtsrådet kan ikke tillade et senere ansøgningstidspunkt end den 31. august i tilsagnsåret forud for det tilsagnsår, som ændringen får virkning fra.

Stk. 6. Stk. 5 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, og som indebærer ændring af afvandingsforholdene.

Nyt tilsagn eller skovtilplantning

§ 73. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning tillade, at et tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning for alle eller en del af de af tilsagnet omfattede arealer

1)   udskiftes med tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning for en ny tilsagnsperiode, eller

2)   omdannes til en forpligtelse til skovrejsning på landbrugsjord i henhold til artikel 31 i forordning (EF) nr. 1257/1999.

Stk. 2. Tilladelse efter stk. 1 er betinget af,

1)   at ændringen efter amtsrådets vurdering indebærer klare fordele for miljøet eller naturen, og

2)   at den eksisterende forpligtelse skærpes væsentligt.

Stk. 3. Den i stk. 1, nr. 2, anførte ændring af tilsagnet får virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, hvor arealerne skovtilplantes.

Ændringer for den resterende del af tilsagnsperioden

§ 74. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning tillade, at et tilsagn om tilskud til etablering af ekstensive randzoner, til miljøvenlig drift af græs- og naturarealer eller til etablering af vådområder ændres for så vidt angår bestemmelserne for udnyttelsen af arealerne under den pågældende foranstaltning, og hvor ændringen får virkning fra begyndelsen af et tilsagnsår og for den resterende del af tilsagnsperioden, når

1)   den resterende del af tilsagnsperioden omfatter mindst 2 år,

2)   ændringen efter amtsrådets vurdering indebærer klare fordele for miljøet eller naturen, og

3)   den eksisterende forpligtelse skærpes væsentligt.

Stk. 2. Ved ændring af tilsagn om tilskud til etablering af vådområder er det en betingelse for tilskud, at amtsrådet lader bestemmelserne for udnyttelsen af arealerne i den resterende del af den periode, for hvilken tilsagnet er meddelt og som ændringerne har virkning for, tinglyse som servitut på de berørte ejendomme.

Nye arealer

§ 75. Tillægges der i tilsagnsperioden for en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning bedriften nye arealer, der ikke er omfattet af tilsagn om tilskud i henhold til denne eller tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, kan Direktoratet for FødevareErhverv efter ansøgning tillade,

1)   at tilsagnet udvides til at omfatte de nye arealer med virkning fra begyndelsen af et tilsagnsår og den resterende del af tilsagnsperioden, når den resterende del af tilsagnsperioden udgør mindst 2 år, og de nye arealer udgør højst 2 ha eller højst 10 pct. af det af tilsagnet omfattede areal på tidspunktet for ansøgning om udvidelse,

2)   at det oprindelige tilsagn udskiftes med et nyt tilsagn om tilskud til den samme miljøvenlige jordbrugsforanstaltning for alle de berørte arealer, når betingelserne for udnyttelsen af arealerne i den nye tilsagnsperiode er mindst lige så strenge som under det oprindelige tilsagn, og den nye tilsagnsperiode mindst har samme længde som den oprindelige tilsagnsperiode, eller

3)   at det oprindelige tilsagn opretholdes, og de nye arealer bliver omfattet af nyt tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning.

Stk. 2. Stk. 1, nr. 2, finder ikke anvendelse for tilsagn om tilskud til etablering af vådområder.

Stk. 3. Stk. 1, nr. 1-3, finder tilsvarende anvendelse for arealer, der blev drevet under bedriften ved tilsagnsperiodens begyndelse, men som ikke blev omfattet af tilsagn om tilskud. Stk. 1, nr. 2, finder endvidere tilsvarende anvendelse for nye arealer, hvor den nye ejer eller bruger er indtrådt i et tilsagn om tilskud for arealerne, jf. § 77, til samme foranstaltning, dog således at de i stk. 1, nr. 2, anførte betingelser skal være opfyldt i forhold til samtlige tilsagn, der udskiftes.

Stk. 4. Ved udvidelse af tilsagnet, jf. stk. 1, nr. 1, gælder § 36, § 46, nr. 3, § 60, nr. 3, § 62, stk. 1-6, og § 65, stk. 1-6, tilsvarende for de nye arealer i forhold til den resterende del af tilsagnsperioden.

Arealer udgår af tilsagn, særlige tilfælde

§ 76. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning tillade, at arealer udgår af tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning, når

1)   bedriften er genstand for en jordfordeling eller andre lignende offentlige indgreb som led i fysisk planlægning, og

2)   betingelserne for tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning ikke samtidig kan opfyldes.

Stk. 2. Ændring af tilsagnet får virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, hvor betingelserne for tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning ikke kan opfyldes for hele tilsagnsåret.

Ny ejer eller bruger

§ 77. Ændres ejer- eller brugerforholdene for arealer, der er omfattet af et tilsagn om tilskud, kan Direktoratet for FødevareErhverv efter ansøgning tillade, at den nye ejer eller bruger helt eller delvist indtræder i tilsagnet for arealerne med virkning fra datoen, hvor brugsretten overgår til den nye ejer eller bruger og for den resterende del af tilsagnsperioden.

Stk. 2. For tilsagn om tilskud til etablering af efterafgrøder kan Direktoratet for FødevareErhverv efter ansøgning tillade, at en ny ejer eller bruger helt eller delvist indtræder i tilsagnet, uanset om det ændrede ejer- eller brugerforhold omfatter arealer med efterafgrøder på datoen, hvor brugsretten overgår til den nye ejer eller bruger, eller dette ikke er tilfældet. Ny ejers eller brugers indtræden i tilsagnet kan ske med virkning fra datoen, hvor brugsretten overgår til den nye ejer eller bruger, eller fra begyndelsen af det efterfølgende tilsagnsår, afhængig af fra hvilken dato den nye ejer eller bruger kan opfylde betingelserne for tilskud. Ny ejers eller brugers indtræden i tilsagnet med virkning fra begyndelsen af det efterfølgende tilsagnsår er endvidere betinget af, at betingelserne for tilskud fortsat kan opfyldes af den tidligere ejer eller bruger indtil denne dato.

Stk. 3. Ved tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen eller til etablering af ekstensive randzoner kan Direktoratet for FødevareErhverv uanset § 24 efter ansøgning tillade, at en ny ejer eller bruger, hvis jordbrugsbedrift er autoriseret til økologisk jordbrugsproduktion eller hvor der er ansøgt om autorisation, helt eller delvist indtræder i tilsagnet for arealerne, jf. § 83 og § 84.

Stk. 4. Uanset § 41, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 251 af 11. april 1994 og § 35, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 229 af 4. april 1995 kan Direktoratet for FødevareErhverv efter ansøgning tillade, at en ny bruger helt eller delvist indtræder i et tilsagn om tilskud til udtagning af agerjord, der er meddelt i henhold til en af de nævnte bekendtgørelser. § 18 gælder tilsvarende for ansøgning om ny brugers indtræden i tilsagnet.

Kapitel 13

Underretningspligt

§ 78. Den, der har modtaget tilsagn om tilskud, skal én gang årligt skriftligt oplyse, om alle betingelser for tilskud er opfyldt, herunder oplyse alle indtrådte eller planlagte ændringer i forhold til betingelserne i det meddelte tilsagn. Herudover skal tilsagnsmodtager til brug for beregningen og udbetalingen af tilskud på forlangende skriftligt give oplysninger om udnyttelsen af de af tilsagnet omfattede arealer. Oplysningerne indgives til amtsrådet.

Stk. 2. En tilsagnsmodtager skal endvidere på forlangende afgive erklæring til Direktoratet for FødevareErhverv om, hvorvidt betingelserne for tilskud fortsat opfyldes.

§ 79. Tilsagnsmodtageren er forpligtet til uden ugrundet ophold skriftligt at give amtsrådet meddelelse om forhold, der kan medføre bortfald eller tilbagebetaling af tilskud.

Kapitel 14

Bortfald af tilsagn og tilbagebetaling af tilskud

§ 80. Tilsagn om tilskud bortfalder helt eller delvist,

1)   hvis ansøger har givet urigtige eller vildledende oplysninger eller har fortiet oplysninger af betydning for sagens afgørelse,

2)   hvis tilsagnsmodtageren tilsidesætter sine pligter efter lovens § 20, stk. 3, jf. lovens § 3, stk. 1, nr. 3,

3)   hvis der indtræder ændrede ejer- eller brugerforhold for arealer omfattet af et tilsagn om tilskud, medmindre den nye ejer eller bruger indtræder i tilsagnet for arealerne, jf. § 77,

4)   hvis tilsagnsmodtageren ikke opfylder sin underretningspligt efter § 78 eller § 79 eller

5)   hvis betingelserne for tilskud ikke opfyldes.

Stk. 2. I de i stk. 1 nævnte tilfælde kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at udbetalte tilskud helt eller delvist skal tilbagebetales med tillæg af renter, der beregnes for det tidsrum, der forløber mellem meddelelsen om tilbagebetalingspligten til tilskudsmodtageren og til tilbagebetaling eller modregning sker, og med den rentesats, der er fastsat i rentelovens § 5.

Stk. 3. Stk. 2 finder normalt ikke anvendelse i tilfælde af force majeure, herunder navnlig

1)   tilskudsmodtagerens død,

2)   bortforpagters død,

3)   tilskudsmodtagerens langvarige uarbejdsdygtighed,

4)   ekspropriation, hvis en sådan ekspropriation ikke kunne forudses ved tilsagnsperiodens begyndelse,

5)   en alvorlig naturkatastrofe, som i væsentlig grad rammer bedriftens landbrugsareal,

6)   ødelæggelse af stalde på bedriften ved ulykkestilfælde eller

7)   en epizooti, der rammer hele tilskudsmodtagerens besætning eller en del af denne.

Stk. 4. Hvis tilsagnsmodtager ønsker at påberåbe sig de i stk. 3 nævnte tilfælde af force majeure, er tilsagnsmodtageren forpligtet til skriftligt at give meddelelse herom samt indsende fyldestgørende bevismateriale senest 10 arbejdsdage efter det tidspunkt, hvor tilsagnsmodtageren er i stand til at gøre det. Meddelelse og bevismateriale indgives til amtsrådet.

Stk. 5. Stk. 2 finder normalt ikke anvendelse i tilfælde af, at ejer- eller brugerforholdet ændres, jf. stk. 1, nr. 3, hvis tilskudsmodtageren ophører endeligt med landbrugsvirksomhed, efter at tre år af tilsagnsperioden er afviklet, dog 6 år for 10-årige tilsagn og 12 år for 20-årige tilsagn, og en indtræden i tilsagnet af den nye ejer eller bruger, efter Direktoratet for FødevareErhvervs vurdering, ikke er gennemførlig.

Stk. 6. Stk. 1-5 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Stk. 7. Tilsagn om tilskud til udtagning af agerjord, der er meddelt i medfør af bekendtgørelse nr. 193 af 26. marts 1999 og hvor tilsagnsperioden begynder den 1. september 2000, bekendtgørelse nr. 221 af 28. marts 2001 eller bekendtgørelse nr. 175 af 22. marts 2002, bortfalder endvidere for arealer, der pålægges fredskovspligt. Bortfald af tilsagn får virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, inden for hvilket fredskovspligten pålægges.

§ 81. Ved ændrede ejer- eller brugerforhold, hvor Direktoratet for FødevareErhverv i medfør af § 77 har tilladt, at den nye ejer eller bruger helt eller delvist er indtrådt i et meddelt tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning, og hvor tilsagnet senere er bortfaldet i medfør af § 80, kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at tilskud, der er udbetalt for arealerne til en tidligere ejer eller bruger, helt eller delvist skal tilbagebetales af den nye ejer eller bruger med tillæg af renter. Rentetillæg beregnes som anført i § 80, stk. 2. § 80, stk. 3, 4 og 5, finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

§ 82. Hvis et tilsagn om tilskud i medfør af en aftale efter Kommissionens beslutning af 16. april 1996 om godkendelse af et program for miljøvenligt jordbrug i Danmark (Amternes program) i henhold til Rådets forordning (EØF) nr. 2078/92 eller et tilsagn om tilskud til en foranstaltning, som falder under kapitel VI (Miljøvenligt landbrug) i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999, for alle eller en del af de berørte arealer før tilsagnsperiodens udløb er blevet udskiftet med et nyt tilsagn om tilskud til en foranstaltning, som falder under kapitel VI (Miljøvenligt landbrug) i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999, og hvis det sidst meddelte tilsagn er tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning, som bortfalder i medfør af § 80, kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at tilskud, der er udbetalt for arealerne i henhold til det forudgående tilsagn eller de forudgående tilsagn, hvis der er sket flere på hinanden følgende udskiftninger, helt eller delvist skal tilbagebetales med tillæg af renter, herunder tilskud, der er udbetalt til en tidligere ejer eller bruger. Rentetillæg beregnes som anført i § 80, stk. 2. § 80, stk. 3, 4 og 5, finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Økologisk jordbrugsproduktion

§ 83. Hvis jordbrugsbedriften autoriseres til økologisk jordbrugsproduktion, bortfalder tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen og til etablering af ekstensive randzoner for arealer, der er inddraget under den økologiske produktionsmetode. Bortfald af tilsagn får virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, inden for hvilket omlægningen til økologisk jordbrugsproduktion påbegyndes. Tilsagn opretholdes dog, hvis tilsagnsmodtager skriftligt meddeler amtsrådet, at pågældende ophører som økolog og fortsat opfylder betingelserne for tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning. Meddelelsen indgives på den førstkommende årlige indberetning, jf. § 78, efter det i 2. pkt. anførte tidspunkt eller senest 14 dage efter, at pågældende har modtaget afgørelsen for en ansøgning om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion for arealerne med virkning fra førstkommende 1. januar efter det i 2. pkt. anførte tidspunkt, jf. bekendtgørelse om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion m.v.

Stk. 2. Ved bortfald af tilsagn om tilskud til en miljøvenlig jordbrugsforanstaltning i medfør af stk. 1 kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at tilskud, der er udbetalt for arealerne i henhold til dette tilsagn og de i § 82 anførte forudgående tilsagn, skal tilbagebetales med tillæg af renter, herunder tilskud, der er udbetalt til en tidligere ejer eller bruger,

1)   hvis arealerne ikke bliver omfattet af tilsagn om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion med virkning fra førstkommende 1. januar efter det i stk. 1 anførte tidspunkt for bortfald af tilsagn om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger,

2)   hvis arealerne bliver omfattet af tilsagn om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion med virkning fra det i nr. 1 anførte tidspunkt og tilsagnet senere bortfalder efter lovens § 3, eller

3)   hvis arealerne bliver omfattet af tilsagn om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion med virkning fra det i nr. 1 anførte tidspunkt, tilsagnet herefter en eller flere gange før tilsagnsperiodens udløb bliver udskiftet med nyt tilsagn om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion, og det sidst meddelte tilsagn senere bortfalder efter lovens § 3.

Stk. 3. Det i stk. 2 nævnte rentetillæg beregnes som anført i § 80, stk. 2. § 80, stk. 3, 4 og 5, finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 4. Stk. 1-3 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen, til dyrkning uden brug af plantebeskyttelsesmidler, til etablering af sprøjtefrie randzoner, til miljøvenlig drift af græsarealer uden for omdriften og til pleje af græs- og naturarealer med afgræsning, rydning eller høslæt, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Stk. 5. Tilsagn om tilskud til miljøvenlig drift af græsarealer uden for omdriften og til pleje af græs- og naturarealer med afgræsning, rydning eller høslæt, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, opretholdes dog, hvis

1)   tilsagnet anvendes ved gennemførelse af projekter, som opfylder de kriterier, der fremgår af Miljøministeriets bekendtgørelse om kriterier for tildeling af økonomiske midler til genopretning af vådområder, eller

2)   tilsagnsmodtager fortsat opfylder betingelserne for tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning, skriftligt meddeler amtsrådet, at tilsagnet ønskes opretholdt, og indgiver meddelelse herom, som anført i stk. 1, sidste pkt.

§ 84. Hvis arealer, der er omfattet af tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen eller til etablering af ekstensive randzoner, overgår til en ny ejer eller bruger, hvis jordbrugsbedrift er autoriseret til økologisk jordbrugsproduktion, og den nye ejer eller bruger indtræder i tilsagnet, jf. § 77, stk. 3, vil tilsagnet herefter bortfalde for arealer, der er inddraget under den økologiske produktionsmetode, jf. dog stk. 2. Tilsagnet bortfalder med virkning fra

1)   begyndelsen af det tilsagnsår, inden for hvilket omlægningen til økologisk jordbrugsproduktion påbegyndes, eller

2)   begyndelsen af det efterfølgende tilsagnsår, hvis den nye ejer eller bruger senest 14 dage efter, at pågældende er indtrådt i tilsagn om tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning, skriftligt meddeler amtsrådet, at det på grund af ansøgningsfristen sammenholdt med datoen, hvor brugsretten overgår til den nye ejer eller bruger, ikke er muligt at ansøge om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion for arealerne med virkning fra førstkommende 1. januar efter det i nr. 1 anførte tidspunkt, og at ansøgning om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion vil blive indsendt i førstkommende ansøgningsperiode.

Stk. 2. Tilsagn om tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning opretholdes, hvis tilsagnsmodtager skriftligt meddeler amtsrådet, at pågældende ophører som økolog og fortsat opfylder betingelserne for tilskud til den miljøvenlige jordbrugsforanstaltning. Meddelelsen indgives på den førstkommende årlige indberetning, jf. § 78, efter det i stk. 1, nr. 1 eller 2, anførte tidspunkt eller senest 14 dage efter, at pågældende har modtaget afgørelsen for en ansøgning om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion for arealerne med virkning fra førstkommende 1. januar efter det i stk. 1, nr. 1 eller 2, anførte tidspunkt.

Stk. 3. Ved bortfald af tilsagn i medfør af stk. 1 finder § 83, stk. 2, tilsvarende anvendelse, dog således at det i det af stk. 1, nr. 2, omhandlede tilfælde er det deri anførte tidspunkt for bortfald af tilsagn, der lægges til grund. Endvidere finder § 83, stk. 3, tilsvarende anvendelse.

Stk. 4. Stk. 1-3 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen, til dyrkning uden brug af plantebeskyttelsesmidler, til etablering af sprøjtefrie randzoner, til miljøvenlig drift af græsarealer uden for omdriften og til pleje af græs- og naturarealer med afgræsning, rydning eller høslæt, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, jf. § 71, stk. 1, nr. 3. § 83, stk. 5, finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud til miljøvenlig drift af græsarealer uden for omdriften og til pleje af græs- og naturarealer med afgræsning, rydning eller høslæt, der er meddelt i henhold til tidligere bekendtgørelser om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Kapitel 15

Udelukkelse

§ 85. Hvis det viser sig, at en urigtig erklæring er afgivet som følge af grov uagtsomhed, udelukkes den pågældende støttemodtager for det pågældende kalenderår fra alle foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne, som falder under kapitel VI (Miljøvenligt landbrug) i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999. I tilfælde, hvor en urigtig erklæring er afgivet med forsæt, udelukkes vedkommende tillige for det følgende år.

Kapitel 16

Klageadgang

§ 86. Klager over afgørelser truffet af Direktoratet for FødevareErhverv efter denne bekendtgørelse indgives efter reglerne i bekendtgørelse om Direktoratet for FødevareErhvervs opgaver og beføjelser.

Stk. 2. Amtsrådets afgørelser kan for så vidt angår retlige spørgsmål af den, som afgørelsen er rettet til, påklages til Direktoratet for FødevareErhverv. Klagen indgives gennem amtsrådet og skal være amtsrådet i hænde senest 4 uger efter modtagelsen af den afgørelse, der ønskes påklaget. Amtsrådet kan genoptage en sag, efter at der er indgivet klage.

Kapitel 17

Straffebestemmelser

§ 87. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der

1)   til brug for afgørelser, der træffes i henhold til loven eller de i medfør af loven fastsatte regler, afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger af betydning for afgørelsen,

2)   handler i strid med de vilkår, der er fastsat i en sådan afgørelse,

3)   i øvrigt undlader at give oplysninger, som den pågældende har pligt til at give i henhold til loven eller denne bekendtgørelse,

4)   afgiver urigtige eller vildledende oplysninger om sådanne forhold,

5)   undlader at give kontrolmyndigheden adgang til jordbrugsbedriften eller virksomheden efter lovens § 20, stk. 2, eller

6)   undlader at udlevere eller indsende materiale eller at yde kontrolmyndigheden bistand efter lovens § 20, stk. 3.

Stk. 2. Med bøde straffes endvidere den, der overtræder bestemmelser i regler fastsat af Det Europæiske Fællesskab om forhold, der er omfattet af loven eller denne bekendtgørelse.

Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Stk. 4. Skønnes en overtrædelse ikke at ville medføre højere straf end bøde, kan Direktoratet for FødevareErhverv tilkendegive, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning. Det er en betingelse herfor, at den, der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist, der efter begæring kan forlænges, at betale en i tilkendegivelsen angivet bøde. Retsplejelovens § 931, stk. 2, finder tilsvarende anvendelse på tilkendegivelser fra Direktoratet for FødevareErhverv. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter stedfunden vedtagelse inddrevet eller afsonet, bortfalder videre forfølgning.

Kapitel 18

Ikrafttrædelse

§ 88. Bekendtgørelsen træder i kraft den 29. marts 2003.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 175 af 22. marts 2002 om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger ophæves. Bekendtgørelsen finder dog fortsat anvendelse for de ansøgninger, der er modtaget i amtsrådet eller Direktoratet for FødevareErhverv inden nærværende bekendtgørelses ikrafttræden.

§ 89. Bekendtgørelse nr. 175 af 22. marts 2002 om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger finder endvidere fortsat anvendelse for ansøgninger om tilskud til demonstrationsprojekter af betydning for miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, den 20. marts 2003

Mariann Fischer Boel

/Steen Bonde


Bilag 1

Afsnit D i bilag I til Kommissionens beslutning 83/461/EØF 1)

D.

AGERJORD

I.

Jord, der indgår i omdriften

II.

Bedriftens samlede areal med undtagelse af køkkenhaver, varige græsmarker, flerårige kulturer og »andre arealer« (E til H)

 

D/01-08

Kornafgrøder til fremstilling af korn (herunder også såsæd)

II.

Undtagen korn, der er grønthøstet eller anvendt umodent til foder (D/18)

 

D/01

Blød hvede og spelt

 

D/02

Hård Hvede

 

D/03

Rug

I.

Herunder også vinterblandsæd

 

D/04

Byg

 

D/05

Havre

I.

Herunder også vårblandsæd

 

D/06

Majs

 

D/07

Ris

 

D/08

Andre kornsorter

 

D/09

Bælgsæd (inklusive frø og blandinger af bælgsæd og korn)

 

D/10

Kartofler (inklusive tidlige kartofler og læggekartofler)

 

D/11

Sukkerroer (eksklusive frø)

 

D/12

Rodfrugtplanter til foder (eksklusive frø)

 

D/13

Industriplanter (inklusive olieholdige planter til frø, eksklusive tekstilplanter, humle, tobak og andre industriplanter til frø)

D/13

a)   Tobak

D/13

b)   Humle

D/13

c)   Bomuld

D/13

Andre olieholdige planter eller tekstilplanter og andre industriplanter

 

D/13d i) Andre olieholdige planter eller tekstilplanter

 

D/13d ii) Andre industriplanter

 

D/14 og 15

Grønsager, meloner, jordbær

II.

Undtagen champignonkulturer (I/02)

 

D/14

Grønsager, meloner, jordbær på friland

D/14

a)   Markafgrøder

I.

Grønsager, meloner og jordbær, der dyrkes på jorder i vekseldrift med andre landbrugsafgrøder

D/14

b)   Gartneriafgrøder

I.

Grønsager, meloner og jordbær, der dyrkes på jorder i vekseldrift med andre gartneriafgrøder

 

D/15, D/17
og G/07

Kulturer under glas

I.

Kulturer, som i hele deres vækstperiode eller i størstedelen af den dyrkes i faste eller mobile væksthuse eller i drivhuse af glas eller af stiv eller bøjelig plastic etc.

II.

Dette omfatter ikke plasticstykker lagt direkte på jorden, ej heller kulturer under glaskupler eller tunneler af plastic, som ikke er tilgængelige, eller kulturer under drivbænke.
Ved mobile drivhuse opgøres alle arealerne, som adderes for at nå til det samlede areal med kulturer under glas. (Man opgør altså ikke kun anlæggenes grundareal).
Kulturer, som dyrkes dels under glas og dels på friland, henregnes til arealer under glas, forudsat at perioden under glas ikke er meget kort.
Hvis det samme areal under glas anvendes mere end én gang, medregnes det kun én gang.
For drivhuse med flere etager er det kun grundarealet, der tælles.

 

D/16, 17

Blomster og prydplanter (eksklusive planteskoler)

 

D/18

Foderplanter

I.

Alle grønne foderkulturer, der dyrkes i vekseldrift, og som findes på det samme areal i mindre end fem år (etårige eller flerårige foderafgrøder).

II.

Medregnes: korn og industriplanter, som er grønthøstet og/eller anvendt umodent til foder.

 

Medregnes ikke: Rodfrugtplanter til foder (D/12).

D/18

a)   Midlertidige engarealer og græsgange.

I.

Arealer, som i mindst et høstår eller mindre end fem år er tilsået med foderafgrøder, hvor udsæden består af rene eller blandede frøsorter.

D/18

b)   Andre

I.

Andre foderafgrøder, især etårige (f.eks. vikker, majs, korn, som er grønthøstet og/eller anvendt umodent til foder, lucerne).

 

D/19

Frø og sætteplanter på agerjord (eksklusive korn, bælgfrugter, kartofler og olieholdige planter)

I.

Arealer, hvorpå der dyrkes planter, hvis frø og sætteplanter er bestemt til salg, med undtagelse af korn, ris, bælgplanter, kartofler og olieholdige planter. Bedriftens eget forbrug af frø og sætteplanter (f.eks. planter til salat og kål) er medregnet under de respektive kulturers positioner.

II.

Hertil hører frø af grønne foderplanter.

 

D/20

Andre agerjordskulturer

I.

Kulturer på agerjord, som ikke er medregnet under D/01 til D/19 og under D/21.

 

D/21

Brakjord

I.

Arealer, som indgår i omdriften, men hvorpå der ikke høstes i løbet af driftsåret.

II.

Brakjord må ikke forveksles med dyrkning af mellemafgrøde (I/01) eller med jord, som ikke udnyttes landbrugsmæssigt (H/01). Det væsentligste kendetegn ved brakjord er, at jorden normalt hviler i en vækstperiode for at blive forbedret.
Brakjord kan forekomme i følgende former:´

1.   Arealer uden nogen form for vegetation.

2.   Arealer med tilfældig vegetation; denne vegetation kan i visse tilfælde anvendes som foder til kvæg eller til nedpløjning.

3.   Arealer, som udelukkende anvendes til grøngødning.

1)   EF-Tidende 1983 nr. L 251, side 100.


Bilag 2

Afsnit G i bilag I til Kommissionens beslutning 83/461/EØF 2)

G.

FLERÅRIGE KULTURER

I.

Kulturer uden for omdriften (bortset fra varige græsarealer) som dyrkes på arealerne over en længere periode og giver udbytte i flere år.

II.

Hertil hører også planteskoler (med undtagelse af de ikke erhvervsmæssige skovplanteskoler, som er medtaget under skovarealer) samt de planter, som anvendes til flettearbejder (vidjer, rør, siv etc. G/06).
Flerårige kulturer, der betragtes som grønsager eller prydplanter eller industriplanter medregnes derimod ikke herunder (f.eks. asparges, roser, prydstauder, jordbær og humle).

 

G/01

Plantager med frugttræer og buske

I.

Plantager, som er anlagt med produktion af frugt for øje. Hertil regnes såvel plantager med lille som med stor afstand mellem træerne, hvor der kan være tale om at dyrke andre kulturer i forbindelse med frugtdyrkningen.

II.

Hertil hører spisekastanier.

Citruslunde, olivenlunde og vinmarker er ikke inkluderet her (jf. G/02, 03, 04).

G/01

a)   Friske frugter inklusive bær

G/01

b)   Nødder

 

G/02

Citruslunde

 

G/03

Olivenlunde

 

G/04

Vinmarker

G/04

a)   Vinmarker, hvor der normalt produceres kvalitetsvin

I.

Dyrkning af forskellige druesorter, der normalt anvendes til produktion af kvalitetsvine fra bestemte dyrkningsområder (k.v.b.d.) iht. bestemmelserne i Rådets forordning (EØF) nr. 817/70 af 28. april 1970 (EFT nr. L99 af 5.5.1970 s. 20) og bestemmelserne, der er fastsat i medfør heraf samt fastsat i nationale forskrifter.

G/04

b)   Vinmarker, hvor der normalt produceres andre vine

I.

Dyrkning af forskellige vinsorter til produktion af andre vine end k.v.b.d.

G/04

c)   Vinmarker, hvor der normalt produceres druer til spisebrug

G/04

d)   Vinmarker, hvor der normalt produceres tørrede druer

 

G/05

Planteskoler

I.

Arealer med unge træagtige planter på friland, der er beregnet til udplantning:

 

a)   Vinplanteskoler og vinplanteskoler for podestammer

 

b)   Planteskoler for frugttræer

 

c)   Planteskoler for prydplanter

 

d)   Skovplanteskoler (eksklusive planteskoler, der drives i skov til dækning af bedriftens eget forbrug)

 

e)   Træer og buske til tilplantning af haver, parker, vejkanter, skråninger, f.eks. planter til hække, rosenbuske og andre prydbuske, prydnåletræer samt podestammer og unge planter heraf.

II.

Erhvervsmæssige skovplanteskoler i eller uden for skov opføres her, ligesom de ikke erhvervsmæssige skovplanteskoler uden for skov, der drives for at dække bedriftens eget forbrug. Skovplanteskoler i skov til dækning af bedriftens eget forbrug (normalt af ringe betydning) er ikke inkluderet. De er anført under skovarealer (H/02). 3)

 

G/06

Andre flerårige kulturer

I.

Permanente frilandskulturer, som ikke er indeholdt i G/01 til G/05 især kurve- og flettemateriale (0.11.93).

 

G/07

Flerårige kulturer under glas

2)   EF-Tidende 1983 nr. L 251, side 100.

3)   Ovennævnte er illustreret i tabelform, som ikke er gengivet i denne bekendtgørelses bilag 2.

 

Officielle noter

1) I bekendtgørelsen er medtaget visse bestemmelser fra Kommissionens forordning nr. 445/2002/EF af 26. februar 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL), (EF-Tidende 2002 nr. L 74, side 1). Ifølge artikel 249 i EF-traktaten gælder en forordning umiddelbart i hver medlemsstat. Gengivelsen af disse bestemmelser i bekendtgørelsen er således udelukkende begrundet i praktiske hensyn og berører ikke forordningens umiddelbare gyldighed i Danmark.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024